tips auto vakantie check

Reizen ook stressvol voor kinderen

Er even helemaal tussenuit. Nieuwe plekken bezoeken en verder geen verplichtingen. Dat is vakantie toch? Met kinderen erbij is dat toch allemaal wat ingewikkelder. Zeker voor kleine kinderen is vakantie niet alleen maar leuk: die ‘moeten’ flexibel zijn en vooral héél veel geduld hebben. Want de reis kan lang duren, en dat kan stress opleveren.

“Als werknemer ga je op vakantie, maar als ouder natuurlijk niet”, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Dat betekent: rekening houden met je partner en met je kinderen. En dat is best een uitdaging.

Geduld

Pont doet een beroep aan ouders om zich wat meer in te leven in hun kinderen. Dat voorkomt irritatie. Als volwassene vraag je nogal veel van je kind. In ieder geval een flinke dosis geduld, zegt de psycholoog.

“Ga maar eens 12 uur achter elkaar op de achterbank van een hete auto zitten”, zegt de psycholoog. Kinderen hebben impulsen, legt hij uit, en die kunnen ze niet altijd onder controle houden. Zeker niet in de auto naar Zuid-Frankrijk of tijdens een lange vlucht. Vooral voor de jongste kinderen is zo’n reis zwaar: die hebben nog geen besef van tijd, en hoe lang dingen nog kunnen duren.

Aan de haren trekken

“Als het niet lukt om die impulsen in te dammen, dan gaat een kind zelf voor prikkels zorgen. Het kind gaat zelf zitten keten. Trekt een keer aan de haren van z’n zusje. Ja, dan krijg hij natuurlijk een snauw van zijn ouders.” Bedenk in zo’n geval: misschien moeten we toch maar een keer extra stoppen. “Maak vaker een tussenstop, en trap eens een balletje tijdens zo’n pauze”, zegt Pont.

Edith Steijns sluit zich daarbij aan. Zij is integratief kinder- en jongerentherapeut. Luister naar je kinderen, zegt zij. Ook als je beland bent op de vakantielocatie en je allerlei activiteiten wilt ondernemen met de familie. Hebben je kinderen daar wel zin in? “Hoe meer jij ontspannen bent, hoe relaxter het kind ook is.”

‘Ook kinderen hebben het druk gehad’

Het verschilt natuurlijk per kind en per leeftijd. Kinderen die al op school zitten, willen net als de ouders ook de mogelijkheid hebben om zich te ontladen en even te ontspannen. Misschien willen die niet overal naartoe worden gesleept. “Bedenk: je hebt het zelf druk gehad op het werk, maar kinderen ook op school”, zegt Steijns.

Bij jongere kinderen ligt het vaak weer anders. ’s Avonds geen Sesamstraat meer, of andere rituelen. Ze kunnen dan best in de war zijn.”Waar doe je een kind plezier mee? Een jong kind wil gewoon bij papa en mama zijn. In welke omgeving dat is, maakt niet zoveel uit.”

Autobingo spelen

Als je er dan toch voor kiest om een lange autorit te maken, heeft psycholoog Pont nog wel wat tips. “Je kunt bijvoorbeeld autobingo spelen: wie ziet er een rode auto? Of een wedstrijd wie voor het eerst een kat ziet, of een nummerbord dat begint met een 8. Dan zou je een score kunnen bijhouden.” Ook adviseert hij om een tas te vullen waar je elk uur iets uithaalt. Iets lekkers bijvoorbeeld of een vraag die de kinderen moeten beantwoorden.

Geen voorstander van de ipad

Er zijn meer mogelijkheden om de kinderen bezig te houden. “We hebben tegenwoordig natuurlijk de elektronische oppas: de ipad en allerlei andere schermpjes. Ik ben daar niet zo’n voorstander van. Daarmee kun je kinderen verdoven. Op zo’n scherm gaat alles heel snel. Het normale leven wordt dan veel saaier.”

Het grootste doel van het ouderschap is dat kinderen hun impulsen zelf leren beheersen, zegt de psycholoog. “Dat leer je niet door het te onderdrukken met ipads. Verveling maakt juist creatief en actief. Je ziet dat kinderen zelf opeens dingen kunnen bedenken. Dan roepen ze vanaf de achterbank opeens: ‘Oké, wie heb ik in mijn hoofd?’. Een kind leert zichzelf dan een bepaald mechanisme aan.”

Bron: RTL nieuws

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
By Margret ·
10 augustus 2021

Doe nog maar een rondje

Een nieuwe site genaamd Fietsrondjes.nl is een hulpmiddel om nieuwe rondjes te gaan ontdekken. Misschien iets om samen te ondernemen met je nieuwe date?
italie reizen culinair
By Monique ·
17 augustus 2021

Voordelig souvenirs kopen op vakantie doe je zo!

Eenmaal aangekomen op je vakantiebestemming kom je doorgaans een flink aanbod souvenirs tegen die de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen. Op een markt, aan het strand of op straat, het loont in vele landen de moeite om niet de volle mep te betalen en dus is het afdingen geblazen. Maar hoe doe je dat?
10 items in backpack
By Monique ·
12 oktober 2021

10 onmisbare items in je backpack

Sta je op het punt een avontuurlijke backpack vakantie te gaan maken? Dan is een goed ingepakte rugzak natuurlijk een must! Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een lijstje voor je samengesteld met de 10 onmisbare items
man inpakken vakantie
By Margret ·
27 juli 2021

Reizende man mag meer onderbroeken inpakken

Dat vrouwen teveel kleren meenemen op vakantie en te veel ballast, dat is ondertussen wel bekend. Dat mannen foute kleding meenemen dat lezen we ook met regelmaat. Maar dat mannen te weinig onderbroeken inpakken, dat vind ik toch een openbaring.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!