gevaarlijk op vakantie

Hersenloos op vakantie

Minstens negentien toeristen kwamen onlangs in Luxor om doordat hun luchtballon neerstortte in een suikerrietveld. Mensen doen op vakantie wel vaker dingen die gevaarlijk kunnen zijn, zonder daar bij stil te staan. Soms lijkt ons brein ook vrije dagen op te nemen als we op vakantie gaan.

Vakantie statusverhogend

Bungeejumpen naast een waterval, paragliden boven Rio de Janeiro of op een rubberbootje een bulderende rivier afzakken, hoe extremer hoe beter lijkt het wel. „Vakantie is een statussymbool geworden. En hoe gekker, exclusiever of gevaarlijker, hoe meer indruk dat maakt op vrienden en familie.” Arjen Egmond van Psychologiepraktijk Borger-Odoorn (PPBO) is psycholoog en weet wel waarom mensen op vakantie dingen gaan doen, die ze normaliter niet in hun hoofd zouden halen.

„Het zijn natuurlijk prachtige verhalen en foto’s voor op feestjes”, zegt hij. „Dat je lekker het oerwoud van Thailand in bent geweest of iets heel geks hebt gedaan. Net als een dure auto kan een vakantie statusverhogend werken. En dus zoeken mensen bijzondere ervaringen op. Daarnaast is er de behoefte om de dagelijkse sleur eens te doorbeken. Iets nieuws en spannends te ervaren.”

Extremer

En dus gaan we steeds verder, langer en extremer op vakantie. Het is bijna normaal geworden om dwars door Afrika te trekken. Of zoals het een Nederlander betaamt op fietsvakantie in Zuid-Amerika of Azië, waar de gemiddelde weggebruiker niet bedacht is op het fenomeen.

De vanzelfsprekendheid waarmee we tochten ondernemen die tien jaar geleden nog uitzonderlijk waren, doet de wenkbrauwen fronsen. Volgens Egmond heeft het ook te maken met het zogenoemde thrillseeken. „Sommige mensen hebben behoefte spannende dingen op te zoeken om daarvan een kick te krijgen. De adrenaline giert dan door het lichaam en dat vinden ze prettig.

En de mogelijkheid creëert de vraag. Ze komen op vakantie in aanraking met excursies die je vijftig jaar geleden niet voor mogelijk achtte.” Zo kan het gebeuren dat zelfs de op voorhand luie strandtoerist zich zonder er bij na te denken opeens op een reusachtige banaan bevindt om zich met een noodgang over het water te laten voorttrekken.

Verantwoordelijk

Zeker bij dit soort overhaast ondernomen waaghalzerij moeten vakantiegangers wel beseffen dat zij zelf de gevolgen dragen mocht het mis gaan. In Nederland gevestigde touroperators maken natuurlijk afspraken met hotels en lokale busondernemingen en zijn dan verantwoordelijk voor de veiligheid.

Maar als je ter plekke besluit om link te gaan doen valt is dat niet langer zo, zelfs als er door je reisorganisatie wordt bemiddeld. Alleen als het raften, duiken of de ballonvaart onderdeel uit maakt van het officiële reisprogramma neemt de touroperator bij ongelukken wel de aansprakelijkheid op zich.

Op vakantie je verstand thuis laten valt dan ook niet aan te raden. Daar komt nog bij dat je er in de meeste landen nu eenmaal niet vanuit kunt gaan dat alles op z’n Nederlands is gecontroleerd.

De meeste toeristen zullen inmiddels niet snel meer bij een straatverkoper hun avondmaaltijd verorberen. Maar ondertussen stappen we zonder na te denken in krakkemikkige veerboten en gammele kabelbaantjes. Stilstaan bij openstaande treindeuren of losliggende Chinese putdeksels zit al helemaal niet in ons systeem.

Ontspan!

Daar komt volgens Egmond nog bij dat vakantie juist wel bedoeld is om de hersenen wat rust te geven. „Mensen die op vakantie gaan terwijl ze lichtelijk overspannen zijn, moeten vooral naar locaties toe waar ze bekend mee zijn. En al helemaal geen gekke dingen doen.

Anders hebben de hersenen het te druk met het concentreren op alle nieuwe ervaringen die je opdoet. En dat terwijl het brein juist rust nodig heeft om van die stress los te komen. Die mensen komen vaak doodmoe terug van een vakantie in plaats van volledig uitgerust.” Lekker in je hangmat of badhanddoek blijven liggen is uiteindelijk misschien wel zo verstandig.

Bron: Telegraaf

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!