Vaccinatie reizen

Minder reizigers halen vaccinatie door crisis

Het aantal mensen dat zich bij de GGD meldt voor een reizigersvaccinatie daalt. 
Een reden hiervoor is de economische crisis, waardoor minder mensen op reis gaan. Dat zeggen verschillende kantoren van de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Nederland.

Bezuinigen op vaccinaties

GGD Hart voor Brabant meldt dat het aantal vaccinaties voor reizigers in de afgelopen jaren met 20 procent is gedaald. De GGD Gelderland-Zuid vaccineert 20 tot 25 procent minder.

Ook de gemeentelijke gezondheidsdiensten in Utrecht en Rotterdam Rijnmond zien een afname. De GGD Twente constateert dat mensen voor goedkopere vakanties kiezen en bezuinigen op vaccinaties.

Campagne

De gemeentelijke organisaties voeren al jaren campagne om reizigers naar risicolanden aan te sporen om zich voor vertrek in te laten enten tegen ziektes die in Nederland niet gangbaar zijn maar op hun bestemming makkelijk op te lopen zijn, zoals hepatitis A, difterie, polio en tetanus.

Toegevoegde waarde

Er is daarbij speciale aandacht voor landen die relatief dichtbij zijn en populair onder Nederlanders, zoals Kroatië, Turkije en Egypte. Volgens de GGD Den Haag heeft die extra aandacht echt toegevoegde waarde. ”Bij reizen naar de tropen en malariagebieden, weten reizigers doorgaans zelf wel dat ze voorafgaand aan de reis bij een reizigersbureau langs moeten gaan.” Maar voor bestemmingen dicht bij huis weten Nederlanders dat vaak niet, zegt de GGD.

Mekka

Volgens verschillende GGD-kantoren hebben de vaccinatiecampagnes wel degelijk zin en leiden die op korte termijn vaak tot een verhoogde opkomst. Als voorbeeld noemt GGD Zuid Limburg het voorbeeld van de campagne voor Hadj-gangers, moslims die op bedevaart gaan naar Mekka. Zij krijgen het advies zich te vaccineren tegen de bacterie die hersenvliesonteking veroorzaakt.

Risico voor thuisblijvers

Ondanks de inspanningen van de gezondheidsorganisaties gaat nog altijd een deel van de mensen onbeschermd op reis. Dat heeft niet alleen risico’s voor de reizigers zelf maar ook hun omgeving, die ze bij terugkomst kunnen besmetten, aldus de GGD.

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Nederland | Airborne fietsvakantie
By Monique ·
11 maart 2022

Overnachten in een mooi hotel

8 daagse vliegvakantie naar Marina Corinthia Beach Resort in st. julians, malta
By Monique ·
13 april 2022

Geniet van de rust tijdens je bezoekje op Malta

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!