zoekgeraakte bagage

IATA: gebruik chip om kwijtraken bagage te voorkomen

Het is de angst van iedereen die weleens in het vliegtuig stapt: zoekgeraakte bagage. En met zo’n 90.000 stukken bagage die dagelijks wereldwijd kwijtraken op luchthavens, is dit helemaal geen ongegronde angst. Om dit probleem zo veel mogelijk te voorkomen, pleit de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA dan ook voor de invoering van RFID-labels.

Uit het onderzoek dat de IATA in samenwerking met IT-bedrijf SITA heeft gehouden, blijkt namelijk dat door de invoering van kofferlabels met daarin een chip het aantal vermiste bagage in 2022 met 25% verminderd kan zijn. Dit zou de luchtvaartmaatschappijen in de komende zeven jaar zo’n 3 miljard dollar aan schadeclaims schelen.

Koffer toch kwijt? Doe dan dit!

Als reiziger hoop je dan ook dat dit soort labels snel de norm worden binnen de luchtvaartwereld, maar helaas kun je daarmee nog niet ieder risico op een vermiste koffer uitsluiten. Het is dan ook goed om te weten, dat je als reiziger verschillende rechten hebt wanneer de luchtvaartmaatschappij je bagage kwijtmaakt, beschadigt of met vertraging aan laat komen.

Sta je al een uur bij de bagageband en is je koffer nog steeds niet voorbijgekomen, dan kun je het volgende doen:

Vul (zo snel mogelijk) een PIR-formulier in

Met een PIR-formulier kun je een klacht indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Het geeft bij vermiste bagage de maatschappij de mogelijkheid om aan de hand van de ingevulde gegevens op zoek te gaan naar je koffer. Is je bagage beschadigt, dan kun je dit formulier ook gebruiken.

Het is aan te raden om het formulier onmiddellijk in te vullen wanneer je de vermissing of beschadiging ontdekt hebt. Met de bagagesticker die op je vliegticket is geplakt, kun je bewijzen dat de bagage onder jouw naam is ingecheckt (let hier dus ook altijd goed op!). Vraag, wanneer je het PIR-formulier inlevert, altijd om een schriftelijke bevestiging van je klacht of om een kopie van het formulier.

Check je reisverzekering

Nadat je het PIR-formulier hebt ingevuld en ingeleverd, is het slim om te checken of je reisverzekering kwijtgeraakte, beschadigde of vertraagde bagage vergoedt. Dit kun je terugvinden in de polis van je reisverzekering.

Tip: als je regelmatig op reis gaat, is het interessant om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Let daarbij wel op het verschil tussen een basis- en allrisk dekking, want niet alles wordt standaard vergoed. Het grote voordeel is echter dat je niet alles op het laatste moment hoeft te regelen wanneer je er last-minute tussenuit wilt. Ook is het voordeliger dan het iedere keer opnieuw moeten verzekeren van je reis.

Stel de juiste partij aansprakelijk

Wanneer je zelf je vliegticket hebt geboekt, moet je bij de luchtvaartmaatschappij zijn voor het claimen van je geleden schade. in de voorwaarden van een luchtvaartmaatschappij staan vaak het Verdrag van Warschau of het Verdrag van Montréal genoemd. Hierin staan de vergoedingen die je per verloren kilo bagage zou moeten ontvangen, maar let op: de luchtvaartmaatschappij hoeft je niet meer te betalen dan in deze verdragen genoemd staan.

Heb je je reis via een reisorganisatie geboekt, dan kun je deze organisatie aansprakelijk te stellen. De reisorganisatie is immers verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van je reis en daar hoort ook het vervoer van je organisatie bij.

Vraag je vergoeding op tijd aan

Als je een vergoeding wilt aanvragen bij beschadiging of vertraging, moet je deze op tijd indienen. Want ben je te laat, dan hoeft de luchtvaartmaatschappij je geleden schade niet meer te vergoeden.

Voor het aansprakelijk stellen, gelden de volgende termijnen:

  • Binnen 7 dagen na ontvangst bij beschadigde bagage.
  • Binnen 21 dagen na ontvangst bij vertraagde bagage.

In beide gevallen geldt, dat je de luchtvaartmaatschappij schriftelijk aansprakelijk stelt ná het invullen van het PIR-formulier.

Kwijtgeraakte bagage voorkomen

Als reiziger kun je zelf weinig doen aan het kwijtraken van je bagage door de luchtvaartmaatschappij. Toch zijn er enkele maatregelen die je kunt treffen om de kans erop zo veel mogelijk te verkleinen. De meeste koffers raken namelijk kwijt tijdens een transfer: 1 op 3.000 wordt hierbij zelfs niet meer teruggevonden. Het kan dus helpen om te kiezen voor een directe vlucht (mocht die mogelijkheid bestaan). En maak je een korte trip, dan is het natuurlijk altijd makkelijker én sneller om enkel handbagage mee te nemen.

Wij hopen in ieder geval dat de invoering van de RFID-labels door luchtvaartmaatschappijen snel ingevoerd wordt, want dat bespaart een heleboel ellende!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!