Chinatown

Ontdek deze bijzondere kant van China tijdens je reis

Wie naar China gaat, bezoekt waarschijnlijk Beijing, de Chinese Muur en Shanghai. Een bezoek aan Guangzhou ligt minder voor de hand, maar is wel degelijk de moeite waard. TripTalk bracht enkele dagen door in deze bloeiende, economisch belangrijke metropool in Zuid-China.

Guangzhou

De naam ‘Guangzhou’ zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Waar je in een stad als Shanghai zowat struikelt over de grote aantallen internationale bezoekers, is dat in Guangzhou wel anders. Op straat of in de metro is de kans groot dat je de enige westerling bent. En dat maakt een bezoek aan de stad ook weer speciaal.

Bloemenmarkten

Wie voor het eerst een bezoek brengt aan Guangzhou valt direct de enorme uitgestrektheid op. Guangzhou en voorsteden hebben 16 miljoen inwoners, dus bijna evenveel als Nederland. Guangzhou is daarmee een heel stuk groter dan buurstad Hongkong. Ondanks al dat beton en glas is de bijnaam ‘City of Flowers’. Die naam dankt de stad aan de vele bloemenmarkten die er te vinden zijn.

Handel

Kanton is de oorspronkelijke naam waaronder Guangzhou bekendstond in Europa. De naam is afgeleid van Cantão, wat weer een Portugese verbastering is van de Chinese naam. Vanaf de zeventiende eeuw vormde de stad een van de weinige internationale toegangspoorten voor het verder zo gesloten China. Een handelsstad is Guangzhou altijd gebleven. De stad is twee keer per jaar het toneel van de Canton Fair, de grootste handelsbeurs van China.

Eilanden en stadsparken

Maar wij komen er natuurlijk niet om te handelen. Dus is de vraag: waar ga je als eerste naartoe in een enorme metropool als Guangzhou, een stad zonder een historische hart zoals we dat in Europa gewend zijn? Shamian Island, gelegen in de monding van de Parelrivier, blijkt een uitstekend beginpunt. Dit eiland was de plek waar de Europeanen in vroeger tijden handel dreven. Na de Opiumoorlogen kwam Shamian in handen van de Britten en de Fransen, die er hun eigen huizen en kerken gingen bouwen. Dat is ook vandaag de dag zien aan de Europese architectuur. Het eilandje is autoluw, in andere woorden: de ideale plek om rustig te wandelen en je te verwonderen over de Europese sfeer.

Veervoetbal

Doordeweeks zijn de vele stadsparken van Guangzhou voornamelijk het domein van ouderen. Ze houden zich bezig met allerlei activiteiten, van danscursussen tot gymnastiek en bordspellen. Populair is jianzi, ook wel veervoetbal genoemd, dat wordt gespeeld met een soort van badmintonshuttle. De kunst is om de met gekleurde veren versierde shuttle zo lang mogelijk hoog te houden. Hoe oud ze ook zijn, de mannen en vrouwen van Guangzhou blijken bedreven veervoetballers. En als je wilt, doe je een potje met ze mee, bijvoorbeeld in Lychee Bay Park. Dat park wordt omringd door restaurantjes en winkeltjes waar mierzoete lekkernijen worden verkocht…

REISTIPS

Ook op reis naar de authentieke Chinese cultuur? Kijk dan eens bij de singlereizen van: Sawadee –  Shoestring of Kras Reizen Voor groepsreizen naar China (geen 100% singles) van een gemengd reisgezelschap kijk je bij Djoser.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!