banen reiswereld

Je werk écht loslaten op vakantie: 8 tips

Veel Nederlanders gaan deze weken weer met een welverdiende vakantie. En toch lukt het veel mensen niet om compleet te ontspannen. Maar liefst 40% van de werkende Nederlanders heeft last van vakantiestress. Hoe is dit te voorkomen? Recruitmentplatform Monsterboard heeft voor de werkende Nederlander 8 tips waarmee je je werk écht los kunt laten op vakantie.

  1. Een goede voorbereiding. Zowel thuis als op het werk. Het lijkt een dooddoener, maar zorg ervoor dat je niet last-minute nog van alles moet regelen. Pak thuis ruim van tevoren je koffer in, en zorg op je werk voor een goede overdracht waar je genoeg tijd voor inruimt. Zo ga je zonder stress weg.
  2. Zet je out-of-office aan. Vergeet niet een afwezigheidsmelding op je email in te schakelen! Zo zien klanten of andere zakenrelaties direct dat je op vakantie bent. Zet er de contactgegevens van de collega bij die jouw werkzaamheden overneemt, zodat je echt niet lastiggevallen hoeft te worden. Ook een optie: zet je out-of-office een dag eerder aan en een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt. Zo bouw je vooraf en na je vakantie wat extra rust in voor jezelf!
  3. Pas je voicemail aan. Vergeet naast je out-of-office ook je voicemail niet. Vertel in je boodschap wanneer je met vakantie bent, wanneer je terug bent en met wie de beller contact op kan nemen in dringende gevallen. Probeer je voicemail niet steeds af te luisteren, maar beperk het tot maximaal een keer per dag.
  4. Neem eerst een paar dagen vrij. Probeer voordat je echt vertrekt naar je vakantiebestemming eerst nog één of twee dagen vrij te plannen. Dan heb je rustig de tijd om de laatste dingen voor vertrek te regelen, én je kunt alvast een beetje ontspannen. Dan ga je helemaal uitgerust het vliegtuig of de auto in.
  5. Maak duidelijke afspraken met collega’s. Om écht los te komen van je werk is het natuurlijk belangrijk dat je niet geconfronteerd wordt met belletjes of mailtjes van kantoor. Heb je een werktelefoon, laat die dan lekker thuis. En als je werkmail op je telefoon staat, zet die dan uit. Als je jouw werkzaamheden hebt overgedragen aan een collega dan kan hij of zij binnenkomende telefoontjes of mailtjes prima afhandelen. Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn? Maak dan duidelijke afspraken met je collega’s over wanneer ze je wel en niet kunnen storen en spreek af dat ze je eerst appen als er iets overlegd moet worden. Dan word je niet overvallen door werktelefoontjes.
  6. Maak duidelijke afspraken met je partner en/of gezin. Kun je niet helemaal onbereikbaar zijn en hebben je collega’s je af en toe toch nodig? Spreek dan niet alleen met je collega’s tijden af waarop je bereikbaar bent, maar ook met jezelf en je reisgenoten. Zo is het voor iedereen duidelijk wanneer je even met werk bezig bent en wanneer niet, en daarmee voorkom je eventuele irritaties.
  7. Lees een boek. Merk je dat je op je vakantieadres toch bezig bent met werk? Een boek lezen kan helpen om aan iets anders te denken. Kies een spannend of mooi verhaal waarin je je helemaal kunt verliezen. Na een paar dagen zijn de kantoorperikelen vast verdwenen uit je hoofd.
  8. Doe het na je vakantie rustig aan. Heb je een fijne vakantie achter de rug? Probeer dat relaxte gevoel dan nog even vast te houden. Plan niet te veel afspraken in de eerste week dat je weer aan het werk bent en doe het rustig aan.
    * Bron: Vakantiestress onderzoek 2017 van Goos Marketing Research, in opdracht van de NBPO.
 Bron: Elkedagvakantie

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!