vakantie abruzzo

Relatiestress op vakantie

Na ‘liefde’ vinden Nederlanders ‘vakantie’ het fijnste woord dat er is. Helaas gaan ze niet altijd goed samen: juist op vakantie staan relaties soms flink onder druk. Als voorbeeld een korte persoonlijke anekdote.

Vorig jaar was ik met mijn vriend en mijn twee kinderen op vakantie in Frankrijk. Na aankomst op de camping ging er in korte tijd van alles mis. Mijn zoon ging helpen de fiets van het dak van de auto te halen. Daarbij viel het kettingslot hard op een autoraam, die je meteen zag versplinteren. Binnen een half uur bleef deze zelfde zoon met zijn grote voeten achter een scheerlijn hangen, waarbij een scheur in onze tent ontstond. Een paar dagen later reed mijn vriend iets te hard weg bij de Carrefour en precies met een band op een scherpe stoep, band kapot.  Ik kan je vertellen dat dit de relatie en de mate van stress niet ten goede komt.

Terug naar het artikel uit Psychologiemagazine.nl waarin tips genoemd worden om dergeleijk relatiestress tijdens vakantie te voorkomen.

Slik uw goedbedoelde raad in

Psychologe Erika Lawrence ondervroeg ruim honderd verse echtparen vijf jaar achtereen over hun huwelijksgeluk en onderlinge steun. En ze concludeerde: het onbeperkt spuien van adviezen is funest voor huwelijksgeluk. Houd uzelf dus in als uw partner onhandig staat te klungelen met de haringen van de tent. Wel doen? Vertrouwen uitspreken en uw partner aanmoedigen: ‘Je kunt het!”

Wees verrassend

Daarin ligt de sleutel van relatiegeluk, concludeert sociaal psychologe Terri Orbuch, die sinds 1986 het wel en wee van bijna vierhonderd echtparen volgt. Haar advies: stap eens in de schoenen van uw partner. Gaat hij altijd croissantjes halen op vakantie? Verras hém dan met een ontbijt op bed. Of als u meer tijd hebt: doorbreek de routine. Ga niet elke dag op hetzelfde strand liggen, maar ga een dagje samen op ontdekkingstocht.

Ga de diepte in

Daar knapt uw relatie van op. Psycholoog Richard Slatcher ondervroeg partners over hun relatiegeluk en zette hen daarna aan tafel bij een stel dat ze niet kenden. De ene helft van de ondervraagde duo’s kreeg diepzinnige vragen mee (‘Waarvoor ben je het meest dankbaar?’), de andere helft oppervlakkige. De eerste groep voelde zich achteraf beduidend meer tevreden met hun partner.

Wees elkaar dankbaar

Waardeer de attenties van uw partner. Wie al lange tijd een relatie heeft, is snel geneigd zijn partner voor lief te nemen. De crux is echter om wél bewust stil te staan bij elkaars attente gebaren – ook al zijn die niet wereldschokkend.

Recente onderzoeken laten zien: alledaagse dankbaarheid voor zelfs de simpelste gebaren (de tent al helemaal opgezet, iets lekkers te drinken inschenken) maakt dat zowel de gever als de ontvanger de relatie meer apprecieert.

Wat als u uw geliefde niet zou hebben ontmoet

Zo luidde de opdracht die een aantal deelnemers aan een Amerikaans onderzoek meekreeg. Anderen moesten zich juist wél hun liefdesgeschiedenis voor de geest halen  of gewoon een alledaagse dag reconstrueren. Degenen die hun wederhelft, al was het maar voor even, ‘weg’ hadden gedacht, waren het meest tevreden met hun relatie.

 

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
halloween hotelbestemmingen
By Monique ·
29 oktober 2021

De griezeligste bestemmingen voor Halloween

Spookverhalen maken deel uit van de rijke historie van een aantal van ’s werelds grootste steden. Wil je een sensationele Halloween dit jaar? Nu het enge feest nadert, zijn de gruwelijke bestemmingen zoals spookhotels, ondergrondse passages en verlaten panden extra spannend.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
streetfood steden
By Monique ·
23 november 2021

In deze 5 steden proef je het lekkerste street food

Elke plek heeft wel een paar lokale specialiteiten die waarschijnlijk de moeite waard zijn om te proberen, maar waar hebben ze nou het allerbeste en lekkerste street food? We geven je 5 tips!
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
5 best gelezen singlereizen
By Monique ·
3 december 2021

Singlereizen: 5 best gelezen toppers

Singles die op zoek zijn naar een leuke groepsreis met andere singles komen al snel bij Single2Travel uit. Met leuke reistips, lekkere lastminute vakanties en actuele reisberichten vinden ze snel de reisbestemming van hun dromen. Deze 5 worden het best gelezen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!