slapen in vliegtuig

Marseille: meer dan kunst alleen

Marseille staat dit jaar in de belangstelling vanwege zijn titel ’culturele hoofdstad van Europa’, maar in de havenstad is veel meer te zien dan kunst alleen. Flaneer langs de oude haven, struin de boetieks en galeries in de oude straatjes af en maak een wandeling langs de Corniche om uit te waaien.

Latijnse inborst

Marseille is een stad met een Latijnse inborst. Door de verweerde straten waait een warme wind, de sfeer is er ontspannen en de vuilniswagen slaat wel eens een wijkje over. Vanwege het zachte klimaat speelt het leven zich voornamelijk buiten af. Totdat die straffe mistral opsteekt.

’s Lands oudste stad trekt vanwege zijn strategische ligging in het Middellandse Zeegebied al eeuwenlang volk van allerlei allooi. ’Massilia’ werd in 600 voor Christus gesticht door de Grieken en viel na overheersing van onder andere de Romeinen en de Goten in 1480 in Franse handen.

De stad maakte een flinke groei door in de negentiende eeuw, toen vele kunstenaars naar het zuiden trokken en Marseille de belangrijkste toegang tot de Noord-Afrikaanse koloniën werd.

Samen met Košice, de tweede stad van Slowakije, is Marseille dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. De keuze viel op de Zuid-Franse stad vanwege zijn gemêleerde samenleving en immigratiegeschiedenis, maar ook om de havenstad te helpen van zijn slechte naam af te komen: Marseille staat nu vooral bekend als de hoofdstad van de drugshandel, afrekeningen met kalasjnikovs en corruptie.

Le Panier

De plaatselijke en regionale overheid tastten flink in de buidel om een paar mooie gebouwen neer te zetten en de bezem door de stad te halen. Zo is ook Le Panier, het oudste gedeelte van de stad, flink opgeknapt.

Ondanks het feit dat de hippe galeries en ’concept stores’ er als paddenstoelen uit de grond schieten en zich steeds meer yuppen in de buurt vestigden, blijft het volkse karakter van de wijk zichtbaar: in steegjes liggen kapotte tv’s en over de paaltjes op straat hangt was te drogen.

Le Panier (letterlijk ’de mand’) is één van de favoriete wijken van stadsgids Alexandra Blanc-Véa. „Het leuke is dat hier authentieke panden en nieuwbouw door elkaar staan. De Duitsers voerden in 1943 bombardementen uit in deze buurt, omdat ze vermoedden dat Joden en communisten zich in de kelders verscholen. De opdracht was Le Panier van de kaart te vagen, maar dat is gelukkig niet gebeurd.”

Het buurtje stond model voor het Quartier Mistral uit de Franse ’Goede tijden, slechte tijden’, de serie ’Plus belle la vie’. Blanc-Véa: „Toeristen zijn altijd op zoek naar de huizen uit de soap, maar Le Panier was meer een inspiratiebron voor de makers van de serie. Ik stuur ze dan altijd naar buurtkroeg ’Le Bar des 13 Coins’ om de sfeer van de wijk te proeven.”

Koningsijsje

Andere aanraders van de Française: de Romaans-Byzantijnse kathedraal Sainte-Marie-Majeure (vanwege zijn ’streepjesmotief’ door de Marseillais ook wel ’de pyjama’ genoemd) en een ijsje bij Le glacier du roi op het Place de Lenche.

’The place to be’ is op dit moment het Cour Julien, door de Marseillais ook wel liefkozend ’Cour Ju’ genoemd. In de kleine straatjes rondom het plein barst het van de kleine galeries, vintage winkels en boekhandeltjes. Aan het Cour zelf zitten meerdere exotische restaurants en een authentiek zeepfabriekje waar je kunt binnenlopen.

’s Avonds openen de bars en cafés hun deuren. Het ’Quartier de l’Opéra’, de buurt rondom het oude operagebouw vlak bij de oude haven, is al tientallen jaren de plek waar wordt gewinkeld.

„De buurt wekte de interesse van de chique dames uit Parijs die hier vanaf het einde van de jaren veertig kwamen, toen het treinstation Saint-Charles werd geopend”, vertelt Blanc-Véa. „Zij wipten dan even langs op doortocht naar luxe oorden zoals Nice en Saint-Tropez.”

In straatjes als de Rue Davso, Rue Lulli en Rue Molière vind je kleine zaakjes met kleding, interieurspullen en biologische eettentjes. Het aanbod bestaat uit een mix van authentieke Marseillaise waar, zoals parfums van de 19e-eeuwse winkel L’eau de Cassis en de bekende Marseillaise zeep, en hippe Zuid-Franse kledingmerken zoals Sessun, Sugar, Kulte en Yad.

Le vieux port

Eén van de charmes van Marseille is de gezellige bedrijvigheid die de haven met zich meebrengt. ’Le vieux port’ was tot halverwege de 19e eeuw het commerciële knooppunt van de stad, maar Napoleon III besloot de handel richting het noorden te verplaatsen toen de schepen vast kwamen te liggen vanwege ruimtegebrek.

