rome stedentrip cultuur

Stadskamperen in Rome

Het is lekker koel op ons kleine terras, met, weliswaar héééél in de verte, uitzicht op ‘eeuwige stad’ Rome. Bomvol cultuurschatten die erom vragen, nee krijsen om ontdekt te worden. Maar uit de stacaravan naast mijn terras klinkt vredig geronk. Hoezo? Vakantie met twee puberzonen: Het Grote Compromis.

Reisideeën

Leuke reisideeën hebben ze altijd te over, mijn twee zoons van 13 en 16. Bijvoorbeeld: een vierweekse (verzorgde) rondreis door Peru, inclusief bezoek aan alle Inca-schatten. Of: met de Maharadjatrein van Bombay naar Delhi, voor drie personen toch al snel een eurootje of 18.000. Is Rome misschien een idee? Interessant en toch spannend? „Mmm, de hele tijd sjokken door een hete en stoffige stad”, rimpelt de 13-jarige.

Bij het woord ‘kamperen’ veert hij op, ook omdat we dat nog nooit hebben gedaan. Kamperen in Rome, nou ja, BIJ Rome, op een in een pijnboombos gelegen camping. En kamperen is eigenlijk een nogal ordinaire term voor ons onderkomen: een grote  stacaravan oftewel ‘mobile home’ met twee badkamers, drie slaapkamers én airco.

WC-rol

Niks niet met een wc-rol onder de arm richting vochtig toilet. En: allerhande activiteiten op het terrein. Oftewel: de ene dag sightseeing en de andere dag volop zwemmen, buiten rondhangen in een koel bos en een beetje ‘chillen’ in een schuimdisco: de Rome-vakantie is een deal.

Chilldag

En dus is het vandaag chilldag met volop uitslapen. „En dan nu de hele dag gamen”, glimlacht de jongste verlekkerd. Helaas. Hij wordt, samen met zijn broer, geacht voor dit artikel de sport- en spelactiviteiten op de camping uit te proberen. Gelukkig schuift er net op dat moment een roedeltje giechelende Italiaanse meisjes voorbij, zodat het voor de blonde mannen alleen nog maar een kwestie van aansluiten is.

Italiaanse meisjes

Pas vier uur later zijn ze weer terug, stevig verbrand en met enkele belangwekkende observaties, zoals daar zijn: „Italiaanse meisjes zijn of heel erg dun, of heel erg dik; en als ze heel erg dun zijn én een Rayban-zonnebril dragen, zien ze je niet staan.”

Colloseum

Toch is de volgende dag ook het ontdekken van Rome een groter avontuur dan van tevoren gedacht. De hal van het metrostation Colosseo is een beetje duister. Eenmaal buiten, in de felle zon, is het plotse effect weergaloos: op enkele meters afstand, aan de overkant van de weg, verheft zich ’zomaar’ het immense Colosseum.

„Wow”, zegt de jongste vol ontzag, „weet je dat ze dat ding in acht jaar hebben gebouwd!” Helaas zijn de rijen voor de ingang even immens als het Colosseum zelf. Vooral in het hoogseizoen is het echt uren en uren wachten. Gelukkig hebben wij, goed voorbereid, thuis in Nederland al kaartjes gekocht via internet (bijvoorbeeld via de site www.rome-museum.com). Het is iets duurder maar levert een flinke tijd- en ergernisbesparing op. De oudste heeft zich inmiddels over de plattegrond ontfermd en ontdekt dat alle bezienswaardigheden prima te belopen zijn. „We hebben toch een openbaarvervoerpas”, stribbel ik nog lui tegen.

Uit een computerspel

Maar de twee zijn al in fors marstempo halverwege de Via del Corso, op zoek naar de Trevi-fontein die ergens aan de rechterkant moet liggen. „En we gaan ook nog naar de Engelenburcht en het Tiber-eiland”, roept de jongste nog over zijn schouder. „Dat is chill, die kennen we uit een computerspel. Kom op mam, je kunt het!”

Pas rond een uur of tien in de avond keren we weer terug op de uitgestrekte campinggronden, waar bij het zwembad net een schuimdisco aan de gang is. Onder het uitroepen van ’morgen mogen we toch weer uitslapen’ storten mijn twee zonen zich in het gewoel. Ik zak met pijnlijke spieren neer op mijn ligstoel voor de stacaravan. Misschien moeten we deze week maar een extra chilldag invoeren…

Reiswijzer

Wij verbleven op camping Fabulous, in een grote airconditioned stacaravan van Keycamp. (www.keycamp.nl.) Op het bosrijke terrein zijn twee vrij eenvoudige zwembaden, animatieteams, een winkel, restaurant, speeltuintjes, een tennisbaan en een ijssalon. In de avond worden er avondactiviteiten georganiseerd.

Natuurlijk vanuit Nederland te bereiken per auto maar ook per vliegtuig: de luchthaven ligt op zo’n 20 kilometer afstand. Vele wegen leiden naar Rome, check online!

Op verzoek kan een shuttle worden geregeld. Rome is slechts 15 kilometer ver weg en te bereiken met de bus (stopt vlakbij de camping) en vervolgens, ruim een kwartier bussen, met de metro. In totaal, inclusief wachten, kost het ongeveer een uur reistijd tot in het centrum.

Marjolein Schipper

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

5 best gelezen singlereizen
By Monique ·
3 december 2021

Singlereizen: 5 best gelezen toppers

Singles die op zoek zijn naar een leuke groepsreis met andere singles komen al snel bij Single2Travel uit. Met leuke reistips, lekkere lastminute vakanties en actuele reisberichten vinden ze snel de reisbestemming van hun dromen. Deze 5 worden het best gelezen!
Praag vakantie
By Monique ·
7 december 2021

Praag beste bestemming in december

Praag is de beste bestemming om in december een bezoekje te brengen. De hoofdstad van Tsjechië wordt gevolgd door Parijs, Berlijn en Oberhausen.
koffer inpakken verrassingsreis
By - ·
10 december 2021

Weekendje weg: wat neem je mee?

streetfood steden
By Monique ·
23 november 2021

In deze 5 steden proef je het lekkerste street food

Elke plek heeft wel een paar lokale specialiteiten die waarschijnlijk de moeite waard zijn om te proberen, maar waar hebben ze nou het allerbeste en lekkerste street food? We geven je 5 tips!
inpak tips backpack
By Monique ·
26 november 2021

Backpacken op avontuur: 11 inpak tips

Ben jij klaar voor je eerste avontuur? Ga je een verre reis naar een bijzondere bestemming maken? Dan is een goed ingepakte rugzak een must. Met tips van ervaren reizigers hebben we dan ook een handig lijstje voor je samengesteld.
singlereis japan
By Monique ·
16 november 2021

Veelzijdige singlereis: Japan

Japan zal je elk moment verbazen, niets is wat het lijkt. Een reis door ‘het land van de rijzende zon’ is een reis vol contrasten, afwisseling en een kennismaking met eigentijdse wereldsteden, oude heiligdommen en een overweldigende natuur.

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!