top drie singlereizen

Help! Ik heb vliegangst

Vliegangst. De avond voor je vlucht heb je al buikpijn en eenmaal bij de gate breekt het zweet je uit. Boarden doe je met knikkende knieën en eenmaal in het vliegtuig denk je: dit doe ik hierna nooit meer! Herkenbaar?

Ik heb vliegangst

Iedere keer wanneer ik in het vliegtuig stap (omdat ik nu eenmaal die plek of dat land zo graag wil bezoeken) denk ik bij mezelf “ik doe het nooit meer”. Maar toch.. een paar maanden later sta ik weer op een vliegveld en stap ik met klotsende oksels in een vliegtuig. Al het nieuws over vliegrampen, bijna ongelukken en noodlandingen vang ik op, haast alsof ik er een speciale radar voor ontwikkeld heb.  Met “zie je nou wel, het is helemaal niet zo veilig” dat als een mantra door mijn hoofd gaat. Ondanks wat ze allemaal zeggen, alle statistieken en goed bedoelde geruststellende woorden van vrienden en familie ten spijt, ik blijf last van vliegangst houden.

Hoe kom je van vliegangst af?

Nu weet ik het best. Vliegen is de meest veilige manier van jezelf (laten) transporteren en het aantal ongelukken staan niet in verhouding tot het aantal vliegbewegingen die dagelijks over de hele wereld worden uitgevoerd. Het helpt niet. Voor alle mensen die denken dat je jouw vriend(in) met vliegangst wel kunt overtuigen dat hij/zij helemaal niet bang hoeft te zijn: dat lukt je niet. Er zijn ook cursussen om van je vliegangst af te komen, bij Stichting Valk. En ja, dat heb ik overwogen. Maar omdat het nog niet zover is gekomen dat ik helemaal niet meer in een vliegtuig stap hou ik mezelf voor dat ik dat (nog) niet nodig heb.  Maar ik vrees dat bij de eerst volgende vlucht met mega turbulentie dat ik me alsnog aanmeld.

Paniek

Je geloof het vast niet, gezien bovenstaande, maar ik stap echt een paar keer per jaar in een vliegtuig. Soms zelfs voor lange vluchten zoals de laatste keer naar Costa Rica. Ik had geluk. Zowel de vlucht naar Panama als die daarna naar Costa Rica verliepen zonder problemen en rustig, maar tijdens de vlucht van een paar jaar geleden vanuit San Francisco hadden we wat turbulentie. En daar kreeg ik voor het eerst van mijn leven een serieuze paniekaanval. Vreselijk nare ervaring. Dat kort daarna de piloot naast mijn stoel stond om me gerust te stellen, hielp al helemaal niet!

Eigen tips

Ik ben geen expert in vliegangst, weet alleen wat ik zelf voel en beleef zodra we opstijgen. En die cursus, die volg ik denk ik nog wel een keer, maar voor nu heb ik mezelf een paar tips eigen gemaakt die jou misschien een beetje helpen tijdens je volgende vlucht:

Tip. 1 Op korte vluchten (binnen Europa) duurt het stijgen, totdat het vliegtuig weer recht in de lucht hangt, niet zo erg lang. Ik vind het opstijgen heel vervelend, dus ik tel, met mijn ogen dicht tot 200, let op mijn ademhaling en dan is het ergste voorbij.

Tip 2 Op lange vluchten neem ik (gekregen van de huisarts) een oxazepam. Dit is een soort valium. Je wordt er wat minder paniekerig en rustig van. Een uur of twee voor vertrek eentje innemen. De werking duurt ongeveer 6 tot 8 uur. Alleen doen als je eerst naar je huisarts bent geweest en opgelet, niet in alle landen mag je dit medicijn invoeren, daar moet je een speciale verklaring voor hebben.

Tip 3. Reserveer een stoel van tevoren en zorg dat je zoveel mogelijk vooraan in het vliegtuig zit. Voor de vleugels in elk geval. Bij turbulentie heb je daar namelijk achterin het vliegtuig meer last van dan voorin.

Tip 4.  Zodra je in het vliegtuig zit, tel het aantal stoelen voor of achter de jouwe die je naar de dichtstbijzijnde nooduitgang leiden voor het geval dat nodig mocht zijn. Prent die in je hoofd zodat je indien nodig op de tast en door de stoelen te tellen eruit kunt.

Heb jij ook last van vliegangst en handige tips waarmee je anderen misschien kan helpen? Vertel!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!