huisdier op vakantie

Samen maar niet alleen op reis: neem je huisdier mee

Als single echt geen zin om helemaal in je eentje op vakantie te gaan en ook nog niet toe aan een groepsreis maar toch behoefte aan een reisgezel? Neem je huisdier mee op vakantie! Het kost wat voorbereiding maar het is zeker mogelijk. Met de tips van Take a Trip ga je een gezellige vakantie tegemoet.

Met het vliegtuig

Er zijn drie manieren om je huisdier mee te nemen in het vliegtuig.

1. Als het beestje niet meer dan 6 kilo weegt kan het in een reistas bij je in de cabine van het vliegtuig blijven.
2. Alternatief is dat jouw huisdier in het bagageruim geplaatst wordt.
3. Als de kennel en het huisdier samen meer dan 75 kilo wegen dan moet het als cargo worden vervoerd.

Als je overweegt om met je huisdier op het vliegtuig te stappen, moet je met nogal wat zaken rekening houden. Vraag eerst en vooral advies aan je dierenarts. Sommige dieren mogen helemaal niet vliegen of zijn er niet gezond genoeg voor. Contacteer daarna de luchtvaartmaatschappij, want er gelden bij elke maatschappij andere regels. De richtlijnen en reglementen van zowat alle maatschappijen vind je op Pettravel, maar het is natuurlijk beter als je het even voor de zekerheid vraagt. KLM heeft bijvoorbeeld een uitstekende service, inclusief hondenhotel en verzorgster.

Vliegen kan, net zoals voor de meeste mensen, ook voor je huisdier erg zenuwslopend zijn. Zorg er dus voor dat hij zich helemaal op zijn gemak voelt. Probeer directe vluchten die niet te lang duren zonder tussenstops te boeken. Voorafgaand aan je vlucht is het belangrijk dat je huisdier goed gehydrateerd is. Als je met je hond reist, laat je hem best een stevige wandeling maken net voor je vertrekt.

Zorg ook zeker dat je de nodige reisdocumenten van je beestje bij je hebt. Zonder identificatie (door bijvoorbeeld een chip), een paspoort, vaccinaties en een gezondheidscertificaat geraak je absoluut niet aan boord. Let op: een geldige gezondheidsverklaring, ondertekend door een erkende dierenarts moet tussen de twee en acht dagen voor vertrek opgesteld zijn!

Met de auto

In Europa gelden in elk land andere regels over het vervoeren van je huisdier in de auto. De meeste autoverhuurbedrijven laten ook huisdieren toe zolang je de auto na afloop schoon achterlaat.  Wanneer je reist met de auto is ook een identiteits– en inentingsbewijs nodig. Zorg er voor dat de auto niet te warm is. Reis je met een hond en hangt die nogal graag met zijn kop al waaiend uit het raam? Laat dat liever niet toe. Het is absoluut niet gezond! Laat je huisdier ook om de twee uur, net zoals zijn baasje, even de benen strekken. Ook voor dieren is het moeilijk om lang stil te zitten in een kleine ruimte. Laat hem zeker niet loslopen in de auto.

Met de trein

Op de website van de NS staat het volgende te lezen: “Een klein huisdier die in een tas of mand past of op schoot gehouden kan worden, mag gratis mee in de trein. Voor aangelijnde huisdieren dient u een Dagkaart hond aan te schaffen. Ongeacht uw bestemming kost dit kaartje € 3. Let op dat iedere railvervoerder andere voorwaarden en regels hanteert. Als u een OV-jaarabonnement heeft, mag u één hond gratis meenemen”.

Voor de internationale treinen gelden er andere voorwaarden:
In de Eurostar worden geen huisdieren toegelaten, enkel blindengeleidehonden worden onder strikte voorwaarden toegelaten.
Bij de Thalys is het vervoer van kleine honden en katten gratis. Gemuilkorfde honden hebben een ticket nodig. Dit kost je 50% van de prijs voor volwassenen.
Als je reist met de TGV moet een kleine hond of kat in een kooi of mand en betaal je een vast bedrag van 10 euro. Een ticket voor gemuilkorfde honden kosten 50% van het ticket voor volwassenen.

In het hotel of appartement

Vele hotelketens laten huisdieren toe als je een kleine vergoeding betaald, maar vraag dit zeker na voordat je reserveert. Uit respect voor de andere gasten, let je er natuurlijk op dat je huisdier zich netjes gedraagt. Laat je beestje nooit loslopen, maar hou het steeds aan de lijn. Eenmaal op bestemming, of zelfs beter vooraf, check je even waar er een dierenarts in de buurt is. Je weet maar nooit. Zorg ook voor voldoende voeding en zeker in warmere landen voor genoeg water. En het allerbelangrijkste? Geniet ervan! Zowel jij, als je kleine reisgezel.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!