visum indonesie

Sta nooit meer voor aap in een andere taal: zes tips!

Als je ooit in het buitenland geweest bent, heb je het gedaan. De geïmproviseerde gebarentaal waarbij je met handen en voeten probeert een souvenir te kopen of een toilet zoekt. Natuurlijk is het onzin om de vreemde taal volledig onder de knie te hebben voor een weekje vakantie, maar hoe zorg je er nou toch voor dat je jezelf niet compleet voor schut zet?

Volg de etiquette
Goede manieren zijn universeel. Als jij een beetje snel bent met de basics (denk aan “hallo”, “dankjewel” en “graag gedaan”), worden mensen toch al gauw wat vriendelijker en maken ze zich niet zo druk om de fouten die je daarna maakt. Voor je vertrekt is het handig om de etiquette van het land van bestemming eens te bekijken. In Parijs is het bijvoorbeeld normaal als je “Bonjour!” roept wanneer je een winkel binnenkomt, en in het Midden-Oosten kun je maar beter niet een voorwerp in het Arabisch bewonderen, tenzij je wilt dat de eigenaar zich verplicht voelt om het aan je mee te geven.

Leer altijd vijf zinnen
Ga je naar een land waarvan je de taal niet spreekt? Leer dan altijd de vijf belangrijkste zinnen:

1. Waar is het toilet?
2. Hoeveel kost dat?
3. Neem me niet kwalijk.
4. Het eten is heerlijk!
5. Spreekt u Engels?

Neem voor de zekerheid een boekje met standaard zinnen mee, of download een digitale versie met audio, zodat je meteen de uitspraak bij de hand hebt.

Luister naar de uitspraak voor je vertrekt
Je krijgt het snelst een “huh?”-uitdrukking op iemands gezicht wanneer je een woord verkeerd uitspreekt. Op Forvo.com, een online woordenboek met audiofunctie, kun je eens opzoeken hoe bepaalde woorden klinken. Dit maakt de communicatie op vakantie een stuk makkelijker!

Trucs om woorden te onthouden
Vind je het ook lastig om woorden te onthouden? Probeer dan eens deze in twee trucs!

1. Visualiseer woorden: probeer je bij een moeilijk woord een voorstelling te maken van beelden die leiden naar de Nederlandse betekenis (en andersom). Als je bijvoorbeeld bij het Spaanse woord ‘playa’ (strand) aan ‘player’ denkt en je daarbij verbeeldt dat een enorm gladde hunk met een strakke zwembroek op het strand diverse dames versiert… daar heb je je bruggetje!

2. Gebruik muziek: wanneer je een hele zin in een liedje plaatst (het moet uiteraard wel in het ritme passen), en het vervolgens enkele keren meezingt, ken je die zin zo uit je hoofd!

Gebruik technologie
De laatste technologie maakt het mogelijk om goed mee te komen in een vreemde taal. Wanneer je op je smartphone gaat zoeken, vind je diverse applicaties die je kunt gebruiken voor vertalen, uitspraak of als woordenboek. Ben je wat meer van de oude stempel en heb je geen smartphone? Geen paniek: in de boekwinkel heb je ook woordenboeken en phrasebooks, en dat werkt ook uitstekend!

Een expert waar je altijd op kunt rekenen
Kom je er met bovenstaande tips nog steeds niet uit? Dan is er altijd nog de receptionist in je hotel die bijna altijd meerdere talen spreekt. Een vertaling via de telefoon is op die manier zo geregeld, en je gesprekspartner begrijpt je daarmee gegarandeerd!

[email protected]

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

lastminute zomervakantie singles
By Monique ·
27 augustus 2021

Geniet van je verlof met volle teugen

Zonnige stranden, kleine idyllische dorpjes, mooie uitzichten en welverdiende rust. Je bent op vakantie. Maar laat het werk jou ook met rus?t Enkele tips om tijdens deze kostbare weken alleen daaraan te denken of daarmee bezig te zijn, wat jij zelf bedacht hebt.
tips reisgenoot vinden
By Monique ·
13 september 2021

Tips voor singles op zoek naar een reisgenoot

Ben je single en zoek je een gezellig reismaatje voor die mooie rondreis of speciale vakantie? Dat lijkt eenvoudig maar helaas ontstaan er nog al eens ruzies tijdens zo’n vakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk.
aantrekkelijk op vakantie
By Monique ·
3 september 2021

Single emigreert voor vakantieliefde

Maar liefst 70 procent van alle singles zou naar het buitenland emigreren voor een vakantieliefde die wel eens de ware zou kunnen zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van online reismagazine Single2Travel dat 350 singles ondervroeg over vakantieliefdes.
single reizen
By Monique ·
20 september 2021

Single reizen: van zonvakantie tot wintersport

Zoek je nog een leuke groepsreis met singles? Tegenwoordig heb je als single een ruime keus op reisgebied. Single reizen heb je in alle soorten en maten, naar bestemmingen over heel de wereld en voor alle leeftijdscategorieën.
vakantiefoto
By Margret ·
30 augustus 2021

Zonder foto's is een vakantie niet compleet voor Nederlanders

Twee derde van de Nederlanders kan niet zonder foto’s als aandenken aan de vakantie en vindt het belangrijk om vakantiefoto's te maken. Foto's houden het gevoel aan die vakantie levend.
wagenziekte voorkomen
By Monique ·
8 oktober 2021

Zo voorkom je reisziekte

Heb je jonge kids onder de vier, dan mag je nog lekker buiten het echte hoogseizoen op vakantie. Maar die vervelende reisziekte.. Vier tips om die te voorkomen!

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!