1. Eet bewust

Een van de manieren om letterlijk de cultuur van een land te proeven, is met je vork. Ga eten in lokale restaurants, bestel de lokale specialiteiten en neem een vers sapje van lokaal fruit. Eten weggooien is zonde, dus bestel alleen wat je op kunt. En kies vaker bewust voor de vegetarische optie, want dat heeft minder impact op het milieu dan vlees.

  1. Verminder plastic

Tijdens een reis gebruik je ongemerkt veel plastic; een rietje in je drankje, een plastic tasje voor je net gekochte souvenirtje, bronwater uit een flesje. Je kunt veel plastic voorkomen door van huis alvast het volgende in je koffer mee te nemen: waterfles om in de bus water te tappen, bestek voor een picknick onderweg, een opvouwbaar tasje voor als je iets koopt. Tijdens de reis kun je zo een hoop plastic voorkomen. Weiger rietjes en plastic tasjes. Helaas kun je in de meeste landen niet uit de kraan drinken, maar daarom hebben we op de meeste reizen een watertank in de bus. Of neem een fles mee die kraanwater zuivert.

  1. Leave no trace

Het spreekt voor zich om niets op straat te gooien, ook al lijkt het soms helaas wel de gewoonte van de lokale bevolking. Een nieuwe trend onder reizigers is trashpacking; het opruimen van zwerfafval om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap. Draag ook een steentje bij en ruim tijdens je reis (of thuis) minstens een stuk zwerfafval per dag op.

  1. Bespaar energie

Op de meeste bestemmingen is het warmer dan in Nederland en beschikken kamers over een ventilator of airconditioning. De ventilator is veel zuiniger dan een airco, dus probeer die te gebruiken als je beide in je kamer hebt. Een ventilator gebruikt namelijk slechts 15 kWh en een airco tussen de 160 en 430 kWh. ’s Nachts te warm om te slapen? Koel voordat je gaat slapen de kamer en zet de airco daarna op 27 graden (80 Fahrenheit). Een simpele tip om energie te besparen is om licht, airco en andere elektrische apparaten uit te doen als je de kamer verlaat.

  1. Gebruik je handdoek vaker

In veel hotels worden handdoeken en soms ook de lakens elke dag verschoond. Vaak helemaal niet nodig! Sommige hotels hebben wel het beleid om handdoeken niet te verschonen tenzij ze op de grond liggen, maar de ervaring leert dat ook daar de handdoeken verschoond worden ook al hangen ze aan het rek. Geef in dat geval aan de reisbegeleider of hotelreceptie door dat je handdoeken niet verschoond hoeven te worden.

  1. Kies milieuvriendelijke zonnebrandcrème

Wist je dat sommige zonnebrandcrèmes het koraal en het zeeleven aantasten? Bepaalde stoffen in de crème zijn giftig voor het koraal, de plankton en vissen. Het is vriendelijker voor het milieu om crèmes op minerale basis te gebruiken, bestaande uit zink- of titaniumoxide. Maar het beste is natuurlijk om de zon zoveel mogelijk te mijden.