skipiste resstaurant

Pisteregels in pisterestaurants

Gisteren kon je op de snelweg tussen Breda en Den haag bijna geen auto spotten zonde skibox. Frankrijk was leeg aan het stromen, met enige oponthoud bij Val Thorens waar een levensgrote rotsblok eerst van de weg gehaald moest worden alvorens de uitstroom zijn doorgang kon hebben. Van persoonlijke ongevallen zijn geen melding gemaakt, gelukkig.

Met zijn allen tegelijk aan de lunch

Een groot deel van Nederland was de afgelopen twee weken leeggelopen om met elkaar in de drukke Alpen als medelanders te gaan wintersporten. Dat dit extra drukte met zich meebrengt op de piste, op de weg, tijdens de après-ski, maar ook tijdens de lunch, daar ontkom je niet aan.

Op de een of andere manier willen Nederlanders vaak op hetzelfde tijdstip lunchen. Eigenlijk is dat ook weer niet zo heel vreemd, want als de skilessen om 12.00 uur eindigen, dan is het logisch dat het vanaf die tijd knetterdruk in het restaurant is.  Wanneer je niet met kinderen rekening hoeft te houden dan loont het om wat later óf juist wat eerder te eten.

Etiquette in het pisterestaurant

Daar sta je dan met zijn allen tegelijk in een pisterestaurant. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je het met zijn allen een beetje leuk houdt? Er zijn in ieder geval zeker vijf regels waar iedereen zich eigenlijk aan zou moeten houden voor behoud van een prima sfeer. Noem het de pisteregels in het pisterestaurant of gewoon de etiquette.

1. Houd geen tafels bezet

Punt één is misschien wel het belangrijkste. Het is druk. Heel druk. Zo druk dat niet iedereen tegelijkertijd een plekje kan vinden. Vaak installeren families opa en oma al een half uur van te voren bij de tafel om vervolgens zelf na een half uur pas aan te schuiven. Die opa en oma hebben dan al zeker tien keer ‘nee, er komen zo nog zes mensen bij moeten zeggen’. Onhandig. Want daardoor is die tafel waar jij met je zoon of dochter kon gaan zitten bezet, terwijl deze eigenlijk niet bezet is. Dus ben je geen eten aan het halen? Dan geen tafel bezet houden.

2. Blijf niet te lang hangen

Veel mensen zullen dit wel herkennen. Je loopt met een blad met twee borden pasta en wat te drinken balancerend door de meute op zoek naar een tafel en je ziet veel groepjes zitten die al uitgegeten zijn. Natuurlijk is het prima om nog gezellig te praten, maar doe dat buiten het restaurant of buiten het terras. Ga nu lekker skiën, het is rustig op de pistes en bij de liften! Dat gezellig kletsen kun je beter doen na het skiën om een uurtje of drie onder het genot van een lekker drankje.

3. Laat anderen aan de tafel toe

Met name in Oostenrijk hebben de bergrestaurants vaak wat grotere tafels met van die houten hoekbanken. Hier kan je vaak prima een mannetje of tien aan kwijt. Maar op de een of andere manier zitten er vaak maar vier of vijf mensen. En de rest van de stoelen wordt bezet gehouden door helmen, rugzakken, jassen en nog wat andere spullen. Zet die spullen op de grond en laat anderen aan de tafel toe. Dit is vaak nog gezellig ook!

4. Kijk goed welk eten waar te halen is

Een ander punt om het hele proces van lunchen in een bergrestaurant wat vloeiender te laten verlopen is het halen van je natje en droogje. Loop direct naar het deel van de keuken waar je wat wil bestellen. Zeker bij de wat grotere restaurants zijn er aparte delen voor pasta, schnitzels of broodjes. Het is niet handig er achter te komen in de verkeerde rij te staan, duurt extra lang en is niet efficiënt.

5. Geef mensen met eten voorrang

Als je dan vervolgens je eten en drinken op je blad hebt, is het tijd om naar je tafel te lopen. In een druk pisterestaurant is dit te vergelijken met autorijden tijdens spitsuur in een hoofdstad. Overal komt verkeer vandaan, het rijdt, staat stil, het neemt voorrang. Iedereen heeft vast de ervaring dat een hele golf frisdrank over je schnitzel heen gegaan is omdat iemand tegen je blad aanstootte. Heb gewoon een beetje erg in de andere deelnemers aan het verkeer.

Met dank aan Arjen. Bij het zien van de foto’s bij zijn blog zou je er bijna voor kiezen om alleen maar in de pisterestaurants te gaan zitten en het skiën te laten voor wat het is.

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!