Afdingen souvenirs buitenland

How to: Afdingen

Eén van de hoogtepunten van een reis is toch wel het lopen over een kneuterige markt en als een echte toerist gaan afdingen voor jouw favoriete souvenirtjes. In Nederland is dit een fenomeen dat we niet snel zouden durven, terwijl het in veel Oosterse landen zelfs een belediging is als je het niet eens probeert! Afdingen is een heerlijk spel tussen koper en verkoper, waarbij de gemoederen hoog op kunnen lopen. Met deze tips loop jij in je volgende vakantie hopelijk weg met dat ene schitterende shirtje waar je weinig voor hebt betaald!

  1. Wees nonchalant en amper geïnteresseerd

Je loopt al 2 uur over een markt, je ziet van alles wat je leuk vindt, maar niks steekt er écht boven uit. Totdat je de hoek om loopt en daar hangt hij. Het shirt wat in elk opzicht perfect is. Hij is perfect van kleur, heeft het juiste ontwerp en is ook nog eens verkrijgbaar in jouw maat. Alles in je schreeuwt dat je dit shirt moét hebben. Probeer toch niet te enthousiast te zijn. Dit ziet de verkoper namelijk ook en weet vervolgens dat hij lekker hoog kan inzetten met de prijs, want ook hij weet dat jij uiteindelijk toch wel zwicht. Kijk bijvoorbeeld om je heen, speel een beetje met je telefoonhoesje en verdeel je aandacht tussen meerdere producten.

  1. Begin laag en zie het openingsbod als een grap

Je bent inmiddels met de verkoper in gesprek gegaan over dat fantastische shirt, maar je weet nog niet zo goed wat je ervoor kwijt wilt. Vraag aan de verkoper wat hij ervoor wilt hebben. Het maakt niet uit wat hij zegt, het is te hoog. Uit je ongeloof door te gaan lachen en vraag of het serieus is. Dit lijkt misschien een beetje lullig, maar dat is het zeker niet! Dit hoort allemaal bij het spel van afdingen en dat weet de beste man achter de kraam ook. Denk aan een bedrag wat je maximaal kwijt wilt voor het shirt, en ga daar ver onder zitten. Zo biedt je de ruimte om samen tot een overeenkomst te komen. Ook is het handig om niet het geld te laten zien wat je mee hebt genomen. Stop bijvoorbeeld een klein beetje geld in je Google Pixel 2 XL hoesje, zodat de verkoper geen eurotekens in zijn ogen krijgt.

  1. Ga niet te snel akkoord en speel hard to get

Wij Nederlanders zijn niet gewend om af te dingen en zijn daarom erg onwennig wanneer we dit moeten doen op vakantie. Dit leidt vaak tot een te snel akkoord, ‘zodat je er maar vanaf bent’. Een echte afdinger vindt het fantastisch om net zo lang te steggelen over de prijs totdat beide partijen akkoord gaan. Je kunt van alles proberen om euro’s van de prijs af te snoepen, denk bijvoorbeeld aan een twijfelende houding. De verkoper ziet dat je er niet van overtuigd bent om het product te kopen en zal makkelijker omlaag gaan in de prijs. Ook het verwijzen naar een andere kraam kan helpen. ‘Ik heb er net één gezien voor de helft van de prijs die jij nu biedt.’

  1. Weglopen wanneer je niet tot een akkoord komt

Je staat inmiddels al 10 minuten te onderhandelen over de prijs en de verkoper wilt maar niet toegeven aan jouw bod. Jammer, maar helaas. Weglopen lijkt misschien een rare, onwennige manier van doen, maar het is er vaak een die wel werkt! De verkoper beseft dat hij een potentiële klant laat gaan en ziet in feite zijn geld weglopen. Daarom zal hij na 5 stappen achter je aan komen rennen om alsnog akkoord te gaan met jouw prijs. Hij blij met zijn geld, jij blij met het fantastische shirt! Nu kan je met een gerust hart je oordopjes indoen en nog een beetje slenteren over de markt. Je favoriete aankoop is in de pocket!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!