beste vakantieland

Rondreizen door Nieuw-Zeeland: eerst je paswoorden delen bij de douane

Onlangs is er in Nieuw-Zeeland een nieuwe wet gelanceerd die toch wel opzien baart. Wil je het land in, dan moet je voortaan bereid zijn om desgevraagd je toegangscode en paswoorden van je elektronische bagage met de douane te delen. Wie weigert, riskeert vervolging en een fikse boete die kan oplopen tot 5.000 Nieuw-Zeelandse dollar of omgerekend 2.825 euro.

Inbreuk op privacy

De nieuwe wet geeft grensbewakers de machtiging om de inhoud van elektronische apparaten zoals een smartphone, tablet of laptop na te kijken. De Nieuw-Zeelandse privacy waakhond bestempelt de maatregel als een “zware inbreuk op de privacy van zowel de eigenaar van het toestel als van de personen met wie hij of zij heeft gecommuniceerd”.

Smartphones

“Moderne smartphones bevatten een grote hoeveelheid aan privé-informatie, waaronder e-mails, brieven, medische dossiers en zeer persoonlijke foto’s” verklaarde Thomas Beagle, de voorzitter van de privacy waakhond. “De douaniers hebben nu de toelating om zonder enige rechtvaardiging je toestel te ontgrendelen, dat is exact wat ze altijd hebben gewild.”

Verdacht

Een woordvoerster van de Nieuw-Zeelandse douane zei dat de wetswijziging zich opdrong omdat “de shift van papier naar digitaal ertoe heeft geleid dat verdachte documenten nu elektronisch worden opgeslagen.”

Boetes

Terwijl douanebeambten al in meerdere landen wettelijk de machtiging hebben ​​om apparaten van reizigers te doorzoeken, is Nieuw-Zeeland het eerste land dat hoge boetes invoert voor personen die weigeren om wachtwoorden en toegangscodes prijs te geven.

Weigering

Personen die bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten reizen en weigeren dit te doen, kunnen de toegang tot het land worden ontzegd.

Controle

De woordvoerster van de Nieuw-Zeelandse douane heeft wel benadrukt dat het aantal toestellen dat wordt doorzocht “zeer laag” is. Vorig jaar kreeg het land 14 miljoen bezoekers over de vloer, maar slechts 537 apparaten werden aan een grondige controle onderworpen.

Laat jij je hier niet door weerhouden en ben je nog op zoek naar een prachtige rondreis door Nieuw-Zeeland in goed gezelschap? Kijk dan even verder!

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
koffie colombia
By Monique ·
2 oktober 2021

Goedkoopste kopje koffie drink je in Colombia

Waar je ook op vakantie bent op onze aardbol, overal kan je wel een kopje koffie bestellen. Maar waar betaal je nou het minst? Uit de Club Sandwich Index van Hotels.com blijkt dat het goedkoopste kopje koffie geserveerd wordt in Bogotá, Colombia, waar gasten slechts € 1,38 betalen .
vakantie maakt gelukkiger
By Monique ·
28 augustus 2021

Waarom reizen je gelukkig maakt?

Stiekem wisten we natuurlijk al lang dat vakantie goed voor ons is, maar nu is er zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Die volgende vakantie kan je dus met een gerust hart boeken, kijk maar!
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!