soa oplopen op reis

Op reis en ik neem mee (terug)…

Een soa!?! Hierop zat je nou echt niet te wachten. Toch lopen veel Nederlanders op reis een seksueel overdraagbare aandoening op. En hoewel je mag verwachten dat iedereen weet hoe een soa voorkomen kan worden, loopt menigeen er toch eentje op. Misschien dat de vakantiestemming ervoor zorgt dat we even wat minder goed opletten. Met dus soms een vervelend souvenir als gevolg.

Soa oplopen op reis

Vanuit GGD’s en travelclinics zijn er verhalen te over van Nederlanders die in Thailand, de Filipijnen en niet te vergeten Gambia een soa oplopen. Alleenstaande mannen van 70 die naar Nederland terugkeren met schurft en eenmaal bij de arts ‘geen idee’ hebben hoe ze dit hebben opgelopen. Hetzelfde voor vrouwen die  Gambia voor de ‘prachtige natuur’ bezochten en een Chlamydia mee terug nemen. Hoogste tijd om wat vragen over soa’s op reis te beantwoorden.

  1. Is het risico op een soa groter op vakantie?

Ja. Uiteraard hangt het risico af van je gedrag maar ook het gebied waarin je je bevindt bepaalt de risicofactor. Ben je een Zweden op reis en heb je daar onveilig seks? Dan is de kans op een soa ongeveer gelijk aan de kans in Nederland. Heel anders wordt het in Azië of op het Afrikaanse continent. Hier komen andere soa’s voor en zijn sommige soa’s enorm wijdverbreid. Denk bijvoorbeeld aan hiv wat in Afrika enorm veel voorkomt. De GGD hanteert Afrika als hoogrisicogebied wat simpelweg inhoudt dat je hier meer risico loopt om besmet te raken. Ook speelt je eigen gedrag natuurlijk een grote rol. Gooi jij alle remmen los als je op vakantie bent? Dan neemt de kans op een soa ook gewoon toe. Onveilig seksueel gedrag is juist op vakantie sterk af te raden.

  1. Wat zijn de meest voorkomende soa’s op reis?

Het is lastig om per land de meest voorkomende soa’s te benoemen. In veel landen, en vooral de armere, ontbreken statistieken. Eenmaal terug in Nederland wordt vooral Chlamydia veel gevonden. Maar ook genitale wratten, gonorroe en hiv worden geconstateerd. hiv komt in Afrika ook veel voor bij hetero’s, waar dit in Nederland vooral bij homomannen wordt aangetoond. De meeste soa’s zijn in Nederland gelukkig goed te behandelen.

  1. Kan ik testen in het buitenland?

Een soa die je oploopt in het buitenland, kan je niet direct opsporen. Alleen als je langer reist, heeft testen op locatie zin. Een soa heeft namelijk een zogenaamde incubatietijd van minimaal 2 weken. Pas daarna heeft testen zin. Ben jij 2 weken op reis en vrees je dat je misschien een soa hebt? Test jezelf dan pas in Nederland. Niet alleen is de soa dan pas aan te tonen, de tests zijn hier ook betrouwbaarder. Helaas is na 2 weken nog niet iedere soa aan te tonen, maar de meest voorkomende gelukkig wel.

  1. Merk ik dat ik een soa heb?

Nee. Veel besmettingen blijven onopgemerkt. Een soa als Chlamydia kan pijn bij plassen opleveren maar vaker merk je er helemaal niets van. Of je nou wel of niets merkt van de besmetting, je kunt hem doorgeven. Oppassen geblazen dus!

Soa test

Een soa op reis is snel opgelopen. Bij één keer onveilig seksueel contact kan je de pech al hebben. Eenmaal terug in Nederland kan je het best een soa-test doen. Deze test geeft zekerheid en zorgt daardoor voor de nodige gemoedsrust. Bij een positief resultaat – en je de soa dus hebt – is het vaak met een antibioticakuurtje snel te verhelpen. Kies voor de GGD of voor de anonieme tests van Openlab. Maar neem je verantwoordelijkheid, want een soa geef je door!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luxe hotels met kinderen
By Margret ·
23 juli 2021

Kamperen zorgt voor fijne vakantie herinneringen

Het zijn bij jou ook vast de simpele kampeervakanties met je ouders waaraan je met plezier terugdenkt. Voor kinderen hoef je namelijk geen dure en luxe reisjes te regelen naar een ver oord, om je kinderen fijne herinneringen aan vakanties te bezorgen.
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!