geen file op vakantie

Nederland steeds populairdere bestemming in Europa

Expedia.nl heeft twee belangrijke trends geïdentificeerd, gebaseerd op een analyse van de boekingsdata van 2012. De eerste trend is dat Nederlanders en Europeanen dichterbij huis reisden in 2012.

Kijkend naar verre bestemmingen is een tweede trend te signaleren. Het aantal boekingen naar Japan herstelt zich snel na de aardbeving en tsunami die plaatsvonden in 2011. Eerder onderzoek door Expedia liet zien dat Nederlandse consumenten trouw bleven aan hun bestemming, ondanks de minder gunstige economische situatie. Expedia ziet wel enkele veranderingen in boekingsgedrag:

Trend 1: We reizen dichter bij huis

Het viel Expedia op dat er in veel landen meer gereisd werd in eigen land of vlak daarbuiten. In Nederland is deze trend ook duidelijk zichtbaar. Nederland ging van de zevende naar de vijfde plek als het gaat om meest geboekte bestemmingen door Nederlanders. Italië valt daardoor buiten de top vijf meest geboekte bestemmingen door Nederlanders. Dit wordt verder onderbouwd door een flinke groei in het aantal boekingen naar steden dichtbij huis, zoals Brugge en Maastricht. Expedia signaleerde in 2012 een stijging van meer dan 50 procent naar deze steden.

De trend voor reizen vlak buiten het eigen land gaat ook op voor andere Europese landen. Nederland profiteert hiervan door een aanzienlijke toename van reizen naar Nederland. 

Nederland staat in de top 10 meest populaire landen om te bezoeken voor reizigers uit heel Europa. Vooral Spanjaarden en Ieren hebben aanzienlijk meer naar Nederland gereisd afgelopen jaar.

Dichter bij huis, daalde het aantal reizen naar traditioneel dure landen, zoals de Scandinavische landen , terwijl ‘goedkope’ landen als de Tsjechische Republiek toegenomen zijn in populariteit.

Trend 2: Snel herstel van Japan

De tweede trend die Expedia ziet als het gaat om verre bestemmingen, is dat er een 42 procent toename was van boekingen naar Japan ten opzichte van 2011 toen de aardbeving en de tsunami het land troffen. Japan toont duidelijk hoe succesvol de investeringen in herstel van het toerisme hebben gewerkt.

Een andere mogelijke verklaring voor de snel groeiende populariteit van Japan, is dat consumenten op zoek zijn naar alternatieve bestemmingen in een poging om meer waar voor hun geld te krijgen. Terwijl reizen naar de VS licht daalden, omdat de positie van de euro enigszins verzwakte ten opzichte van de dollar in het afgelopen jaar, is de belangstelling voor andere verre bestemmingen gegroeid.

Japan is aantrekkelijk

Het land is veilig, schoon en de mensen zijn erg vriendelijk. In de grote steden kun je de Engelse taal goed gebruiken, hoewel Japanners vaak beter Engels lezen en schrijven, dan dat ze het spreken. Het is daarom aan te raden Engelse zinnen op te schrijven om elkaar goed te begrijpen. In Tokio en andere grote steden is er veel te zien en te doen. Zo kun je in Tokio een dag winkelen in de trendy Harajuku wijk, een bezoek brengen aan de beroemde Tsukiji vismarkt of een trip maken naar de Tsukiji Honganji Temple.

René Nieuwmans, Senior Commercial Manager bij Expedia:

“We zien de wereldwijde trends duidelijk tot uiting komen in het boekingsgedrag van de Nederlandse consument. Dit is waarschijnlijk de verklaring voor de snelle stijging van boekingen in ons eigen land en in België afgelopen jaar. In 2013 zullen we onze aanbiedingen hierop verder aanpassen. De zoektocht naar ‘alternatieve’ verre bestemmingen is ook duidelijk terug te zien in de Nederlandse cijfers. Japan staat misschien niet meteen bekend als een goedkoop land, maar omdat de Verenigde Staten, dat nog steeds de nummer een bestemming is, duurder is geworden, is een ander veilig, schoon en technologisch hoog ontwikkeld land als Japan aantrekkelijk voor Nederlandse reizigers. Een reden kan ook zijn dat veel Japanese hotels en luchtvaartmaatschappijen enorm goede aanbiedingen boden, als onderdeel van een poging om het herstel van toerisme te stimuleren. Dat is terug te zien in het snelle herstel van Japan als toeristische bestemming voor Nederlandse reizigers. Op ‘Over Expedia’, de tips sectie van onze website, adviseren wij hoe reizigers verder kunnen besparen op hun vakantie en geven we tips over nieuwe vakantiebestemmingen, waaronder Japan.”

Top 10 destinations 2012:

USA

Spanje & Canarische Eilanden

Duitsland

Frankrijk

Nederland

Italië

Groot-Brittannië

België

Portugal

Turkije

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!