Vanwege de strategische ligging van Israël heeft het een verscheidenheid aan vogels. Van de besneeuwde toppen van berg Hermon op meer dan 2200 meter boven zeeniveau tot aan de Dode Zee – de laagste plaats op aarde 440 meter onder zeeniveau – elke habitat herbergt unieke vogels en dieren in het wild en speciale geologische verschijnselen.

Woestijnen

Zuid-Israël is overwegend droog en de interessante woestijnen vormen het noordelijkste puntje van het broedgebied van veel Afrikaanse en oostelijke vogelsoorten. Noord-Israël met zijn hoge bergen en vruchtbare groene gebieden is het zuidelijkste puntje voor veel vogels van Europese en Aziatische afkomst. De Hermonberg in het uiterste noorden van Israël herbergt als zodanig enkele soorten die nergens anders te vinden zijn.

Milde winters

De milde winter van Israël herbergt meer dan 150 soorten noordelijke fokkers, die ervoor kiezen om hier de wintermaanden door te brengen, waaronder enkele zeer zeldzame en moeilijk te vinden species. Naast het grote aantal fascinerende inheemse soorten, ligt Israël op een van de belangrijkste trekroutes ter wereld. Twee keer per jaar trekken miljoenen vogels van honderden verschillende soorten door Israël. Volledige populaties trekken in de herfst door Israël op weg naar de overwinteringsgebieden in Afrika en weer terug in de lente.

Vogel spotten

In Israël kan men het hele jaar door uitstekend vogel spotten, waarbij elk seizoen zijn eigen specialiteit herbergt. Over het algemeen wordt de periode winter-lente (tussen november en mei) door velen beschouwd als de beste tijd om vogels te spotten. Vooral de maand maart is populair, op dit moment proberen de vogels die hier wonen elkaar het hof maken door te zingen en is de vogeltrek is in volle gang. Er zijn nog veel winterbezoekers in de buurt en het weer is geweldig.

Voor singles die zich alvast willen oriënteren: check hier de singlereizen naar Israël