luxe hotels met kinderen

Hoe zien onze vakanties eruit in 2023?

Hoe zullen onze toekomstige reizen er uitzien? Welke bestemmingen zijn over tien jaar helemaal hot en welke reistypes onderscheiden zich tegen 2023? Hotelgroep IHG schetst ons een beeld van de reiziger van (over)morgen in het lijvige Travel Trend Report.

Waarheen reizen we in 2023?

Het Verre Oosten komt (nog) hoger te staan op ieders verlanglijstje. De populariteit van bestemmingen als China en Indië neemt een hoge vlucht. De citytrip blijft het goed doen maar niet per se grote kleppers als Shanghai of New Dehli zullen die hele hordes toeristen mogen ontvangen, maar wel “onbekende” steden gaan met die eer in de toekomst lopen. Het gaat dan om zogenaamde secundaire of zelfs tertiaire steden, die momenteel bij maar weinig mensen een belletje doen rinkelen, of zelfs om steden die nog niet eens gebouwd zijn.

Wees dus een trendsetter en stel je vrienden voor om op citytrip te gaan naar bijvoorbeeld Chengdu, Hainan, Xian of Nanjing (China), Bangalore, Chennai of Hyderabad (Indië).

Wie reist er in 2023?

Hier gaan we nog even verder op de invloed van China en Indië. Niet alleen reizen wij westerlingen massaal naar daar, ook de plaatselijke bevolking heeft de smaak van de buitenlandse vakantie helemaal te pakken. Als rechtstreeks gevolg van de groeiende economieën in deze landen trekken de inwoners immers voor het eerst ‘en masse’ de wijde wereld in. En aangezien de Chinezen voordien niet meteen bekendstonden om hun verre wereldreizen, moeten zij alle typische Europese bestemmingen, plaatselijke landmarks en toeristische trekpleisters nog massaal ontdekken (denk maar aan de Eiffeltoren, het Atomium, de Big Ben, …).

Terwijl ze daar zijn, maken ze meteen van de gelegenheid gebruik kopen, kopen, kopen, liefst bij luxemerken als Chanel, Cartier en Burberry. Wil jij ook een Cartier-armband? Begin dan alvast te zoeken naar een rijk Chinees vakantielief.In 2010 bezochten 3,8 miljoen Chinese toeristen Europa. Samen spendeerden ze zo’n 2,5 biljoen euro (!) aan luxe-artikelen. Al tegen 2015 zou het aantal Chinese trips naar het buitenland stijgen met 90 miljoen in vergelijking met vandaag.

Jonge 50-plussers

Tel even uit: hoe oud zal jij zijn in 2023? De snelst groeiende bevolkingsgroep is die van de vijftigplussers. En niet alleen zullen er heel wat ‘midlifers’ zijn in de toekomst, ze beschikken ook over heel wat kapitaal. En met dat kapitaal willen ze de wereld zien, maar dan op hun manier. Zo eisen ze gezonde, maar lekkere maaltijden, aangepaste fitness- en sportmogelijkheden en faciliteiten die relevant zijn voor hun leeftijdsgroep.

In Australië is de ‘Grey Nomad’-beweging zo populair geworden dat oudere toeristen hun huizen inruilen voor superdeluxe caravans, zodat ze het hele jaar door kunnen reizen. Op Ctrip, de grootste boekingwebsite van China, kan je tegenwoordig reispakketten kopen op maat van de oudere consumenten, inclusief kalme reisschema’s, gezonde maaltijden met een laag suikergehalte en gespecialiseerde medische diensten.

Nieuw samengestelde gezinnen

Ook het begrip gezin kent tegenwoordig een andere invulling dan pakweg 20 jaar geleden. ‘Mama, papa en de kinderen’ werd vervangen door allerlei nieuw samengestelde gezinsvormen. Heel wat families gaan samen op vakantie. Aan de andere kant is echter ook het eenpersoonsgezin in opmars. Voor hotelketens houdt deze ontwikkeling in dat de standaardinrichting van hun hotelkamers niet meer up-to-date is. In Azië trouwen vrouwen steeds later.

Eén op vijf Thaiwanese vrouwen boven de 35 is single. Eurocamp zag de boekingen van nieuw samengestelde gezinnen stijgen met 325% (!) in 2009 en 2010. In Brazilië is het gangbaar dat familiegroepen van meer dan 20 personen samen een hele verdieping van een hotel afhuren om dicht bij elkaar te kunnen zitten.

De onzichtbare reiziger

Dit nieuwe fenomeen beschrijft een hotelgast die zo weinig mogelijk interageert met het hotelpersoneel. Met de mogelijkheid om online te boeken, online in te checken en online informatie te zoeken is een conciërge immers vrijwel overbodig, toch? Integendeel: op het web vind je natuurlijk alle informatie die je zoekt, maar is het soms moeilijk om al die content te filteren op basis van relevantie. Het online aanbod kan dus soms wat overweldigend zijn en net daar schiet de conciërge van morgen jou ter hulp. Hij gidst je naar de beste lokale hotspots en zorgt voor toptips op jouw maat.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Zo geniet je meer van je vakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!