leven in de wildernis

Op reis gaan is loslaten: tips van Miriam die leeft in de wildernis

Miriam Lancewood stond, net als in tv-hit Hello Goodbye, op haar 21ste op Schiphol. Pap, mam en de rest van de familie in de buurt om haar uit te zwaaien.

Ze had haar studie aan de sportacademie afgerond en vertrok naar Zimbabwe om daar les te gaan geven. Hoe haar leven vervolgens zou lopen, had ze nooit voor mogelijk gehouden.

Familie achterlaten

“Ik ben in dit leven gerold. Mijn eerste stap was om naar Zimbabwe te gaan. Dat was de alle moeilijkste stap, om mijn vrienden en familie achter te laten. De drang naar vrijheid was gelukkig sterker dan mijn angsten. Ik deed het bijna in mijn broek, want ik had nog nooit een grote reis in mijn eentje gemaakt”, vertelt Miriam als ze even in Nederland is voor de lancering van haar boek ‘Mijn leven in de wildernis’. 

Leven in de wildernis

Nu, ruim twaalf jaar later, woont ze in de wildernis van Nieuw-Zeeland met haar dertig jaar oudere man Peter. Heel primitief trekken ze al zes jaar rond met niet veel meer dan een tentje, wat kleding en voedsel. Af en toe jaagt ze met pijl en boog voor wat vlees en voor de rest doen ze vooral waar ze zin in hebben: brood bakken, schaken en vooral veel wandelen.

boek leven in de wildernis

Loslaten

Na Zimbabwe reisde ze door India om vervolgens in Nieuw-Zeeland terecht te komen. Sinds haar vertrek in 2004 is ze alleen in 2008 terug in Nederland geweest. Haar advies aan twintigers die een periode willen reizen?

“Het is goed om even alles achter je te laten en te gaan reizen. Wanneer je nog ergens huur betaalt voor een kamertje of huisje, kom je nooit echt los van ‘thuis’. Het is goed om even geen verplichtingen te hebben en te kijken waar het schip strand. Misschien kom je iemand tegen waar je samen mee gaat reizen, zoals ik met Peter. Als ik nog een vriendje had gehad in Nederland en een huis, was het nooit zo gelopen als nu.”

Als het aan Miriam ligt blijft het daar niet bij. “Stel dat ik een telefoon zou hebben met WhatsApp en ik zou naar India reizen, dan zou ik nooit voor honderd procent dáár kunnen zijn. Het is goed om je telefoon even opzij te leggen of niet mee te nemen om los te komen. Voor veel mensen zal dat moeilijk zijn – of onmogelijk vanwege werk -, maar het is wel een goed startpunt.”

Geluk vinden

“Dit klinkt misschien heel afgezaagd, maar ik denk dat je het gevoel van geluk zit in het hier en nu zijn. Je kunt nooit in het moment zijn als je zorgen hebt over spullen, mensen, de toekomst of het verleden. In de natuur zijn de bergen zo groot, dat ik heel klein ben en mijn laatste problemen (kleding wassen, droog hout vinden) nog kleiner zijn. Ze lossen bijna als vanzelf op, als suiker in de thee. Dat is een heel proces, maar zo’n reis is een goed moment om daar doorheen te gaan.”

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!