ziek op vakantie

Kan je je vakantie (gratis) annuleren omwille van het coronavirus?

Heb je een vakantie geboekt naar een land waar het coronavirus heerst en twijfel je of je moet gaan? Let dan goed op: in veel gevallen ben je namelijk niet gedekt.

We beantwoorden een paar belangrijke vragen over reisannuleringen omtrent het coronavirus.

  1. WORDT ER AANGERADEN JE REIS TE ANNULEREN VANWEGE HET CORONAVIRUS?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgegeven voor de provincie Hubei in China. Voor de rest van het land wordt aangeraden er alleen heen te reizen als dit noodzakelijk is. In Thailand geldt een negatief reisadvies voor de vier zuidelijkste provincies, in Vietnam en Hongkong wordt gewaarschuwd voor ‘veiligheidsrisico’s’.

In Europa geldt er op dit moment alleen een negatief reisadvies voor bepaalde regio’s in Italië. Op 24 februari gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken het volgende reisadvies: ‘In het noorden van Italië, in de provincie Lombardije, geldt op dit moment een in- en uitreisverbod voor de volgende gemeenten: Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo en San Fiorano. Reis niet naar deze gemeenten. Reis in de provincie Padova niet naar de gemeente: Vo’Euganeo.’

In andere delen van Italië is geen negatief reisadvies.

  1. KAN IK MIJN REIS ANNULEREN VANWEGE HET CORONAVIRUS?

Het recht om je reis te annuleren is wettelijk vastgelegd. Dus ja, je kunt je reis annuleren. Maar let op: dit wil niet zeggen dat je reis ook altijd wordt vergoed. Daarover hieronder meer.

  1. KAN IK GRATIS MIJN VLIEGTICKET ANNULEREN EN WORDT DEZE VERGOED?

Wie zelf bij KLM een vliegticket naar China heeft geboekt, kan dit gratis annuleren.  Je kunt met de waarde van het ticket een nieuw ticket boeken zonder wijzigingskosten. Je kunt ook kosten terugkrijgen, maar dan moet je wel een ticket via of naar China hebben geboekt met een vertrekdatum vóór 29 februari 2020. Een andere optie is je reis uitstellen tot uiterlijk 31 mei. Bij China Southern kun je gratis annuleren als je vertrekdatum uiterlijk 31 maart is.

  1. KAN IK GRATIS MIJN HOTEL ANNULEREN EN WORDT DEZE VERGOED?

Je krijgt in de meeste gevallen geen geld terug als je een hotelovernachting hebt geboekt. Maar de meeste grote hotelketens in China, HongKong, Macau en Taiwan zijn wel flexibel en daar kun je tot en met maart kosteloos annuleren. Of de overnachtingskosten worden vergoed hangt af van je verzekeraar.  En of dit ook voor jouw hotel geldt, kun je zien bij de annuleringsvoorwaarden op de website van de desbetreffende hotelketen.

In Italië zijn geen gratis annuleringsregelingen bekend.

  1. KRIJG IK EEN VERGOEDING ALS MIJN REIS DOOR DE REISORGANISATIE IS GEANNULEERD?

In januari heeft reisbrancheorganisatie ANVR de aangesloten reisorganisaties geadviseerd om reizen naar China te annuleren. De meeste bezoekers kunnen omboeken naar een andere datum of een andere bestemming. Wie dat niet wil, krijgt zijn geld terug.

Reisorganisatie OAD heeft reizigers de mogelijkheid geboden om hun reizen naar Noord-Italië om te boeken naar een andere datum of bestemming.

  1. WAT KRIJG IK TERUG VIA DE ANNULERINGSVERZEKERING?

Dikke pech: een virus wordt in principe niet gezien als een goede reden om je reis te annuleren. En een negatief reisadvies ook niet.  Maar soms heb je nog een kans om iets vergoed te krijgen. Het hangt vooral af van welke annuleringsverzekering je hebt (en welke voorwaarden) en bij welke verzekeraar je deze hebt afgesloten.

Geen vergoeding

Deze verzekeraars keren niet uit bij een annulering door het coronavirus: ABN Amro, Allianz, ASR, De Goudse, De Internationale, FBTO, HEMA, No Go, Reaal, SMS, Unigarant Simpelweg en Univé.

Wel of gedeeltelijke vergoeding

Bij een aantal andere verzekeraars heb je wel kans op een vergoeding, maar daarvoor gelden vaak extra voorwaarden.

– Bij de annuleringsverzekering van de ANWB kom je in aanmerking als je vóór 30 januari 2020 een annuleringsverzekering hebt afgesloten, met als extra dekking ‘Terrorisme en Natuurrampen’.

– Unigarant keert ook uit onder dezelfde voorwaarden van de ANWB, mits je een aanvullende dekking hebt. Die heet bij deze verzekering ‘Extra Annuleringsredenen’.

– Bij Aegon moet je een allrisk-verzekering hebben.

– Ook bij de Europeesche Verzekeringen heb je een allrisk-verzekering nodig. Hierbij wordt wel maar 75 procent van de kosten uitgekeerd.

– Interpolis keert alleen uit als de reis is geboekt naar een land met een negatief reisadvies, en de verzekering is afgesloten vóór het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies gaf.

– Die laatste voorwaarde wordt ook gehanteerd door Centraal Beheer en Klaverblad.

  1. WAT WORDT ER VERGOED ALS IK AL OP REIS BEN?

Als er een negatief reisadvies wordt afgeroepen op jouw bestemming, heb je kans op een vergoeding. Wanneer je via een reisorganisatie hebt geboekt, dan regelt de touroperator hulp en bijstand. Ben je op vakantie en kun je ineens niet meer weg omdat er een quarantaine is ingesteld, zoals in Tenerife het geval was? Dan worden de extra kosten door de gewone reisverzekering gedekt. Denk hierbij aan extra kosten van bijvoorbeeld een hotel.

Heb je zelf een reis geboekt? De kosten voor een annulering en eventuele extra gemaakte kosten worden alleen gedekt als dat binnen de voorwaarden van je verzekering past. In de meeste gevallen draai je zelf op voor de kosten.

Word je in het meest ongunstige geval op reis ziek door het coronavirus? Dan kun je in de meeste gevallen de gemaakte zorgkosten en reiskosten declareren.

Bron: Linda Nieuws

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!