Nederlanders gaan minder vaak op vakantie

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie naar het buitenland. 

Het aantal binnenlandse vakanties blijft min of meer gelijk, maar voor het buitenland zal er sprake zijn van een daling. Deze verwachting spreekt NBTC-NIPO Research uit op basis van grootschalig onderzoek waarvan de resultaten dinsdag op de Vakantiebeurs worden gepresenteerd. Uit het representatieve onderzoek blijkt dat zo’n 73 procent van de Nederlanders dit jaar op vakantie wil.

Daling

Vergeleken met vorig jaar is dat een daling van 5 procentpunt. Een groeiend aandeel van de vakantiegangers denkt ook minder vaak te gaan dan anders. Zowel in het binnenland als buitenland zullen ze minder besteden. Ondanks de economische crisis is vakantie nog altijd belangrijk voor de Nederlandse consument. Maar ze letten meer dan in voorgaande jaren op de uitgaven. Ze zullen daarom minder vaak gaan, dichter bij huis blijven, korter gaan en minder geld uitgeven, aldus NBTC-NIPO. Aanbieders van vakanties spelen hier op in met aanbiedingen en vroegboekkortingen. Met de verwachte prijsacties zal de daling van het aantal vakanties nog beperkt blijven. NBTC-NIPO denkt dat het aantal vakanties naar het buitenland daarom licht zal dalen met 1 tot 3 procent.

Verre reizen

Vooral verre reizen zullen minder in trek zijn. Vorig jaar ondernamen Nederlanders 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland. Volgens het onderzoeksbureau zal dit voor 2013 uitkomen op 18 tot 18,4 miljoen vakanties. Het aantal vakanties in eigen land blijft stabiel op 18,1 miljoen. In totaal gaven Nederlanders vorig jaar voor 15,7 miljard euro uit aan vakanties. De bestedingen aan binnenlandse vakanties lagen op bijna 2,9 miljard euro, die voor buitenlandse reizen kwamen uit op zo’n 12,9 miljard euro.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!