yoga reis singles ibiza

Na verlenging negatief reisadvies lonkt iedereen naar de zomervakantie

Het negatieve reisadvies voor het buitenland wordt verlengd tot en met 15 mei, maakte demissionair premier Rutte gisteravond bekend. Dat is een week ná de meivakantie.

Paar honderd boekingen

Het besluit kwam niet als een verrassing voor Steven van der Heijden, ceo van reisorganisator Corendon. “Ik denk dat iedere realistische reisondernemer dit wel had zien aankomen”, zegt hij met enige gelatenheid. “We hadden weinig boekingen staan voor de meivakantie. Ook omdat Curaçao en Bonaire al eerder uit de belangstelling raakten, door de opkomst van de Britse variant daar.”

Normaal verwerkt Corendon zo’n 40.000 boekingen in de meivakantie. Nu zijn het een paar honderd boekingen die moeten worden omgegooid, zegt Van der Heijden.

Concurrent D-reizen zegt dat er de afgelopen weken ‘minimale nieuwe internationale boekingen’ zijn bijgekomen voor de meivakantie. “Wel zijn er vorig jaar boekingen voor meivakantie 2020 omgezet naar de meivakantie dit jaar. Deze zullen nu wederom geannuleerd moeten worden, maar dit betreft een klein aantal”, aldus woordvoerder François Engelhart.

De pannen van het dak

Mondjesmaat boekingen wellicht, maar dat maakt de noodzaak van een paar solide zomermaanden des te groter voor de branche. “Het hoogseizoen moet er wel komen”, zegt Van der Heijden.

“Het geld wordt maar in een paar maanden verdiend”, geeft hij aan. “De schoolvakanties, juli en augustus, zijn voor ons cruciaal. De weken daaraan voorafgaand zijn voor ons financieel niet zo heel interessant. We hebben er ook geen rekening mee gehouden dat we dan al de pannen van het dak zouden boeken.”

Vooruitgeschoven

D-reizen, Corendon en de rest van de reisbranche wacht in de tussentijd nog steeds met spanning op de goedkeuring uit Brussel voor het voucherfonds. Daarmee kunnen de klanten worden betaald die vorig jaar rond deze tijd een voucher kregen voor hun geannuleerde vakantie.

“Als dat voucherfonds er is, kunnen de terugbetalingen in ieder geval worden omgezet in langlopende leningen”, zegt Van der Heijden. “Het probleem heeft zich eigenlijk een jaar vooruitgeschoven en de reisbranche krijgt dat nu in alle hevigheid over zich heen.”

Uitbreiden

Branchevereniging ANVR stelt in een reactie op de persconferentie voor het voucherfonds nog breder te gebruiken. Ook de mensen die geen voucher hebben gekregen, maar hun vakantie naar 2021 hebben omgeboekt, zouden vanuit dit fonds hun geld terug moeten krijgen als de reis alsnog geannuleerd wordt vanwege corona.  Perspectief en extra steunmaatregelen zijn voor de reisbranche onontbeerlijk, stelt ANVR-voorzitter Frank Oostdam verder.

Water boven de lippen

Wat hem betreft gaat de steun vanuit loonkostensteunpakket NOW omhoog naar 100 procent en wordt de Tegemoetkoming Vaste Lasten niet alleen verlengd, maar ook uitgebreid naar kleinere ondernemers die er nu geen recht op hebben.

Die noodkreet steunt Van der Heijden volledig. “Er zal meer structurele steun moeten komen voor de reisbranche. Bijvoorbeeld analoog aan de evenementensector, dat de overheid garant staat. Alleen dat kan ondernemers redden die het water boven de lippen staat. Dat, en perspectief op snel weer vakanties boeken. Maar dat is er nog niet.”

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!