Zwarte zaterdag

Met stress op vakantie

Na een jaar hard werken heerlijk een paar weken op vakantie, lekker alles de boel de boel laten. Niet? Hoezo? Je krijgt al stress als je er alleen al aan denkt. En weet je. Je bent niet de enige Nederlander die dit zo voelt.

Onder duizend bezoekers heeft GezondheidsNet.nl een onderzoek gehouden naar het onderwerp stress. Hieruit bleek dat  3 van de 4 met stress aan hun vakantie begon. De helft kampte met angst iets te vergeten. Eén op de drie  zag op tegen de reis om de bestemming te bereiken.

Voorbereidingen voor vakantie

Uit het onderzoek blijkt dat we door jarenlange ervaringen toch wel wijzer zijn geworden. Meer dan 75% probeert althans op tijd te beginnen met de voorbereidingen. Dit doen we door het maken van inpaklijstjes en door op tijd te regelen dat er iemand voor de post, de plantjes en de huisdieren zorgt.
Vrijdag overdag nog werken en dan in de avond richting Spanje met de caravan achter je aan. Dit blijken toch niet zo veel mensen meer te doen. De eerste vakantiedagen gaan vaak op aan de laatste voorbereidingen. Dat vind ik persoonlijk een goede verandering. Eerst even wennen aan het idee niet aan het werk te hoeven en dan op pad.
Een beetje moe of uitgeput op vakantie gaan en denken dat dit gevoel tijdens je vakantie wel overgaat,  is een illusie. De stress neemt dan alleen maar toe.

Slecht slapen

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 3 op het vakantieadres aangekomen geen stress heeft. Dat wil dus zeggen dat 2 op de 3 wel stress ervaren. Dat vind ik behoorlijk veel. En waardoor ervaren we dan stress? Door slecht slapen. Dit is wel een beetje het kip en het ei verhaal natuurlijk.  Het tegenvallen van je accommodatie kan teleurstelling geven, probeer dat los te laten, volgend jaar beter. Dat je met je gezinsleden ineens een paar weken boven op elkaars lip zit en  leuk moet doen met elkaar in plaats van naast elkaar, dat vind ik zelf wel de grootst mogelijke stressfactor. Maar daar ben je ook allemaal samen bij, dus let een beetje op elkaar. Op vakantie is het zeker niet alleen nemen maar ook veel geven.
Angst voor het onbekende is het meest genoemd als stressfactor. Je hoeft niet perse naar iets onbekends, ga daarheen waar je je prettig voelt.
Loopt de spanning op dan worden we prikkelbaar en moe, dan neemt slapeloosheid toe, net als hoofdpijn en darmklachten. Ook hebben veel mensen last van heimwee. Niemand verplicht jou om op vakantie te gaan. Ga anders niet zo lang weg.
De favoriete bezigheden om te ontspannen gedurende de vakantie zijn wandelen, lezen en bezienswaardigheden bekijken. Bij mooi weer kan ik me voorstellen dat lekker luieren of juist vertier aan de waterkant ook daarbij gevoegd kunnen worden.

Weg van werk, dan is werk ver weg

Voor de meerderheid van de ondervraagden met een betaalde baan is het werk heel ver weg als ze vakantie aan het vieren zijn. Zo denkt maar één op de tien dagelijks aan het werk.
Laatst las ik een artikel dat er bedrijven zijn die mensen beboeten als je werkt in hun vakantie. Uit dit onderzoek blijkt dat deze actie niet echt nodig is, omdat nog geen 3 procent het werk mee neemt. Tegen de 10 procent gaat alleen aan de slag als er iets dringends  aan de hand is. Bijna 90 procent werkt helemaal niet in de vakantie.
Wat doen we met onze mail? 4 procent checkt elke dag even de zakelijke mailbox. Twee derde opent de werkmail pas weer op de eerste werkdag.
Vakantie is vakantie. Daarna gaan we weer een jaar hard aan het werk, met het voornemen volgend jaar relaxter de vakantie in te gaan.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!