reizen annuleren vakantie

Reisverzekering afsluiten: zinnig of onzinnig?

Nu de zomervakantie in zicht komt zijn veel mensen bezig met het boeken van hun vakantie. De vraag of je nu wel of geen reisverzekering moet afsluiten popt zoals gewoonlijk op. Dus heeft het zin om er eentje af te sluiten?

Op NU.nl kwamen we een interessant artikel tegen over de zin en onzin van reisverzekeringen ddat zeker de moeite van het lezen waard is.

Wel of niet nodig?

“Het is meestal niet nodig. Voor de reisverzekering geldt, net als voor alle verzekeringen: alle schade die je zelf kunt dragen, moet je niet verzekeren”, meent hoogleraar risicogedrag Peter Wakker van de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Dus verzekeringen voor dingen zoals fotoapparatuur of laptops zijn allemaal eigenlijk verspilling.”

Sandra de Jong van de Consumentenbond raadt een reisverzekering juist wel aan: “Al was het maar, als je bijvoorbeeld ver weg gaat, vanwege de repatriĆ«ring. Dat als er iets misgaat, dat dit goed geregeld is.” “Een ongeval, ziekte of overlijden kost ontzettend veel geld en tijd en het is heel emotioneel. Dat is nergens anders gedekt en dat is waarom de reisverzekering belangrijk is als je weggaat.”

“Dat transport naar Nederland verzekerd is, is iets dat ik zelf wel gedekt zou willen hebben. Dat is wel iets wat wel goed verzorgd moet zijn”, vindt ook hoogleraar Wakker. “Maar ieder moet bij zichzelf nagaan in hoeverre dat al bij je zorgverzekering in zit.”

Ben je al verzekerd?

“Het meest voorkomende probleem bij reisverzekeringen is dat mensen niet weten dat een heleboel dingen al verzekerd zijn”, licht Wakker toe. “Vaak heb je bij reisverzekeringen nog speciale dekkingen voor als je een ongeluk krijgt, maar veel daarvan is al door je normale zorgverzekering gedekt. Dan moet je wel even nagaan of je werelddekking hebt, maar meestal is het gewoon goed geregeld.”

In landen waar Nederland afspraken mee heeft gemaakt, hebben Nederlandse vakantiegangers recht op zorg volgens het basispakket van het vakantieland. De kosten voor deze zorg worden achteraf met Nederland verrekend. In niet-verdragslanden zijn Nederlanders aangewezen op de polisvoorwaarden van hun zorgverzekering en eventueel van een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering.

De hoogte van de vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering hangt af van de Nederlandse tarieven voor vergelijkbare behandelingen. Tenzij er andere voorwaarden in de zorgpolis zijn opgenomen. Reizigers die een volledige dekking willen hebben, kunnen daarvoor een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten. Dit kan lonen als je een land bezoekt waar behandelingen flink duurder zijn dan in Nederland.

“Zorg dat je er in ieder geval goed voor verzekerd bent als je bijvoorbeeld naar Amerika of Canada gaat”, adviseert De Jong. “In Amerika is het allemaal tien keer zo duur. Dan moet je eigenlijk hebben dat het volgens de Amerikaanse criteria vergoed wordt. Dat is iets waar mensen zich makkelijk in kunnen vergissen”, waarschuwt Wakker. Het hele artikel lees je hier.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!