Nederlandse hotspot: de Wadden

Eilandgevoel, ontstressen, strandwandelingen, onthaasting… Welk eiland je ook kiest in de Wadden, je komt zeker uitgerust thuis. Het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders zegt zeker eens naar de Waddeneilanden te gaan als ze op vakantie zijn in eigen land.

Het onthaasten begint al op het moment dat je de veerboot naar het eiland van je keuze opstapt. Je laat de drukte van alledag achter je en het enige dat je ziet is water. En het enige dat je hoort is de zee. En de eventueel meevliegende zeemeeuwen, die hopen dat de toeristen ze van wat brood voorzien. Je moet alleen nog even een keuze maken. Ga jij voor Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog?

Veelzijdig Texel

Texel is het grootste van de vijf Nederlandse Waddeneilanden en biedt alles voor een gevarieerde vakantie. Voor de natuurliefhebber is Texel sowieso al het walhalla: een groot deel van het eiland is uitgeroepen tot nationaal park. Duinen, bos, heide, polders, strand, wad, je vindt het er allemaal. Ideaal om – daar komen de sportievelingen om de hoek – te wandelen en te fietsen.

Aan gezelligheid geen gebrek ook. In de zeven dorpjes die het eiland telt – De Cocksdorp, De Koog, Oosterend, De Waal, Den Burg, Oudeschild en Den Hoorn) – kun je winkelen, terrasjes pakken, uitgaan en flaneren over de stranden. Sluit je dag dan wel af met een vers lammetje van de gril, want dat is de Texelse specialiteit.

Ongerept Vlieland

Als je tot rust wilt komen en het minst ‘last’ wilt hebben van andere toeristen ben je op Vlieland op de juiste plek. Op dit autovrije eiland ervaar je zeker weten het authentieke eilandgevoel. Een strand van 12 km lang, zonder ook maar een dorpje in de verte, met op de achtergrond de kabbelende zee: dat is Vlieland.

Er is ook slechts één dorpje op het eiland: Oost-Vlieland. In dit dorpje is het historische karakter bewaard. In het Tromp’s Huys leer je bijvoorbeeld alles over de geschiedenis van Vlieland. Om daarna op een van de vele terrasjes te genieten van de zilte zeelucht onder het genot van een wijntje.

Bruisend Terschelling

Gezellige restaurants, cafés, strandpaviljoens, sfeervolle winkelstraatjes, kroegen & discotheken en zelfs hoogstaande Franse restaurants: Terschelling is een van de meest levendige Waddeneilanden. En dat merk je al terwijl je aan wal stapt en verwelkomt wordt door de Brandaris, de 400 jaar oude vuurtoren die over de inwoners waakt.

Actievelingen komen ook aan bod: het eiland biedt de mogelijkheid om te vliegeren, surfen, kitesurfen en strandzeilen. Daarnaast telt het eiland een ontelbaar aantal fietspaden, dus voor de iets minder gedurfde sportieveling is er ook genoeg te doen. En: het eiland bestaat voor 80% uit natuur, genoeg ruimte voor een stevige wandeling.

Historisch Ameland 

Het eiland met de meeste geschiedenis, dat is Ameland. De historie gaat honderden jaren terug, toen de inwoners nog leefden van de walvisvaart. Inmiddels is er veel veranderd op het eiland, maar haar historische karakter heeft het behouden. Wandel door de straatjes van Hollum, Ballum, Nes en Buren en bewonder de monumentale panden.

Naast deze rijke geschiedenis is ook dit eiland rijk aan strand, maar liefst 29 km lang. Uitzicht over deze geweldige natuur? Maak een trip naar de Oerdblinkert, de hoogste duin van het eiland. Liever fietsen? Het eiland biedt 90 kilometer aan fietspaden. De ideale manier om het eiland te leren kennen.

Kleinschalig Schiermonnikoog

Schiermonnikoog mag dan het kleinste Nederlandse Waddeneiland zijn, stiekem is het een groots eiland. Het heeft bijvoorbeeld het breedste strand van Europa. En het hele eiland is uitgeroepen tot Nationale Park. Welkom natuurliefhebbers!

Schiermonnikoog heeft, net als Vlieland, ook maar één dorp, genoemd naar het eiland: Schiermonnikoog dus. Na een lange wandeling op de kilometerslange stranden en bijbehorende bossen kun je hier bijkomen op een van de vele terrasjes.

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!