Kamperen. Generaties worden er groot mee, maar het gevoel blijft hetzelfde: de vrijheid omarmen met mensen die je liefhebt, even weg van huis, op zoek naar rust of avontuur. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de kampeerwereld stilstaat. Deelplatform Camptoo blikt alvast vooruit op de trends van het komende kampeerseizoen.
Natuurkampeerterreinen
‘Standaard’ komt niet voor in het woordenboek van de kampeerder die graag de laatste trends volgt. Die kiest een kleinschalige camping met niet al te veel poespas en waar de natuur de hoofdrolspeler is. Staatsbosbeheer biedt via logerenbijdeboswachter.nl 22 natuurkampeerterreinen aan in de buurt van nationale parken of andere inspirerende natuurgebieden, die je als je wilt kunt verkennen met de boswachter. Er is plek voor tenten, vaak ook voor campers en caravans, soms met elektriciteit, maar voor de echte puriteinen ook zonder.
Sterrenhemel
Een leuk extraatje is een vuurplaats om de dag af te sluiten onder de sterrenhemel. Ook Nivon heeft 7 Nederlandse kampeerterreinen middenin de natuur, van een oude boomgaard in de Geul tot een onverwachte oase in de Randstad. Het heilige geschrift is Het Groene Boekje, de meest groene campinggids van Nederland waarmee je toegang krijgt tot 150 natuurkampeerterreinen.
Pimp your caravan
Een trend die dit jaar in sneltreinvaart doorzet is het pimpen van je eigen caravan. Dat kan al met een paar bescheiden aanpassingen, maar ook met grof geschut. Bovenaan aan de voedselketen staat een complete metamorfose, waarbij je de caravan stript en naar eigen voorkeur helemaal opnieuw inricht. Daaronder vind je de kampeerders die hun bestaande caravan een make-over geven met frisse gordijnen, nieuwe vloerbedekking, kleurrijke schilderijtjes aan de wanden en een laagje verf, maar ook patroontjes mogen.
Daar weer onder vind je de vakantiegangers die hun caravan opleuken met onverwoestbare mokken van Kampa of servies gemaakt van bamboe en het interieur milleniumproof maken met beddengoed met geometrische patronen. Overweeg je nu ook je caravan te pimpen, bezoek dan eens het Gepimpte Caravan Weekend, dit jaar van 8 t/m 10 mei, om inspiratie op te doen.
Duurzamer kamperen
Hoe verlaag je als betrokken kampeerder je ecologische voetafdruk? De eerste elektrische camperbusjes rijden al een poosje rond, maar sinds vorig jaar kun je ook meer comfortabel kamperen in de eerste grote elektrische luxecamper, met gelukkig een verhoogde accuduur. Ook zag vorig jaar de e-Coco het levenslicht, de eerste caravan die je probleemloos achter een elektrische auto kunt hangen. Ook zie je steeds meer campers en caravans waarin je gasloos kunt koken. Ter plaatse kiest de bewuste reiziger voor groene verblijfsaccommodaties, zoals die voorzien van het Green Key-keurmerk, en campings die zelf stroom opwekken en water hergebruiken. Je overige CO2-uitstoot compenseren bij initiatieven als JustDiggit levert nog meer karmapunten op.
Microvakanties
De meest sympathieke trend op het gebied van kamperen is de microvakantie, een concept dat onthaasten en avontuur verenigt en dat je altijd en overal kunt doen, in de zomer of in de winter, in eigen land of vlak daarbuiten. Steeds meer kampeerders doen het. Dat werkt als volgt: je pakt – of huurt – als je werkdag ten einde is een camper en rijdt naar de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe of een mooi plekje langs het strand, bij voorkeur in de natuur natuurlijk. Een kampeervakantie hoeft namelijk niet lang te zijn, zelfs een of twee dagen in de buitenlucht zorgt voor hernieuwde energie. Zet je telefoon uit en de stoelen buiten, gooi de grill aan en laat het gevoel van even-helemaal-niets-doen op je inwerken.
De buscamper
De populariteit van buscampers zit al jaren in de lift. Het grootste voordeel? Die zijn een stuk kleiner en lichter dan de klassieke campers en daarom draai je zonder problemen een middeleeuwse stad met nauwe straten in, of parkeer je in een drukke binnenstad. De grotere bussen zijn uitgerust met alles dat een klassieke camper ook heeft, een douche, toilet, kook- en woongedeelte, en heeft als grootste voordeel dat je de natuur direct naar binnen haalt door de schuifdeur of achterdeuren open te zetten. De ‘kleintjes’ moeten het vaak doen zonder stahoogte en volledige inrichting, maar die kun je dan wel weer elke dag gebruiken om naar werk te rijden.
Daktenten
Een compromis tussen een tent en een camperbus en je kunt er bijna iedere auto mee omvormen tot een voertuig geschikt voor de meest spannende avonturen, zelfs een Hummer of Volkwagen Kever is geen probleem, als het maar geen cabrio betreft. Tegenwoordig zijn er ook modellen waarin je met het hele gezin kunt slapen. Hartstikke hip en in vergelijking met een kostbare camper of caravan best betaalbaar. Je plaatst de constructie doodeenvoudig bovenop de auto en rijdt er direct mee de wijde wereld in, klaar om de ultieme vrijheid te ervaren. Eenmaal aangekomen op de juiste plek zet je de daktent in no-time op. In de constructie zit al een matras, zodat je niet met matjes en matrassen hoeft te slepen of een luchtbed hoeft op te pompen. Bij het Experience Center van Daktent.nl in Baarn kun je bijna alle merken en modellen zien én uitproberen.
Comebacks: de caravan en vouwwagen
De verkoop van nieuwe caravans steeg vorig jaar met 4 procent. De economische crisis is voorbij en dankzij de introductie van lichtere caravans kun je nu ook met een kleine auto op vakantie. Maar ook de vouwwagen is aan een revival bezig. Nog een stuk kleiner en lichter en daarom ideaal om achter een energiezuinige auto te hangen. De constructie zelf neemt ook weinig ruimte in beslag, je kunt ‘m desnoods in je eigen schuur onderbrengen. De moderne vouwwagen is een perfect alternatief voor mensen die niet met een grote camper op pad willen en met zo’n stoere off-road uitvoering laat je zien dat je een avonturier in hart en nieren bent.
Dit jaar ook kamperen maar liever samen met andere eenoudergezinnen? Kijk dan hier.
Bron: Verkeersbureaus