leven in de wildernis

Op reis gaan is loslaten: tips van Miriam die leeft in de wildernis

Miriam Lancewood stond, net als in tv-hit Hello Goodbye, op haar 21ste op Schiphol. Pap, mam en de rest van de familie in de buurt om haar uit te zwaaien.

Ze had haar studie aan de sportacademie afgerond en vertrok naar Zimbabwe om daar les te gaan geven. Hoe haar leven vervolgens zou lopen, had ze nooit voor mogelijk gehouden.

Familie achterlaten

“Ik ben in dit leven gerold. Mijn eerste stap was om naar Zimbabwe te gaan. Dat was de alle moeilijkste stap, om mijn vrienden en familie achter te laten. De drang naar vrijheid was gelukkig sterker dan mijn angsten. Ik deed het bijna in mijn broek, want ik had nog nooit een grote reis in mijn eentje gemaakt”, vertelt Miriam als ze even in Nederland is voor de lancering van haar boek ‘Mijn leven in de wildernis’. 

Leven in de wildernis

Nu, ruim twaalf jaar later, woont ze in de wildernis van Nieuw-Zeeland met haar dertig jaar oudere man Peter. Heel primitief trekken ze al zes jaar rond met niet veel meer dan een tentje, wat kleding en voedsel. Af en toe jaagt ze met pijl en boog voor wat vlees en voor de rest doen ze vooral waar ze zin in hebben: brood bakken, schaken en vooral veel wandelen.

boek leven in de wildernis

Loslaten

Na Zimbabwe reisde ze door India om vervolgens in Nieuw-Zeeland terecht te komen. Sinds haar vertrek in 2004 is ze alleen in 2008 terug in Nederland geweest. Haar advies aan twintigers die een periode willen reizen?

“Het is goed om even alles achter je te laten en te gaan reizen. Wanneer je nog ergens huur betaalt voor een kamertje of huisje, kom je nooit echt los van ‘thuis’. Het is goed om even geen verplichtingen te hebben en te kijken waar het schip strand. Misschien kom je iemand tegen waar je samen mee gaat reizen, zoals ik met Peter. Als ik nog een vriendje had gehad in Nederland en een huis, was het nooit zo gelopen als nu.”

Als het aan Miriam ligt blijft het daar niet bij. “Stel dat ik een telefoon zou hebben met WhatsApp en ik zou naar India reizen, dan zou ik nooit voor honderd procent dáár kunnen zijn. Het is goed om je telefoon even opzij te leggen of niet mee te nemen om los te komen. Voor veel mensen zal dat moeilijk zijn – of onmogelijk vanwege werk -, maar het is wel een goed startpunt.”

Geluk vinden

“Dit klinkt misschien heel afgezaagd, maar ik denk dat je het gevoel van geluk zit in het hier en nu zijn. Je kunt nooit in het moment zijn als je zorgen hebt over spullen, mensen, de toekomst of het verleden. In de natuur zijn de bergen zo groot, dat ik heel klein ben en mijn laatste problemen (kleding wassen, droog hout vinden) nog kleiner zijn. Ze lossen bijna als vanzelf op, als suiker in de thee. Dat is een heel proces, maar zo’n reis is een goed moment om daar doorheen te gaan.”

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!