De oude haven is inmiddels een ontmoetingsplek voor de Marseillais geworden, met een dagelijkse vismarkt en vele barretjes en cafés. Tip: zoek een café waar je op de eerste verdieping kunt zitten voor een aangenaam uitzicht (bijvoorbeeld het heerlijke terras van La Caravelle).

Omdat Marseille pal aan de Middellandse Zee ligt, geven de vele hooggelegen punten van de stad een prachtig uitzicht over de haven en de zee. Het meest vermaarde uitkijkpunt is het plein rondom de basiliek Notre Dame de la Garde: een pittige klim, maar het zicht over de zee en de haven is die barre tocht meer dan waard.

Wie vanuit de oude haven de kade zuidwaarts volgt, komt uit op La Corniche, de weg die langs de kust leidt. Hier liggen de stadsstranden, maar er zijn ook genoeg Marseillais die hun handdoekje uitspreiden op de rotsen en vanaf daar een duik nemen. Tussen de strandjes en de hangars waar vissers hun boten opslaan, zijn genoeg hotels en restaurants te vinden voor een kop koffie of een portie bouillabaisse.

Echte Fransman

Deze heerlijke route langs de kust ten spijt, zijn Marseillais geen echte wandelaars. „Deze stad is niet gemaakt om te lopen”, zegt Blanc-Véa.

„Marseille is op handel gericht, je gaat van a naar b in een auto. Het scheelt een stuk dat de oude haven is opgeknapt, nu waagt men daar wel een wandelingetje. Maar zoals het een echte Fransman betaamt hadden de inwoners van Marseille ook over deze herinrichting weer wat te klagen: er was te weinig schaduw.” Om mokkende stadsgenoten tegemoet te komen, bedacht Marseille daarom een praktische, maar ook esthetisch verantwoorde oplossing: zij lieten de Britse kunstenaar Norman Foster een overkapping ontwerpen. Onder de glazen elementen van het dak, die het zeewater weerspiegelen, zitten de Marseillais voortaan beschut.

Reiswijzer

Vanuit Eindhoven vliegt Ryanair spotgoedkoop naar Marseille, KLM vliegt vanaf Schiphol. Ga voor meer aanbieders naar het internet. Het vliegveld Marignane ligt op 25 kilometer van de stad. Wie een bezoek aan Marseille met een paar dagen Parijs wil combineren, zoeft met de tgv in iets meer dan drie uur vanuit de hoofdstad naar het zuiden.

Aanraders in Marseille:

MuCem en Villa Méditerranée: dit volkenkundige museum en het centrum voor mediterrane cultuur zijn speciaal voor het culturele jaar neergezet. Beide zijn alleen al van de buitenkant zeer de moeite waard, vooral het indrukwekkende verstek van de Villa. De gebouwen liggen ten noorden van de oude haven op het eilandje J4, alleen via een loopbrug te bereiken. Beide gaan begin juni open.

La Friche Belle de Mai: voormalige tabaksfabriek die nu dienstdoet als kunstcentrum. Op het dak een terras met schitterend uitzicht en de nieuwe tentoonstellingsruimte ’Tour Panoramique’, waar vanaf juli de Nederlandse kunstenaar Joep van Lieshout exposeert. In het restaurant worden regelmatig leuke feesten gegeven.

Aix-en-Provence: vergeet ook de regio niet, die meeprofiteert van de titel van Marseille. Het gezellige stadje Aix, op een half uur afstand van de havenstad, zette een route langs kunst in de openbare ruimte uit. Ook het Musée Granet is een aanrader.

La Grande Randonnée: in de regio rondom Marseille is een wandelroute langs 39 dorpen en steden uitgezet, die in totaal 360 kilometer beslaat. Een gedeelte ervan loopt door Marseille, te herkennen aan de gele en rode bordjes. Langs de route is geregeld locatietheater te zien. Kijk voor de route op de site van het departement www.bouches-du-rhone.net.

Tips

Vlak voor de kust van Marseille ligt de kleine archipel Frioul, die uit vier eilandjes bestaat. Vanuit de oude haven vaart een ferry naar de eilanden If en Ratonneau en Pomègues (deze twee zijn aan elkaar verbonden). Ga naar If voor het kasteel, verken de andere twee voor rustige en ongerepte strandjes.

Met de bus of de boot zijn Les Calanques te bereiken. Dit natuurpark, bestaande uit inhammen in de kust met mooie stranden en prachtige natuur, strekt zich uit van Marseille tot het charmante stadje Cassis.

Iets buiten het stadscentrum van Marseille is La Cité Radieuse te bezoeken, de wooneenheid van de bekende architect Le Corbusier uit de jaren ’40-’50. Naast appartementen bevat de ministad ook winkels, een galerie een dakterras met een klein zwembad.

Eveline Blijsma

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!