Chinatown

Ontdek deze bijzondere kant van China tijdens je reis

Wie naar China gaat, bezoekt waarschijnlijk Beijing, de Chinese Muur en Shanghai. Een bezoek aan Guangzhou ligt minder voor de hand, maar is wel degelijk de moeite waard. TripTalk bracht enkele dagen door in deze bloeiende, economisch belangrijke metropool in Zuid-China.

Guangzhou

De naam ‘Guangzhou’ zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Waar je in een stad als Shanghai zowat struikelt over de grote aantallen internationale bezoekers, is dat in Guangzhou wel anders. Op straat of in de metro is de kans groot dat je de enige westerling bent. En dat maakt een bezoek aan de stad ook weer speciaal.

Bloemenmarkten

Wie voor het eerst een bezoek brengt aan Guangzhou valt direct de enorme uitgestrektheid op. Guangzhou en voorsteden hebben 16 miljoen inwoners, dus bijna evenveel als Nederland. Guangzhou is daarmee een heel stuk groter dan buurstad Hongkong. Ondanks al dat beton en glas is de bijnaam ‘City of Flowers’. Die naam dankt de stad aan de vele bloemenmarkten die er te vinden zijn.

Handel

Kanton is de oorspronkelijke naam waaronder Guangzhou bekendstond in Europa. De naam is afgeleid van Cantão, wat weer een Portugese verbastering is van de Chinese naam. Vanaf de zeventiende eeuw vormde de stad een van de weinige internationale toegangspoorten voor het verder zo gesloten China. Een handelsstad is Guangzhou altijd gebleven. De stad is twee keer per jaar het toneel van de Canton Fair, de grootste handelsbeurs van China.

Eilanden en stadsparken

Maar wij komen er natuurlijk niet om te handelen. Dus is de vraag: waar ga je als eerste naartoe in een enorme metropool als Guangzhou, een stad zonder een historische hart zoals we dat in Europa gewend zijn? Shamian Island, gelegen in de monding van de Parelrivier, blijkt een uitstekend beginpunt. Dit eiland was de plek waar de Europeanen in vroeger tijden handel dreven. Na de Opiumoorlogen kwam Shamian in handen van de Britten en de Fransen, die er hun eigen huizen en kerken gingen bouwen. Dat is ook vandaag de dag zien aan de Europese architectuur. Het eilandje is autoluw, in andere woorden: de ideale plek om rustig te wandelen en je te verwonderen over de Europese sfeer.

Veervoetbal

Doordeweeks zijn de vele stadsparken van Guangzhou voornamelijk het domein van ouderen. Ze houden zich bezig met allerlei activiteiten, van danscursussen tot gymnastiek en bordspellen. Populair is jianzi, ook wel veervoetbal genoemd, dat wordt gespeeld met een soort van badmintonshuttle. De kunst is om de met gekleurde veren versierde shuttle zo lang mogelijk hoog te houden. Hoe oud ze ook zijn, de mannen en vrouwen van Guangzhou blijken bedreven veervoetballers. En als je wilt, doe je een potje met ze mee, bijvoorbeeld in Lychee Bay Park. Dat park wordt omringd door restaurantjes en winkeltjes waar mierzoete lekkernijen worden verkocht…

REISTIPS

Ook op reis naar de authentieke Chinese cultuur? Kijk dan eens bij de singlereizen van: Sawadee –  Shoestring of Kras Reizen Voor groepsreizen naar China (geen 100% singles) van een gemengd reisgezelschap kijk je bij Djoser.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!