Korte trips steeds minder in trek

Nederlanders gaan steeds vaker voor lange tijd op vakantie en maken steeds minder vaak een kort tripje. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Nederlands Vakantie- en Vrijetijdsonderzoek.

In 2000 maakten Nederlanders gemiddeld 2,25 korte tripjes met minder dan vier overnachtingen, maar sinds enkele jaren is dat gedaald naar iets minder dan twee. Het aantal lange vakanties (meer dan 4 dagen) neemt daarentegen langzamerhand toe. Nederlanders maken er gemiddeld twee in 2011, tegen ongeveer 1,7 in het jaar 2000.

Een woordvoerster van Thomas Cook onderschrijft die trend. „Wij zagen een aantal jaar terug dat mensen vaker op vakantie gingen en dan sneller terugkwamen. Maar ze hebben minder geld en gaan dus vaker voor een hoofdvakantie in het buitenland.”

Vervoer
Bij een buitenlandse vakantie blijven mensen vaak langer weg. Bovendien speelt ook het vervoer een rol. „Vliegen en rijden kost geld. En als je minder geld hebt, loont het om minder vaak te reizen. Dan betaal je slechts langer voor de accommodatie, maar niet voor twee retourvluchten in plaats van één”, aldus de woordvoerster.

Ook TUI Nederland, dat merken als Arke, Holland International en KRAS.nl vertegenwoordigt, ziet die trend. „Het is een economisch verhaal. Als het goed gaat, boeken we ook een vakantie in de krokusvakantie bijvoorbeeld. En als het heel goed gaat, doen we ook nog stedentripjes. Wanneer het economisch weer wat moeilijker wordt, vallen die korte tripjes als eerste af”, aldus een woordvoerster. „Desalniettemin wordt er gewoon geboekt; Nederlanders gaan iets alleen minder ver en vaak. Maar de zomervakantie, die is heilig.”

Volgens onderzoeksbureau GFK, dat voor reiskoepel ANVR de cijfers bijhoudt, neemt vooral het aantal boekingen van reizen die 6 tot 10 dagen duren, toe. Die maken nu 44 procent uit van het totaal aan boekingen naar het buitenland. Reizen van 0 tot 5 dagen maken 18 procent uit van de boekingen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!