vakantie abruzzo

Relatiestress op vakantie

Na ‘liefde’ vinden Nederlanders ‘vakantie’ het fijnste woord dat er is. Helaas gaan ze niet altijd goed samen: juist op vakantie staan relaties soms flink onder druk. Als voorbeeld een korte persoonlijke anekdote.

Vorig jaar was ik met mijn vriend en mijn twee kinderen op vakantie in Frankrijk. Na aankomst op de camping ging er in korte tijd van alles mis. Mijn zoon ging helpen de fiets van het dak van de auto te halen. Daarbij viel het kettingslot hard op een autoraam, die je meteen zag versplinteren. Binnen een half uur bleef deze zelfde zoon met zijn grote voeten achter een scheerlijn hangen, waarbij een scheur in onze tent ontstond. Een paar dagen later reed mijn vriend iets te hard weg bij de Carrefour en precies met een band op een scherpe stoep, band kapot.  Ik kan je vertellen dat dit de relatie en de mate van stress niet ten goede komt.

Terug naar het artikel uit Psychologiemagazine.nl waarin tips genoemd worden om dergeleijk relatiestress tijdens vakantie te voorkomen.

Slik uw goedbedoelde raad in

Psychologe Erika Lawrence ondervroeg ruim honderd verse echtparen vijf jaar achtereen over hun huwelijksgeluk en onderlinge steun. En ze concludeerde: het onbeperkt spuien van adviezen is funest voor huwelijksgeluk. Houd uzelf dus in als uw partner onhandig staat te klungelen met de haringen van de tent. Wel doen? Vertrouwen uitspreken en uw partner aanmoedigen: ‘Je kunt het!”

Wees verrassend

Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van uw partner. Gaat hij altijd croissantjes halen op vakantie? Verras hém dan met een ontbijt op bed. Of als u meer tijd hebt: doorbreek de routine. Ga niet elke dag op hetzelfde strand liggen, maar ga een dagje samen op ontdekkingstocht.

Ga de diepte in

Daar knapt uw relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde zich achteraf beduidend meer tevreden met hun partner.

Wees elkaar dankbaar

Waardeer de attenties van uw partner. Wie al lange tijd een relatie heeft, is snel geneigd zijn partner voor lief te nemen. De crux is echter om wél bewust stil te staan bij elkaars attente gebaren – ook al zijn die niet wereldschokkend.

Recente onderzoeken laten zien: alledaagse dankbaarheid voor zelfs de simpelste gebaren (de tent al helemaal opgezet, iets lekkers te drinken inschenken) maakt dat zowel de gever als de ontvanger de relatie meer apprecieert.

Wat als u uw geliefde niet zou hebben ontmoet

Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen  of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.

 

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Single vakantie naar Toscane? 4 tips
By Scott ·
3 februari 2023

Single vakantie naar Toscane? 4 tips

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!