kosten taxi openbaar vervoer

Openbaar vervoer of taxi: de tarieven voor Europese steden op een rij

Hoewel we vanuit Nederland vrij voordelig naar veel Europese bestemmingen vliegen, kan de rit van het vliegveld naar het stadscentrum soms flink tegenvallen – zowel qua tijd als geld. Om ervoor te zorgen dat Nederlanders optimaal kunnen genieten van hun stedentrip, zocht reiszoekmachine KAYAK.nl uit* in welke favoriete Europese steden je het snelst én goedkoopst naar het centrum reist.

Centrum van Kopenhagen, Faro, Lissabon en Mallorca snelst te bereiken

Voor wie geen seconde wil verspillen, is Kopenhagen de beste optie. Met de metro staan reizigers in slechts 13 minuten midden in het centrum, en met de taxi binnen 20 minuten. Ook in Faro, Lissabon en Mallorca zijn reizigers weinig tijd kwijt. Hier kost het tussen de 12 en 15 minuten met de taxi en tussen de 15 en 18 minuten met het openbaar vervoer.

Lange reistijden

Meer tijd kost het om af te reizen naar de centra van drukke steden als Rome, Parijs en Milaan. Hier duurt het zowel met de taxi of het openbaar vervoer minimaal 40 minuten. Ook moeten reizigers rekening houden met een lange reistijd bij een trip naar Boedapest (45 minuten met de trein en 30 minuten met de taxi), Praag (40 minuten met de bus en 30 minuten met de taxi) en Reykjavik (50 minuten met de bus).

Bespaar tot wel 126 euro door de bus te pakken

Reizigers die hun budget liever uitgeven aan musea en winkelen, kunnen flink besparen door met het openbaar vervoer te reizen. Dit geldt vooral voor ritjes vanaf de luchthaven van Reykjavik, Parijs (Charles de Gaulle) en Milaan (Malpensa). In de twee laatstgenoemde steden besparen reizigers tussen de 49,70 en 82 euro door de taxi te laten staan. Reykjavik spant de kroon; hier kunnen reizigers maar liefst 85 procent (€ 126,-) besparen door de bus richting het centrum te pakken. Qua reistijd verschilt een rit met de bus overigens nauwelijks in vergelijking met de taxirit.

Openbaar hier het goedkoopst

In Lissabon, Boedapest, Rome, Porto en Valencia is het openbaar vervoer het goedkoopst. Hier betaal je maximaal 2 euro voor een enkeltje centrum. Kijkend naar de reistijd is een rit naar het centrum van Reykjavik of Rome gelijk, maar betaal je voor het openbaar vervoer in Reykjavik maar liefst veertien keer zoveel ten opzichte van Rome.

Betaalbare bedragen

Ook Barcelona, Ibiza, Malaga, Palma de Mallorca, Berlijn, Praag en Faro zijn betaalbaar met bedragen tussen de 2,15 en 3 euro voor de metro, bus of tram. Toch hoeft een taxi niet altijd duur te zijn. In Lissabon staan reizigers voor slechts 10 euro in hartje centrum en in Faro, Malaga en Ibiza voor een bedrag tussen de 15 en 20 euro.

Oost west, thuis best?

Hoe is het eigenlijk gesteld met de reistijden en prijzen van taxi’s en het openbaar vervoer in Nederland? Uit het onderzoek blijkt dat toeristen vanaf de vliegvelden in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven in minder dan een half uur in het centrum kunnen staan, zowel met het openbaar vervoer als de taxi. Dit is sneller dan het Europese gemiddelde dat op 33,5 minuten ligt. Qua prijzen ligt het openbaar vervoer aan de hoge kant, met name voor een reis richting het centrum van Amsterdam. Hier betalen reizigers gemiddeld 4,20 euro voor, wat betekent dat het in maar liefst veertien Europese steden goedkoper is om het centrum te bereiken. Toch is een ritje met het openbaar vervoer nog altijd goedkoper dan de taxi, waarmee je in alle drie de steden vrijwel even lang onderweg bent

 

taxi of openbaar vervoer in Europa

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?
By Scott ·
3 januari 2024

Waarom is een wintersportverzekering noodzakelijk voor jouw vakantie?

3x tips voor prachtige verre reizen!
By Scott ·
19 december 2023

3x tips voor prachtige verre reizen!

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!