ski gebied

Na de Krokus moet het beste nog komen

De tweede week van de voorjaarsvakantie is bezig. Na deze week eindigt  voor veel mensen  het wintersportseizoen. Dat is erg jammer, want het echte wintersportseizoen is pas op de helft. Het beste moet nog komen. Maart en April zijn namelijk echt geweldige wintersportmaanden. Het recept, goede sneeuw en heerlijk weer! Kortom, ben je in de gelegenheid, trek je skischoenen aan en ga nog een keer.

Goede sneeuw

Tot half maart neemt de hoeveelheid sneeuw sowieso alleen maar toe in de skigebieden. Vaak sneeuwt het nog behoorlijk in maart en april; je hoeft echt raar te staan kijken als je nog diepe poeder vindt in maart. Maar ook op de pistes zijn de condities goed als je het slim aanpakt. Dus Oost-Zuid-West-Noord als volgorde in de dag. En steeds hoger en hoger in het skigebied. Heb je in de koude maanden wel eens last van ijs, als je slim skiet in het voorjaar heb je alleen heerlijke boterzachte pistes. Misschien is het verstandig om rond een uurtje of 15:00 te stoppen. Maar op een terrasje te zitten is aan het eind van het seizoen geen ramp.

Goedkoop

En we blijven Nederlanders , als er iets goedkoper te halen valt, dan doen we dat graag. Aan het eind van het seizoen zijn er echt geweldige deals te vinden. Een beetje zoekwerk levert snel geweldige prijzen op. Onbegrijpelijk waarom  er niet meer mensen voor kiezen om in het voorjaar op stap te gaan.

Goede gebieden

Zoek voor de beste voorjaarsski wel de goede gebieden op. Niet te laag, en liever in de westalpen dan in de echte lagere noordalpen. Italië, Frankrijk en Zwitserland zijn de echt goede voorjaarsgebieden. Maar vergeet ook super voorjaarsbestemmingen als Ski Arlberg en Ischgl niet. Denk dus zeker ook aan Alpe d’Huez, Serre Chevalier, Vars en Risoul. Maar ook gebieden als Monta Rosa en alles rond de Aosta zijn echte aanraders. Kortom genoeg keuze.

Ben je nog niet geweest en nu toch van plan te gaan? Check dan even deze 8 handige tips om goed voorbereid op wintersport te gaan!

1. Zorg dat je fit bent

Vanuit het werkende en dus vaak zittende leven gaan veel wintersporters ineens een week fanatiek sporten. Het lichaam is dat niet gewend, wat spierpijn, blessures en ongelukken kan opleveren. Zorg ervoor dat je fit bent voordat je op wintersport gaat door aan je conditie en kracht te werken.

2. Ken de Pisteregels

De internationale ski federatie (FIS) heeft een lijst opgesteld met de 10 pisteregels. Waarschijnlijk is het weer een jaar geleden dat je op de skipiste stond, dus weet jij ze alle 10 nog? Mag je overal op de piste stilstaan, en hoe zit het ook alweer met het inhalen van andere skiërs en snowboarders? Lees voor vertrek de 10 pisteregels nog een keer goed door. Zo is de kans op ongelukken een stuk kleiner en je kan zo niet aansprakelijk worden gesteld bij ongelukken.

3. Zorg voor comfortabele kleding

Een zonnige weersvoorspelling in het dorp betekent niet per se dat het op de berg net zo zonnig en warm is. Verdiep je in het weerbericht en zorg voor passende kleding. Bij te koude kleding ligt onderkoeling op de loer, terwijl te warme kleding je ook flink kan belemmeren op de latten.

4. Fris je techniek op

De meeste wintersporters staan maar 1 keer per jaar op de piste. En dan is het goed om vooraf wat aandacht aan je techniek te geven. Zo haal je niet alleen meer plezier uit je vakantie, het voorkomt ook onnodige ongelukken. Een oer-Hollandse borstelbaan is het beste om aan je techniek te werken (beter dan een indoor skihal). Er wordt vaak gezegd dat één uur les op de borstelbaan gelijk staat aan een dag les in de sneeuw. Doen dus!

5. Ken je materiaal

Heb je eigen materiaal dan weet je vaak wel dat het goed zit, maar wie ieder jaar materiaal huurt doet er goed aan zich er een beetje in te verdiepen. Wat voor soort skiër ben je, ski je liever op de piste of ernaast, en hoe goed ben je? Zorg ervoor dat je weet wat je nodig hebt wanneer je bij de verhuurbalie staat. Skiën of snowboarden op het verkeerde materiaal kan jouw plezier bederven omdat het niet lekker gaat en kan zeker ook ongelukken veroorzaken. Dat wil je niet, dus lees je goed in.

6. Ken je skigebied

Wintersportgebieden worden vaak uitgekozen omdat de après-ski er goed is. Hoe gezellig après-skiën ook is: een fijn skigebied blijft het belangrijkst. Zijn er voldoende skipistes van jouw niveau, zijn er off-piste mogelijkheden, hoeveel kilometers kun je er eigenlijk skiën en zijn er mogelijkheden om uit te wijken naar een ander gebied als de sneeuw niet goed is?

7. Check je reisverzekering

Wist je dat een standaard reisverzekering of zorgverzekering niet de kosten dekken van een reddingsactie of een opname in een lokale privékliniek? Voor het eerste heb je een reisverzekering nodig met aanvullende wintersportdekking en voor de tweede een extra dekking van medische kosten. Belangrijk: want mocht je iets overkomen: dan kunnen de kosten flink oplopen. Wil je weten hoe het zit? Check dan de ReisWijzer van de ANWB.

8. Maak je auto klaar voor de rit

Reis je met de auto naar de wintersport? In landen als Oostenrijk en Zwitserland is een vignet verplicht. Zorg ervoor dat je deze ook daadwerkelijk op de voorruit van je auto hebt geplakt om een boete van 120 euro te voorkomen. Ook winterbanden zijn verplicht en vergeet sneeuwkettingen niet. Kijk voor vertrek ook nog even of je voldoende ruitenwisservloeistof hebt én neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg voor wanneer je in een lange wintersportfile komt te staan. Het meest recente voorbeeld hiervan is natuurlijk de vele Nederlanders die op weg naar Frankrijk afgelopen weekend vast kwamen te zitten op de Franse wegen.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!