Piramide van Cheops bekendste wereldwonder

De Piramide van Cheops is wereldwijd veruit het bekendste wereldwonder uit de klassieke oudheid. Dit blijkt uit een onderzoek van ’s werelds best bezochte boekingssite Hotels.com onder bijna 2.500 reizigers. Als het om nationaal erfgoed gaat pronken Nederlanders het liefst met de Amsterdamse grachtengordel.

Wereldwijd herkent bijna drie van de vier ondervraagden de Piramide van Cheops als één van de zeven klassieke wereldwonderen. Ook de Hangende tuinen van Babylon, de Kolossus van Rodos en de Pharos van Alexandrië worden door een meerderheid van de ondervraagden herkend als wereldwonder.

Dat geldt niet voor de overige drie klassieke wonderwerken. Het beeld van Zeus in Olympia, de tempel van Artemis in Efeze en het Mausoleum van Halicarnassus in Bodrum zijn beduidend minder bekend bij reizigers.

De Pyramide van Cheops is het enige wereldwonder uit de klassieke oudheid dat tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Moderne wonderen
De respondenten werd ook gevraagd welke highlights in eigen land zij op een lijst met ‘nationale wonderen’ zouden plaatsen. Onder Nederlanders is de Amsterdamse grachtengordel het populairste nationale erfgoed, gevolgd door de Zeeuwse Deltawerken. Ook de Afsluitdijk en de molens van Kinderdijk mogen niet op de lijst ontbreken.

Recent werd een nieuwe lijst opgesteld met zeven wereldwonderen uit modernere tijden, waarvan de Chinese Muur veruit het bekendst blijkt te zijn. Meer dan tweederde van de ondervraagden herkent de ruim 6.000 kilometer lange verdedigingswal als modern wereldwonder.

Ook de Indiase Taj Mahal wordt door een ruime meerderheid gekend als modern wonderwerk. Van de overige wereldwonderen – het Colosseum in Rome, Machu Picchu in Peru, Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, de historische stad Petra in Jordanië en Chichén Itzá in Mexico – is veel minder bekend dat ze op de lijst staan.

Opvallend is dat één op de vijf ondervraagden denkt dat ook de Eiffeltoren, de Akropolis van Athene en de Angkor Wat tempel in Cambodja tot de zeven moderne wereldwonderen behoren, terwijl dat niet het geval is.

Colosseum populairst
Het Colosseum is het populairste nog bestaande wereldwonder. Ruim eenderde van de ondervraagden bezocht het Romeinse amfitheater al eens. De Chinese Muur volgt op afstand, het bouwwerk werd door eenvijfde van de ondervraagden bezocht. Bijna 30 procent van de ondervraagden zag nog nooit een wereldwonder met eigen ogen.

De Grand Canyon kloof in Arizona stelt zich met bijna 20 procent van de stemmen nadrukkelijk kandidaat om aan de bestaande lijst met wereldwonderen te worden toegevoegd. Ook de Mayaruïnes, de Niagarawatervallen en Stonehenge maken met meer dan 10 procent van de stemmen een goede kans.

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!