NMR train

In trein van de liefde mag het zoenen beginnen

Op het station van Mettupolaiyam heerst een opgewonden stemming. Het gaat gebeuren. De rit met de Nilgiri Mountain Railway. De historische stoomtrein staat sissend en puffend te wachten op zijn reizigers. Inmiddels wordt hij niet meer op kolen gestookt maar op olie. Dat maakt de stoomwolken er niet minder door. Druk schreeuwend loopt de stationschef langs de wagons, met een lange lijst met namen rijtuig en zitplaatsnummers. De meer dan 100 jaar oude wagons zitten allemaal vol.

Vier uur durende rit populair

Zowel onder buitenlandse als Indiase toeristen is de 4 uur durende rit populair. De Indiase reizigers hebben zich prachtig aangekleed. Zij hebben allen duidelijk iets te vieren. Een lange bestaande relatie, een kersvers huwelijk of een beginnende romance. Die beginnende romance zal zeker aanwakkeren bij het avontuur met dit speelgoedtreintje dat door  weergaloos mooie natuur en over spectaculaire kloven boemelt. Je kunt lekker tegen elkaar aanleunen in de 208 bochten. En wellicht valt er ook nog iets te zoenen in het donker van de  16 tunnels.

Wie liever niet romantisch doet maar lekker wil krijsen als de trein weer een tunnel induikt, moet in de tweede klas plaatsnemen, tussen de Indiase jongeren. De meeste buitenlandse toeristen hebben een plek in de eerste klas. Zij willen rustig naar buiten kijken. Het uitzicht is al opwindend genoeg.

Spectaculaire route

Het waren de Engelsen die het initiatief namen tot de bouw van deze lijn. Die voert langs 12 heuvel stations, dit zijn dorpen in de bergen waar het koeler ie en waar de Engelse elite rond 1800 buitenhuizen bouwden om in de zomer aan de hitte te ontsnappen. De lijn ging open in 1908. Het was een moeilijk karwei, waarbij obstakels als kloven, rivieren en bergen overwonnen moesten worden. Daarom is het dat nog steeds de route zo spectaculair is.

Het landschap is zo mooi dat je er stil van valt. Prachtig al die blauwe bergen, theeplantages en reusachtige eucalyptus- en acaciabossen. Af en toe lijkt de trein aan de rand van een berg te hangen, dan weer sukkelt hij in een wandeltempo door een dorpje. Bij elke stop mag je de trein uit om foto’s te maken, van elkaar, van de trein, van het uitzicht, en natuurlijk van elkaar met de trein en van elkaar met het uitzicht.

Het is even stil in de trein

Er is ook een halt in een dorpje dat Love Dale heet, een lieflijk dorpje te midden van de theeplantages dat zijn naam eer aan doet. Als laatste gaat de trein door tunnel 16, met 137 meter de langste van de route. Hier moet het gebeuren, het voelen en zoenen, al dat heerlijks dat in het openbaar verboden is. Even is het dan heel stil in de trein. Of je het van plan was of niet, maar iedereen die deze rit gemaakt heeft is weer een beetje verliefd geworden.

Waar rijdt deze trein?

Het traject van de Nilgiri Mountain Railway (NMR) is 46 kilometer lang en loopt door de bergen van Nilgiri, in de Zuid-Indiase staat Tamil Nadu. Het is de meest authentieke nog in gebruik zijnde tandradspoorweg ter wereld en staat op Unesco’s werelderfgoedlijst.

In 4 uur rijdt de trein over 31 grote bruggen, langs 12 stations en door 16 tunnels. In het hele traject zitten 208 bochten.

Voor informatie over rondreizen door India, zie Namasté Reizen. Er is ook een film te bekijken over de NMR.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!