Abruzzo

Het feest van San Domenico en de Ritte van de Serpari di Cocullo

Op 1 Mei 2013 vindt er weer een belangrijk cultureel en religieus evenement plaats in Abruzzo!cHelaas is dit evenement niet erg bekend onder de Nederlandse cultuurliefhebbers. Het gaat om één van de beroemdste traditionele festivals in Abruzzo. Het feest van San Domenico in Cucullo, een klein bergdorpje in de provincie L’Aquila.

Middeleeuwen

San Domenico is een typisch personage uit de middeleeuwen die in de benedictijnse monastieke spiritualiteit leefde en zich wijdde aan de stichting van kloosters en conventen in Abruzzo en Lazio rond de jaren 1000, gevestigd in Cocullo.

Eerste dag van Mei

Sinds mensenheugenis herhaalt zich jaarlijks op de eerste dag van Mei om stipt 12 uur ’s middags een gebeurtenis waarvan de betekenis veel verder gaat dan de uitbeelding alleen: het plaatsen van de slangen rond het standbeeld van de Heilige geeft een oplossing voor de eeuwige oppositie van de natuurlijke wereld met al zijn valkuilen en de menselijke wereld die wordt gedwongen om zich te verdedigen om te kunnen overleven.

Pelgrims

Het feest begint ’s morgens met de komst van de pelgrims uit de plaatsen waar de cultus nog sterk aanwezig is, uit Lazio, Molise en Campania. Zij zullen zich in de kerk van Cocullo verzamelen en devote liederen zingen. Terwijl op het altaar de mis wordt gevierd zullen de pelgrims oude godsdienstige riten herhalen: zo zullen zij met hun tanden aan het touw trekken om de klok te luiden om tand- en kiespijn te voorkomen.

De Serparo

De meest belangrijke persoon tijdens de viering van dit eeuwenoude heidense feest is de Serparo. Het plein van Cocullo is de plaats waar, in afwachting van de processie, met trots de tentoonstelling plaatsvindt van de verschillende soorten slangen die zijn gevangen. Dit is het moment waarop oude angsten, haat en donkere ongegronde vrees voor reptielen, langzaam samensmelten tot het punt dat, zelfs met een resterende tegenzin, een ieder ervan overtuigd raakt dat een contact mogelijk is met de slang.

Processie

Tegen de middag begint de processie: de Heilige, gedragen door 4 personen, zal de kerk verlaten en op het kerkhof worden opgewacht door de slangenmensen, welke de slangen op het beeld zullen loslaten en zich om het beeld kunnen krullen.

San Domenico wordt gezien als een teken dat de redding zal brengen. Niet alleen tegen slangen of beten van giftige of kwade dieren, maar vooral een redding van universeel karakter tegen al het kwaad van de wereld. Het overwinnen van de angst voor slangen symboliseert op een bepaalde manier de tegenslagen van het leven te overwinnen.

Een uniek festival in Abruzzo dat ieder jaar honderden bezoekers trekt; mis het niet!

Bron: Visit Abruzzo

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!