vakantiegeluk

Heimwee en een dip na je vakantie

Heb jij na je vakantie ook zo’n heimwee naar je prachtige vakantieoord? Voel je je helemaal niet gelukkiger maar eerder een beetje depri na je vakantie? Je bent de enige niet. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat mensen helemaal niet vrolijker worden van een vakantie!

Gelukkig en tevreden

Vakanties zouden ons gelukkiger en tevreden moeten maken, maar dat blijkt zelden het geval. Al enkele dagen na thuiskomst verdwijnt het geluksgevoel. Vakanties maken een mens helemaal niet vrolijker, zo toont een nieuwe studie aan.

Onderzoek

Jeroen Nawijn, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, onderzocht het verband tussen vakantie en geluk bij 1.530 mannen en vrouwen van gemiddeld 50 jaar. Tweederde van hen was net op vakantie geweest. Na bevraging over de duur dienden ze ook hun huidige stemming mee te geven.

Twee weken maximaal

Verbazingwekkend genoeg, beoordeelden de mensen die recent terug kwamen, zich niet gelukkiger dan de maanden vooraf hun trip. “Het maximale voordeel van een vakantie duurt tot twee weken na thuiskomst. Nadien voelen mensen zich doorgaans niet vrolijker dan voordien”, stelt Nawijn.

Vooruitzicht

Vakanties zijn echter geen totale tijdsverspilling. Mensen die een vakantie boeken, voelen zich over het algemeen wel gelukkiger dan mensen die niet reizen. Het vooruitzicht op vakantie maakt blijkbaar wel tevreden.

Kortere trips

Hoe haal je meer voordeel uit je trip? Het antwoord volgens de onderzoeker: je geluk maximaliseren door niet één vakantie te boeken, maar een aantal kortere. Het korte na-effect van een vakantie lijkt immers niet geassocieerd met de duur van een vakantie.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!