samen genieten

Spijbelen rond zomervakantie levert boetes op

Het kan je een flinke boete opleveren wanneer je de zomervakantie van leerplichtige kinderen probeert de verlengen door te spijbelen. In totaal gaan momenteel 80 strafzaken tegen ouders van kinderen die vorig jaar de leerplichtwet hebben overtreden, behandeld worden door 2 kantonrechters van de rechtbank in Amsterdam.

Luxeverzuim

Spijbelen voordat de zomervakantie echt begint of niet komen opdagen als het nieuwe schooljaar aanvangt, kan flink in de papieren lopen. Voor dit zogeheten luxeverzuim is de leerplichtwet erg streng, zegt persrechter Jeannine Aalders. De officier van justitie eist gemiddeld 75 euro per verzuimdag per kind.

Vertraging

De twee Amsterdamse kantonrechters behandelen de dossiers op het moment aan de lopende band. “Het gaat onder meer om kinderen die bijvoorbeeld in Marokko op vakantie zijn geweest en claimen dat de veerboot op de terugweg vertraging had. Het is aan de ouders om dan aan te tonen dat er sprake was van overmacht en dat ze daadwerkelijk aan boord zaten”, vertelt Aalders. De rechter houdt bij het bepalen van de straf rekening met deze omstandigheden en houdt bij het opleggen van boetes ook rekening met het gezinsinkomen.

Aannemelijk

In een aantal gevallen leggen de rechters voorwaardelijke straffen op, bijvoorbeeld als leerlingen en hun ouders zich voor de eerste keer schuldig maakten aan luxeverzuim. Aalders: “De rechter zal altijd afwegen of de reden voor het schoolverzuim aannemelijk is. Zo kwam er een voorbeeld voorbij van een gezin dat niet op tijd kon terugkeren uit Marokko omdat hun zieke oma daar acute verzorging nodig had. De rechter zal dan wel een medische verklaring eisen om dit te kunnen verifiëren”.

Dagvaarding

Vooral autochtone ouders laten het niet tot een strafzaak komen en betalen het transactievoorstel dat de officier van justitie stuurt bij de dagvaarding. Ouders die niet betalen moeten zich voor de kantonrechter verantwoorden.

Bron: Telegraaf

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!
fiets niet te stelen
By Monique ·
8 september 2021

De fiets die echt niet te stelen is

Ben je dol op fietsen, ook wanneer je op vakantie bent maar neem je hem liever niet mee omdat je bang bent dat hij wordt gestolen? Dan is deze uitvinding je op het lijf geschreven: de fiets die écht niet te stelen is!
tips fotos vakantie
By Margret ·
1 oktober 2021

Speel met de zon voor de leukste zomerfoto’s

Ongelukkige schaduwen, fletse kleuren, donkere vlakken of juist te veel licht… Het kan soms nog behoorlijk lastig zijn om op zonnige dagen te fotograferen. En dat terwijl je juist in de zomer ontzettend leuke foto’s kunt maken.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
Zwarte zaterdag
By Margret ·
6 augustus 2021

Met stress op vakantie

Uit onderzoek blijkt dat 3 van de 4 mensen met stress aan hun vakantie beginnen.
ziek op vakantie
By Margret ·
5 september 2021

Altijd ziek op vakantie: 5 oorzaken en oplossingen

Het hele jaar door heb je zelden of nooit ergens last van en zodra je vakantie aanbreekt heb je last van een verkoudheid, een hevige migraineaanval of nog erger. Je bent ziek. Klinkt dat bekend in je oren?

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!