voorbereiding reizen

Latijns-Amerika moet actie ondernemen om jaguar te redden

Drie jaar nadat veertien regeringen in Latijns-Amerika hebben beloofd om de jaguar te beschermen zijn er nog maar weinig vorderingen gemaakt. Natuurbehoudsorganisaties sporen de landen nu aan om hun belofte na te komen.

In 2018 kwamen de veertien landen in Midden- en Zuid-Amerika overeen om de jaguar beter te beschermen. Dat was nodig, want de grootste kat van de Amerika’s werd zwaar bedreigd door verlies van leefgebied (voor landbouw, houtwinning en infrastructuur), stroperij en de vraag naar zijn botten en poten, voor gebruik in Chinese medicijnen.

Jaguarcorridor

Het plan om onder meer een grensoverschrijdende jaguarcorridor te realiseren, door dertig belangrijke leefgebieden van het dier te beschermen en met elkaar te verbinden, werd vastgelegd in de Jaguar 2030 Conservation Roadmap for the Americas.

Maar drie jaar later is er nog niet veel gerealiseerd. Milieuorganisaties sporen de landen dan ook opnieuw aan om actie te ondernemen en hun beloftes na te komen. Het Wereldnatuurfonds (WWF) doet dat met de campagne #JaguarKing. Ook zal aan Guyana, Frans Guyana, Nicaragua en Venezuela worden gevraagd om zich aan te sluiten bij het initiatief.

‘De Guyana’s behoren tot de weinig overgebleven, relatief intacte leefgebieden van de jaguar in Latijns-Amerika’, zegt Anna Mohase van WWF. ‘Om deze prachtige dieren te beschermen moeten we hun leefgebieden behouden en corridors naar andere gebieden creëren. We hebben geen tijd te verliezen. Er zijn al zorgwekkende signalen over toenemende ontbossing en stroperij voor hun vacht, botten en andere delen die worden verhandeld en verwerkt in traditionele Aziatische medicijnen.’

Ecotoerisme ontwikkelen

Jaguar Roadmap 2030 wordt ondersteund door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), samen met de natuurorganisaties Panthera, Wildlife Conservation Society en WWF. Het bevat voorstellen om conflicten tussen mensen en jaguars te verminderen, leefgebieden met elkaar te verbinden en om het welzijn van lokale en inheemse gemeenschappen die moeten samenleven met jaguars, te versterken.

‘Om te voorkomen dat de jaguar een bedreigde soort wordt en uiteindelijk uitsterft, moeten ze de ruimte krijgen om weer door het continent te zwerven’, zegt Mohase.

De initiatiefnemers redeneren dat de jaguar en zijn leefgebieden beschermen ook goed is voor de 53 miljoen mensen die in dat verspreidingsgebied leven. Zij kunnen bijvoorbeeld profiteren van de ontwikkeling van ecotoerisme en het behoud van hun bos. De organisaties onderstrepen ook het belang van politieke wil om de Jaguar Roadmap 2030 uit te voeren.

Bron: Knack

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!