mobiel vakantie werk

Op vakantie: wees onbereikbaar

Vind je het ook zo moeilijk om je werk écht los te laten wanneer je op vakantie gaat? Toch doe je er verstandig aan om eens compleet af te schakelen.  Zonder telefoon, whatsapp en mail rust je pas echt uit. En ja, daar profiteert de baas ook van.

Werkstress

Om met slecht nieuws te beginnen: 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Vooral door te hoge werkdruk, maar in 40% van de gevallen blijkt ook de combinatie werk-privé voor frictie te zorgen. Altijd maar werken is zo makkelijk nu we allemaal beschikken over smartphones en tablets. Zelfs op vakantie is het voor velen heel gewoon even mail te beantwoorden. Maar altijd bereikbaar zijn, is niet zo goed als je zou denken.

Minder productief

Zo zijn werknemers die na 21.00 uur kijken of er nog mailtjes van het werk zijn, de volgende dag minder productief, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Ander onderzoek laat zien dat mannen die enkele jaren achter elkaar niet op vakantie gingen 30% meer kans hebben op een hartaanval. Onderzoek van TNO geeft aan wat voor werkgevers één van de belangrijkste signalen is van werkstress bij hun werknemers: afname van productiviteit.

Initiatieven

Het bedrijfsleven begrijpt steeds beter dat de beste werknemers uitgeruste werknemers zijn. Die presteren meer en beter. Vandaar dat wereldwijd allerlei initiatieven de kop opsteken om ervoor te zorgen dat werknemers die rust ook daadwerkelijk nemen. Want dat is nog niet zo vanzelfsprekend. Veel mensen zijn bang hun baan kwijt te raken als ze de boel de boel laten.

Recht op onbereikbaarheid

Toch dringen steeds meer werkgevers aan op complete rust buiten werktijd. In Amerika, waar vakantie geen vanzelfsprekendheid is, zijn er bedrijven die werknemers vakantiegeld betalen op voorwaarde dat ze echt op vakantie gaan en dan geen contact hebben met het werk. Werknemers in de Franse tech- en consultancysector hebben na 6 uur ’s avonds het ‘recht op onbereikbaarheid’. Hun baas mag dan geen contact meer met hen zoeken en ze worden geacht telefoon en tablet van de zaak uit te zetten.

Tips

– Helemaal van je werk loskomen, lukt niet als de trein maar doordendert. En de weekeinden thuis kennen natuurlijk zo hun verplichtingen. Je moet er even helemaal uit. Neem zeker eens per jaar echt vakantie. Liefst een week of langer, want het duurt vaak even voordat je hoofd leeg is.

– Je hebt je vakantie verdiend, dus verwen jezelf eens lekker. Lig je het liefst met een boek in een hangmat tussen twee palmbomen? Doen. Is fietsen in Afrika je droomvakantie? Gaan. Uitrusten lukt het best als je de dingen doet waar je écht van geniet.

– Wil je met een gerust hart de deur achter je dicht kunnen trekken, bereid je vertrek dan voor. Draag belangrijke taken over aan collega’s. Laat een lijst achter met wat ze kunnen verwachten, welke dingen echt moeten gebeuren en wat kan blijven liggen.

– Vakantie is vakantie. Dat wil zeggen dat je niet werkt; doe dat dan ook niet. Verbreek alle contact met je werk. Geen mail, geen telefoon, geen whatsapp, niets. Je raakt pas helemaal ontspannen als je écht vrij bent. Vind je dit lastig? Even hard zijn voor jezelf: je bent niet onmisbaar.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!