koffie rondreizen midden amerika

Koffie geeft smaak en geur aan Midden-Amerika

De landen van Midden-Amerika prikkelen alle zintuigen. Maar volg je één van de vele koffieroutes, dan worden met name de geur- en smaakpapillen regelmatig verwend!

Legende

Volgens een populaire legende was het een jonge Ethiopische herder genaamd Kaldi die de koffie ontdekt heeft. Levend in het jaar 300 voor Christus trok hij met zijn geiten door de bergen waarbij hij volgens de overlevering merkte dat zijn geiten opmerkelijk energiek werden na het eten van de bessen van een bepaalde struik. Nieuwsgierig geworden nam hij zelf wat besjes. Deze smaakten lichtzoet en bestonden uit een laagje vruchtvlees met zaadjes in de kern. Toen hij op deze zaden kauwde, kreeg hij energie voor tien en het gevoel nooit meer moe te worden. Het verhaal deed zich de ronde. De koffie werd al snel populair en vanuit Afrika verhandeld naar Azië en de andere continenten. Vandaag de dag is koffie onlosmakelijke verbonden met de Midden-Amerikaanse cultuur!

koffie Honduras

Honduras

Honduras is de grootste koffieproducent van Midden-Amerika, nummer drie van heel Amerika en de zesde wereldwijd. Het heeft 6 regio’s waar koffie geteeld en geproduceerd wordt. De bekendste is de regio Copàn. Hooggelegen in een bergachtig gebied worden de fijnste bonen van het land geteeld en zijn de koffieplantages de belangrijkste inkomstenbron.

Een andere regio is Montecillos, bekend vanwege de plantage waar in het begin van de 11e-eeuw voor het eerst kwalitatief hoogwaardige koffie geproduceerd werd. Een kwaliteit die de experts en liefhebbers nog steeds kan bekoren en verbazen. Een koffie die zich kenmerkt door de met name de fruitige en zoete geuren. Een echte delicatesse!

De hoge kwaliteit van de Hondurese koffie, het productieproces, de geschiedenis en de levensstijl van de koffiebaronnen vind je allemaal terug als je de toeristische route volgt die voert langs de zes koffieproducerende regio’s. Veel plantages kunnen bezocht worden waar je niet alleen ziet hoe het proces van koffieboon tot pak koffie verloopt, maar het zwarte goud natuurlijk zelf ook volop kunt proeven!

koffie guatamala

Guatemala

Op reis in Guatemala? Breng dan een bezoek aan het Coffee Museum. Eens een oude plantage, nu een museum geheel gewijd aan het bijzondere proces van de koffieproductie. Ervaren gidsen laten zien hoe je op verschillende manieren en met alle zintuigen kunt genieten van de geur en smaak van de diverse koffiesoorten. Het museum toont onder andere vele oude machines die ooit gebruikt werden in het koffieproces, foto’s en kaarten uit de tijd van weleer en antieke koffiemolens vanuit de gehele wereld. En eenmaal klaar met de tour, dan kan je natuurlijk genieten van een heerlijke kop koffie gemaakt van lokaal geteelde bonen.

koffie nigaracua

Nicaragua

Naast de routes langs de koloniale steden en de vulkanen is de koffieroute de derde tocht die vele toeristen trekt. De route voert door vijf regio’s; Estelí, Jinotega, Madriz, Matagalpa en Nueva Segovia. Bezoek in Matagalpa het Museo Nacional del Café om inzicht te krijgen in hoe de koffieproductie vroeger verliep. Vervolgens ga je verder naar Jinotega, de ‘koffiehoofdstad’ van Nicaragua en befaamd vanwege de kwaliteit van de koffiebonen die hier geteeld worden. De route eindigt in Nueva Segovia die haar bekendheid dankt aan de koloniale geschiedenis en haar veelvoud aan authentieke ambachten.

De koffieteelt is diep verbonden met de cultuur en geschiedenis van de Midden-Amerikaanse landen die al eeuwenlang koffie produceren. Voor de liefhebbers van een goede en eerlijke kop koffie is het volgen van de koffieroute dan ook een must en een bijzondere manier om Midden-Amerika met echt alle zintuigen te ervaren!

Bijzondere en interessante rondreizen door landen in Midden-Amerika voor singles vind je bij deze reisorganisaties!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Nederland | Airborne fietsvakantie
By Monique ·
11 maart 2022

Overnachten in een mooi hotel

8 daagse vliegvakantie naar Marina Corinthia Beach Resort in st. julians, malta
By Monique ·
13 april 2022

Geniet van de rust tijdens je bezoekje op Malta

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!