Abruzzo

Het feest van San Domenico en de Ritte van de Serpari di Cocullo

Op 1 Mei 2013 vindt er weer een belangrijk cultureel en religieus evenement plaats in Abruzzo!cHelaas is dit evenement niet erg bekend onder de Nederlandse cultuurliefhebbers. Het gaat om één van de beroemdste traditionele festivals in Abruzzo. Het feest van San Domenico in Cucullo, een klein bergdorpje in de provincie L’Aquila.

Middeleeuwen

San Domenico is een typisch personage uit de middeleeuwen die in de benedictijnse monastieke spiritualiteit leefde en zich wijdde aan de stichting van kloosters en conventen in Abruzzo en Lazio rond de jaren 1000, gevestigd in Cocullo.

Eerste dag van Mei

Sinds mensenheugenis herhaalt zich jaarlijks op de eerste dag van Mei om stipt 12 uur ’s middags een gebeurtenis waarvan de betekenis veel verder gaat dan de uitbeelding alleen: het plaatsen van de slangen rond het standbeeld van de Heilige geeft een oplossing voor de eeuwige oppositie van de natuurlijke wereld met al zijn valkuilen en de menselijke wereld die wordt gedwongen om zich te verdedigen om te kunnen overleven.

Pelgrims

Het feest begint ’s morgens met de komst van de pelgrims uit de plaatsen waar de cultus nog sterk aanwezig is, uit Lazio, Molise en Campania. Zij zullen zich in de kerk van Cocullo verzamelen en devote liederen zingen. Terwijl op het altaar de mis wordt gevierd zullen de pelgrims oude godsdienstige riten herhalen: zo zullen zij met hun tanden aan het touw trekken om de klok te luiden om tand- en kiespijn te voorkomen.

De Serparo

De meest belangrijke persoon tijdens de viering van dit eeuwenoude heidense feest is de Serparo. Het plein van Cocullo is de plaats waar, in afwachting van de processie, met trots de tentoonstelling plaatsvindt van de verschillende soorten slangen die zijn gevangen. Dit is het moment waarop oude angsten, haat en donkere ongegronde vrees voor reptielen, langzaam samensmelten tot het punt dat, zelfs met een resterende tegenzin, een ieder ervan overtuigd raakt dat een contact mogelijk is met de slang.

Processie

Tegen de middag begint de processie: de Heilige, gedragen door 4 personen, zal de kerk verlaten en op het kerkhof worden opgewacht door de slangenmensen, welke de slangen op het beeld zullen loslaten en zich om het beeld kunnen krullen.

San Domenico wordt gezien als een teken dat de redding zal brengen. Niet alleen tegen slangen of beten van giftige of kwade dieren, maar vooral een redding van universeel karakter tegen al het kwaad van de wereld. Het overwinnen van de angst voor slangen symboliseert op een bepaalde manier de tegenslagen van het leven te overwinnen.

Een uniek festival in Abruzzo dat ieder jaar honderden bezoekers trekt; mis het niet!

Bron: Visit Abruzzo

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!