rondreizen Iran

Rondreis TIP: ontdek voormalig Perzië Iran

Op zoek naar een prachtige authentieke en originele bestemming voor je volgende rondreis? Denk Iran! Na jaren van embargo’s en slechte publiciteit heerst er een toenemend positief gevoel. Toeristen keren in steeds grotere getale terug naar wat misschien wel een van de mooiste en in ieder geval de meest gastvrije bestemming van het Midden-Oosten. En veilig? Dat is het zeker!

Touroperators organiseren al jaren groepsreizen naar Iran en ook backpackers beginnen het voormalige Perzië meer en meer te ontdekken. Iran heeft cultureel enorm veel te bieden aan degenen die verder durven te kijken dan hun neus lang is.

Grenzeloze gastvrijheid

Zelfs de meest doorgewinterde backpackers zullen versteld staan van de manier waarop Iraniërs met bezoekers omgaan. Kijk je enigszins verdwaald om je heen, dan staan er in no-time vijf mensen om je heen om je belangeloos te helpen. Kom je langs een bakker, dan krijg je gratis een ovenvers platbrood mee. Taxichauffeurs lopen je hostel mee binnen tot ze zeker weten dat er een slaapplek voor je is. Kijk ook niet raar op als mensen je zomaar  thee, eten of zelfs een slaapplek aanbieden. Iraniërs balen zelf enorm van het negatieve imago dat hun land heeft opgebouwd, dus ze willen jou als reiziger op elke mogelijke manier laten merken dat je meer dan welkom bent. Ondanks dat Iran jarenlang is afgesloten van de buitenwereld hebben haar inwoners een ongekende interesse in Westerlingen.  “Where’re you from? Holland? Welcome to Iran!”. Hier zes redenen om Iran te bezoeken!

Perzische rijk

Het Perzische rijk was zo’n 2.500 jaar terug in de geschiedenis een van de bakermatten van de beschaving. In Iran zijn veel monumenten en archeologische vindplaatsen uit die tijd, waarvan er ook veel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, zoals Persepolis, Chogha Zanbil, Takht-E Soleyman, Pasargadae, de Behistuninscriptie en Shushtar. Daarnaast tref je in bijna elke stad wel een historische moskee, bazaar of oud paleis. Liefhebbers van historische bouwwerken raken er niet uitgekeken.

Hoofdstad Teheran

Zo oud als de bouwwerken uit het Perzische Rijk zijn, zo modern zijn (delen van) de Iraanse steden en de opvattingen van de jongeren die er wonen. Vooral hoofdstad Teheran is erg modern en hier en daar zelfs voorzichtig ‘hip’. Mede door de islam vind je overal grote pleinen, moskeeën en kleurrijk betegelde paleizen.

Isfahan: Iran’s meesterstuk

Isfahan was het kroonjuweel van het oude Perzische rijk en is nog steeds een van de mooiste Islamitische steden op aarde. De schitterende blauwe mozaïeken moskeeën (de Imam Mosque!) en paleizen, de vele prachtige tuinen en parken en de wonderschone bruggen over de rivier de Zaindeh: Isfahan is een schat der historische architectuur. Andere schitterende historische steden in Iran die een bezoek waard zijn: Kashan, Yazd en Shiraz.

vrouw reizen iran

Skiën in Iran

Wintersport is niet het eerste waar je aan denkt bij een land in het Midden-Oosten. Toch kan er dankzij de enorme bergtoppen goed geskied worden in Iran. In Iran vind je zo’n 20 moderne skigebieden ten noorden van de hoofdstad Teheran, waarvan het skigebied Dizin het bekendst is. Ski resort Tochal ligt het dichtste bij Teheran, op slechts 30 km afstand.

Welke kleding draag je als vrouw in Iran?

Als vrouw moet je in Iran een hoofddoek om en bovenkleding aan die je armen en achterwerk bedekken. Draag, net als veel Iraanse meisjes en vrouwen, een losse sjaal om het hoofd. Als bovenkleding kan je kiezen voor een dunne jurk, tuniek of blouse, uiteraard met daaronder een lange broek. Niet alleen interessant maar ook leuk om te lezen is het stuk van Linda Otter (uit 2014 in Trouw) over haar bezoek aan Iran. 

Extra tips voor reizen naar Iran:

1# Neem meer dan genoeg dollars mee. Je kunt niet aan geld komen in Iran en je creditcard werkt ook niet. Wisselen is vrij makkelijk in de grotere steden.

2# Visum: een visum regel je makkelijk via het Iraanse consulaat in Den Haag. Je kunt op het vliegveld van Teheran ook een visum on arrival krijgen. Kijk op de website van de Iraanse ambassade voor meer informatie.

3# De meeste hotels in de steden hebben wel wifi, maar internet is traag en veel sites zijn geblokkeerd. Het is handig om een VPN-abonnement te nemen, waarmee je die blokkades omzeilt.

4# In het reisadvies voor Iran van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat reizigers voorzichtig moeten zijn met fotograferen en filmen. Je mag geen beelden maken van militairen, politiebureaus en kerncentrales en ook treinstations mag je niet fotograferen. Maar de normale bezienswaardigheden, mensen (wel eerst even vragen), markten en het straatleven zijn geen enkel probleem. Gewoon je gezonde verstand gebruiken en bij twijfel niet doen.

Georganiseerde groepsreizen naar Iran

Geen zin om te backpacken in je eentje en ook (nog) geen partner om Iran mee te verkennen? Ga dan mee met een van de georganiseerde reizen naar Iran. Verschillende reisorganisaties bieden schitterende groepsreizen aan voor singles of een combinatie van singles en koppels. Je kunt voor een rondreis door Iran terecht bij: Koning AAP, met singles bij Shoestsring  en ook Djoser heeft prachtige rondreizen door Iran voor groepen in het reisaanbod.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!