tips fotos vakantie

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.

Megan Alter, zomerfotograaf van Albelli, geeft vijf tips zodat jij de zon kunt inzetten om creatieve foto’s te maken.

1.    Maak een silhouet
Je kunt je foto een mysterieuze spanning geven door gebruik te maken van een silhouet, waarbij je handig gebruik maakt van de zon. Voor een silhouet is het namelijk belangrijk dat de achtergrond veel lichter is dan het onderwerp dat je wilt fotograferen. Alle details verdwijnen en je ziet alleen nog maar de buitenlijnen van het onderwerp dat je op de foto zet. Zorg er dus voor dat je tegen de zon in fotografeert en het onderwerp er tussen plaatst.

2.    Gebruik je flitser
Fel zonlicht zorgt vaak voor donkere vlakken, harde lijnen en fletse kleuren op je foto’s, waardoor veel details verloren gaan. Je kunt een flitser gebruiken om de schaduwen te verlichten en de lijnen te verzachten. Dit is vooral aan te raden als je mensen fotografeert, want de zon zorgt voor donkere schaduwen in het gezicht. Ook als je een foto wilt maken van een onderwerp met de zon op de achtergrond, is het gebruiken van een flitser een uitkomst. Zonder flits krijg je namelijk een silhouet, terwijl je met flitser juist een felle, zomerse look kunt creëren.

3.    Creëer lensflare
Als je op een zonnige dag fotografeert, kun je wel eens gekleurde cirkels of bijzondere strepen op je foto’s terugvinden. Dit komt doordat de zon rechtstreeks in de lens van de camera schijnt, waardoor er een soort interne reflectie ontstaat. Dit effect wordt lensflare genoemd en kan soms per ongeluk ontstaan. Je kunt er echter ook mee spelen, waardoor er magische foto’s kunnen ontstaan.

4.    Speel met de schaduw
Schaduwen kunnen soms onhandig uitpakken op je foto’s. Het maakt de kleuren donker, details onduidelijk en ze reageren veel te fel op een flits. Voor creatieve foto’s kun je schaduwen juist goed gebruiken. Ga op zoek naar interessante schaduwen die iets vertellen over de omgeving. Lange, donkere schaduwen geven hierbij een dramatisch effect.

5.    Leg weerspiegelingen vast
Zonlicht versterkt weerspiegelingen. Ga maar eens kijken wat je allemaal kunt zien op een wateroppervlak als de zon schijnt. Maar ook in een spiegel, raam of op metalen oppervlaktes zoals bijvoorbeeld een auto kun je reflecties zien. Door te spelen met deze effecten kun je nieuwe dimensies aan je foto toevoegen en het beeld extra interessant maken.

Veel te veel foto’s? Haal dan de bezem door je vakantie(foto)leven met deze tips. 

Francien

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland
By Scott ·
22 februari 2024

Ontdek in je eentje de prachtige natuur van Zeeland

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie
By Scott ·
22 februari 2024

Tips voor het inpakken van je koffer voor een actieve singlevakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!