ziek op vakantie

Meer kans op zieke toeristen door slechte voorlichting

Het risico dat Nederlandse reizigers een besmettelijke ziekte in of rond Europa oplopen neemt toe. Mensen letten zelf onvoldoende op, maar ook de voorlichting van reisbureau’s laat vaak te wensen over. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.

Websites Gezondopreis en Mytravelplanner gaven opdracht voor de publieksenquête. Ze waarschuwen voor het gemak, waarmee mensen zonder bescherming van inentingen en pillen naar landen als Turkije, Kroatië, Bulgarije en Egypte op vakantie gaan.

Vakantie voorbereiding

,,Er wordt steeds meer lastminute op internet geboekt zonder goed na te denken over de consequenties van de reis. De noodzakelijke voorbereiding schiet er vaak bij in. Dat kan niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor reispapieren, geldzaken, verzekeringen en de veiligheid kwalijk uitpakken”, aldus woordvoerder Danny van der Harst.

Vaccinaties

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering LCR beveelt vaccinaties tegen bijvoorbeeld hepatitis naar diverse Europese bestemmingen met klem aan, maar 37% doet dat niet.’

Geen informatie

Uit het onderzoek blijkt volgens Van der Harst dat 78% van de niet ingeënte toeristen voor vertrek geen informatie van de boekingsinstantie heeft gekregen. ,,Die is meestal wel ergens aanwezig, maar online moeilijk te vinden.”

Consument beter voorlichten

Reisbureaus zijn volgens hem verplicht om de consument volledig voor te lichten. ,,Onwetendheid van de klant mag geen reden zijn om dat na te laten. Wij pleiten voor meer duidelijkheid van reisaanbieders ruim voor de vakantie begint.”

Tips om niet ziek te worden op reis:

Ook jij wil je welverdiende vakantie vast niet in het water laten vallen omdat je ziek wordt op reis terwijl je dit had kunnen voorkomen. Hoe ‘suf’ misschien ook, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de risico’s van het vakantieland van jouw keuze. Ook als dat een land in Europa is!

1. Check eventueel benodigde inentingen op Gezondopreis.nl. Wist je dat je gewoon een afspraak kunt maken zodat ze in de avonduren bij je thuis de inentingen komen doen? Scheelt hartstikke veel tijd en je hoeft geen vrij te nemen van je werk. Dit regel je via Thuisvaccinatie.nl 

2. Vaccinaties worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door je ziektekostenverzekering. Kijk daarom je polis na of pas deze tijdig aan als je van plan bent een reis te maken naar een vakantieland waarbij je vaccinaties nodig hebt!

3. Niet ziek worden op vakantie heeft ook te maken met gezond verstand en een paar elementaire ‘basis regels’ op vakantie: check!

4. Heel suf… maar echt heel belangrijk: een goede reisverzekering met een dekking die past bij jouw reis(doel) en eventuele risico’s. Een goede reisverzekering kan je tegenwoordig eenvoudig zelf regelen dus niet vergeten!

5. Ben jij zo iemand die het hele jaar gezond, fris en fruitig door het leven gaat maar zodra je eerste vakantiedag is bereikt ziek wordt? Dan zijn deze tips een must voor jou!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!