Mogelijk een bron van inspiratie om deze landen eens van dichtbij te gaan bekijken. Er zijn namelijk landen waar het lijkt dat mensen eerder de boel de boel laten en de stress laten voor wat het is. Daar kunnen wij nog wat van leren.

Frankrijk

Thuiskomen na een stressvolle dag wordt bij onze Franse buren beantwoord met een ‘petit aperitif’. Het is een vastgeroest ritueel waarbij een klein glaasje wijn gedronken wordt, in combinatie met een lichte knabbel. Alleen dan kan het koken beginnen.

Wijn staat bekend als ontspannend middel, maar de echte kracht zit in het ritueel zelf, een vast gebruik dat je brein het signaal geeft dat je de chaos van het werk hebt ingeruild voor het comfort van je thuis.

Rusland

De Russen gaan voor de ‘banya’, een hete sauna die stress letterlijk doet wegsmelten. Uiteraard heeft niet iedereen zomaar een sauna binnen handbereik. Neem daarom een lekker warme douche. Enkele minuutjes volstaan om de spanning weg te spoelen.

Uit onderzoek aan de universiteit van Yale blijkt dat de warmte die je hierdoor krijgt een reactie uitlokt in brein en lichaam die je stemming bevordert. Let wel: 10 minuutjes heet water is de grens als je een uitgedroogde huid wil vermijden.

Indië

Je stress weglachen, daar draait het om in Indië. Een stevige lachbeurt met de nodige samentrekkende buikspieren prikkelt de aanmaak van endorfines. Enkele minuten ‘buikplezier’ volstaan om kalmerend te werken, stellen onderzoekers van de Oxford universiteit.

Thailand

In dit land is massage een wetenschap. Het gaat er vaak stevig aan toe, ook knieën en ellebogen worden ingezet om druk uit te oefenen. Gelukkig heb je geen professional nodig om die broodnodige relaxatie te verkrijgen. Kneed gewoon je nek (of por je partner even aan dat te doen) en kom tot rust. Het stimuleren van deze spanningszone laat serotonine los in je lichaam, ons natuurlijk antidepressivum.

Argentinië

Hier draait het allemaal rond ‘maté’, een warme kruidendrank die als een vredespijp gedeeld wordt met een groepje vrienden. De boodschap luidt: vergeet sociale media, probeer eens sociaal eten.

Uit onderzoek blijkt dat het delen van voedsel (en drank) de verspreiding van het kalmerende hormoon oxytocine bevordert.

Ierland

In de koude wintermaanden zal je in Ierland heel wat winterwandelaars zien passeren. Even een frisse neus halen kan wonderen doen voor je gestreste brein. Met steeds minder natuurlijk licht in deze periode van het jaar, is het goed eens buiten te komen. Door je bovendien lekker warm aan te kleden, zal je er alleen maar meer van genieten.

Zweden

Al sinds de de 17de eeuw zweren Zweden bij ‘fika’, een sociale koffiepauze. In veel bedrijven worden ‘fika’-pauzes ingelast rond 10 uur en rond 3 uur. Collega’s komen er samen om een koffie, theetje of smoothie te drinken.

Programmeer dus gerust een reminder in je telefoon en grijp bij het horen van het alarm een collega vast voor een kopje koffie. Voel je bovendien niet schuldig over de kleine pauze, want uit onderzoek van MIT blijkt dat mensen die sociaal zijn tijdens de werkuren 10 tot 15 procent productiever werken.

China

Chinese dames ontspannen met ‘zu yu’, een aangenaam warm voetbad. Ze zetten zich comfortabel in de zetel en lezen een boek of luisteren muziek terwijl ze wegzinken in een relaxte roes. De ‘zu yu’ zal de zwelling verminderen en de circulatie bevorderen.

Turkije

Hier doen ze tot slot aan ‘keyif’. Dit is het bewust genieten van aangename dingen. Zet bijvoorbeeld je favoriete nieuwe plaat op, rek je benen goed uit en denk aan niets stress-vols. Ga helemaal op in je te genieten activiteit en ontspan.