samen genieten

Spijbelen rond zomervakantie levert boetes op

Het kan je een flinke boete opleveren wanneer je de zomervakantie van leerplichtige kinderen probeert de verlengen door te spijbelen. In totaal gaan momenteel 80 strafzaken tegen ouders van kinderen die vorig jaar de leerplichtwet hebben overtreden, behandeld worden door 2 kantonrechters van de rechtbank in Amsterdam.

Luxeverzuim

Spijbelen voordat de zomervakantie echt begint of niet komen opdagen als het nieuwe schooljaar aanvangt, kan flink in de papieren lopen. Voor dit zogeheten luxeverzuim is de leerplichtwet erg streng, zegt persrechter Jeannine Aalders. De officier van justitie eist gemiddeld 75 euro per verzuimdag per kind.

Vertraging

De twee Amsterdamse kantonrechters behandelen de dossiers op het moment aan de lopende band. “Het gaat onder meer om kinderen die bijvoorbeeld in Marokko op vakantie zijn geweest en claimen dat de veerboot op de terugweg vertraging had. Het is aan de ouders om dan aan te tonen dat er sprake was van overmacht en dat ze daadwerkelijk aan boord zaten”, vertelt Aalders. De rechter houdt bij het bepalen van de straf rekening met deze omstandigheden en houdt bij het opleggen van boetes ook rekening met het gezinsinkomen.

Aannemelijk

In een aantal gevallen leggen de rechters voorwaardelijke straffen op, bijvoorbeeld als leerlingen en hun ouders zich voor de eerste keer schuldig maakten aan luxeverzuim. Aalders: “De rechter zal altijd afwegen of de reden voor het schoolverzuim aannemelijk is. Zo kwam er een voorbeeld voorbij van een gezin dat niet op tijd kon terugkeren uit Marokko omdat hun zieke oma daar acute verzorging nodig had. De rechter zal dan wel een medische verklaring eisen om dit te kunnen verifiëren”.

Dagvaarding

Vooral autochtone ouders laten het niet tot een strafzaak komen en betalen het transactievoorstel dat de officier van justitie stuurt bij de dagvaarding. Ouders die niet betalen moeten zich voor de kantonrechter verantwoorden.

Bron: Telegraaf

Lisa

Werkt sinds 2011 bij Singlessite en Single2Travel | Kookt graag gerechten uit de Italiaanse, Thaise of Balkan-keuken | Muziekliefhebber | Netflix tot in de late uurtjes

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

3 tips voor je singlereis
By Scott ·
25 januari 2023

3 tips voor je singlereis

Single vakantie naar Toscane? 4 tips
By Scott ·
3 februari 2023

Single vakantie naar Toscane? 4 tips

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!