beste plek vliegtuig

KLM start eigen reisbedrijf: ‘KLM Holidays’ lonkt ook naar andere landen

De KLM stampt een eigen reisorganisatie uit de grond. Met ‘KLM Holidays’ opent de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de aanval op pakketvakanties. Zodra het reisadvies voor toeristen is versoepeld, gaat het initiatief van start. Daartoe is de Nederlandse online afhandelaar Airtrade ingelijfd, schrijft De Telegraaf.

Pakketreizen

Pakketreizen zijn vlucht, transfer, hotel en eventueel excursies en autohuur in één. Daarin zijn reisorganisaties gespecialiseerd. Ze werken met vliegmaatschappijen als KLM en Transavia. “We willen nu zelf in de top 3 touroperators voor vliegvakanties komen, samen met onze zuster Transavia Holidays. Airtrade is aangesloten bij garantiefonds SGR, dus onze pakketreizen zijn gedekt”, bevestigt topman Harm Kreulen van KLM Nederland aan de krant.

Echte vakanties

Het is volgens Kreulen de bedoeling om KLM Holidays ook in andere landen op te starten, waaronder ons land. Er is al ervaring opgedaan met op de website koppelen van vluchten en hotels via ‘Package Deals’. Klanten kunnen zo een KLM-vlucht combineren met een hotelboeking of huurauto. KLM gaat dit nu fors uitbreiden, op Europese en verre bestemmingen, zoals de Antillen.

Volgens Kreulen zal de toeristische markt waarschijnlijk sneller opkrabbelen uit de coronacrisis dan de markt voor zakenreizen. Vandaar dat hij kansen ziet in het aanbieden van echte vakanties, zei hij enkele dagen geleden in een interview met Luchtvaartnieuws.nl.

Concurrentievervalsing

De reiswereld spreekt van concurrentievervalsing. “KLM krijgt miljarden aan staatsleningen om corona te overleven. Dat kun je niet misbruiken voor de overname van een reisbedrijf”, reageert Corendon-baas Steven van der Heijden.

Kreulen nuanceert: “zij hebben al aan het idee kunnen wennen toen wij de Package Deals introduceerden”. Die dienst wordt al sinds 2014 geregeld door Airtrade. Het bedrijf is de marktleider op het gebied van de uitgifte en verwerking van vliegtickets voor de reisbranche.

KLM heeft nu besloten om een “strategisch belang” in Airtrade te nemen, waardoor de maatschappij voor een deel eigenaar wordt.  KLM  krijgt zo meer grip op de ontwikkeling van de technologie achter onder andere de Package Deals. Hoeveel geld KLM precies investeert in Airtrade, wordt niet naar buiten gebracht. Airtrade zal zelfstandig blijven opereren, met een eigen management. Voor de andere reisorganisaties die gebruikmaken van de diensten van het bedrijf, verandert er dus niets.

Miljardenverlies

Bij KLM zijn vanwege de coronacrisis al duizenden banen geschrapt. Het Frans-Nederlandse concern Air France-KLM leed vorig jaar een verlies van dik 7 miljard euro, werd afgelopen week bekend. Topman Ben Smith sprak van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. De Nederlandse en Franse overheid hebben al miljarden euro’s aan staatssteun beschikbaar gesteld om het bedrijf te helpen, maar waarschijnlijk is er nog meer geld nodig. Daar worden nog gesprekken over gevoerd.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!