pizza werelderfgoed

Pizza op UNESCO werelderfgoed lijst?

Wij zijn dol op Italië als vakantieland, en jij misschien ook wel. Maar het volgende bericht bezorgde ons toch wel opgetrokken wenkbrauwen. In Italië willen ze de pizza op de UNESCO werelderfgoed lijst geplaatst zien.

Bescherming

De eis is afkomstig van Alfonso Pecorara Scanio, ex minister van Landbouw. In Napels willen ze de pizza beschermen tegen de slechte invloed van Amerikaanse fastfoodsketens die volgens hen de pizza al aardig aan het verprutsen zijn. Er zijn inmiddels al 30.000 handtekeningen verzameld om zijn verzoek kracht bij te zetten.

Scanio krijgt intussen al steun van diverse politici, kunstenaars en intellectuelen. Maar ook de kracht achter de internationale slowfoodbeweging, Carlo Petrini, schaart zich achter dit doel.. Liefhebbers van de authentieke pizza kunnen hun steentje bijdragen op een platform.

Waarborgen

Scanio vindt dat de authenticiteit van de pizza beschermd dient te worden. Volgens hem moet de pizza bereid worden met specifieke ingrediënten om een echt lekkere smaak te waarborgen. Vooral de kwaliteit van de mozzarella, tomaten en gist moet in gecontroleerd worden. Maar dat is niet alles. Ook de temperatuur van de ovens waarin de pizza’s gebakken worden moet vastgesteld worden op 450 graden. Pas bij deze temperatuur krijgt de pizza haar lekkere korst en bodem, sappig in het midden en lekker knapperig en bruin bij de randjes. De leden van de vereniging van Napolitaanse pizzabakkers vinden ook dat het gebruik van een houtoven fundamenteel is.

7 miljoen pizza’s

In heel Italië worden er dagelijks meer dan zeven miljoen pizza’s gegeten. De laars van Italië telt 35.000 pizzeria’s en het bakken ervan is goed voor een kwart miljoen arbeidsplaatsen. De Napolitaten voeren al jaren een strijd om de lokale pizza tradities te beschermen. En met succes want sinds 2010 is de ‘pizza Napolitana’ een beschermd product binnen de Europese Unie.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!