culinair natuur groepsreizen

Steeds meer mensen kiezen voor een groepsreis

Overweeg jij ook om bij je volgende vakantie eens met een groepsreis mee te gaan? Daarin sta je niet alleen. Er zijn groepsreizen voor jongeren, vrouwen, ouderen, alleenstaanden, eenoudergezinnen of mensen met specifieke interesses. We willen onze reiservaringen blijkbaar graag ter plekke delen, zo valt te lezen in een artikel in Trouw.

Steeds meer mensen lijken op groepsreis te gaan. Klopt dat?

De ANVR, de brancheorganisatie van de reiswereld, ziet een groeiende behoefte aan georganiseerde groepsreizen, in allerlei vormen. Concrete cijfers zijn helaas niet voorhanden. “Je kunt aan een groepsreis in je eentje meedoen, maar ook als groep”, zegt een woordvoerster van de ANVR. “Het negatieve imago van altijd met de groep te zijn en geen moment vrij, is er wel vanaf.” Nieuw zijn onder meer groepsvakanties voor mensen met een laag inkomen en georganiseerde examenreizen voor scholieren van GoGo, Neckermann, GOfun en Beachmasters.

Waarom willen we in een groep reizen?

“Mensen zoeken gelijkgestemden”, zegt reistrendwatcher Tessa aan de Stegge. “Of het nu een spirituele reis is, een cultuur- of sportreis, een yogaretraite of een reis van camperaars naar een commune in Portugal; we willen het avontuur delen met mensen die op dezelfde manier in de wereld staan.” Volgens de ANVR neemt de moderne toerist er ook geen genoegen meer mee om slechts ergens op bezoek te zijn als toerist: “Die wil ondergedompeld zijn, contact hebben met de lokale bevolking. Geen aapjes kijken, maar vanuit oprechte interesse in de ander.”

Solo togheter

Hoewel vakantie vieren met een gezelschap het voornaamste doel is, is de groepsreis in eerste instantie toch wel degelijk een individualistische aangelegenheid. De groepsreiziger boekt zijn reis doorgaans in zijn eentje om pas ter plekke in de groep op te gaan. Reistrendwatcher Aan de Stegge over de solo-together vakantie: “Het avontuurlijke wordt ook ‘veiliger’ als je het met z’n allen beleeft”.

Nog iets minder eng wordt het als je elkaar al enigszins kent voor het avontuur begint. Via forums op internet spreken deelnemers niet zelden met elkaar af om alvast een indruk te hebben wat voor vlees ze in de kuip hebben. De groepstoerist wil wel een béétje weten waar hij aan toe is. Aan de Stegge: “We gaan op reis om iets nieuws mee te maken, maar tegelijkertijd vinden we het fijn om te verkeren met mensen in wie we ons herkennen”.

En wat doen alleenstaande ouders?

Een aparte groep vormen ouders die gescheiden zijn, of van wie de partner is overleden. Er zijn verschillende organisaties die reizen voor deze doelgroep aanbieden. Zo is Estivant al achttien jaar specialist in eenouder- en singlevakanties. “Wij bieden verschillende reizen aan op bijna 30 bestemmingen binnen Europa en elk jaar komen daar twee bestemmingen bij”, zegt Wouter Höppener, productmanager bij Estivant.

Omdat het aantal eenoudergezinnen volgens het CBS blijft stijgen, opereert Estivant in een groeimarkt. In 2017 woonden 724.974 kinderen bij een van hun ouders. Ruim 80.000 meer dan in 2010. Op dit moment telt Nederland 572.419 eenoudergezinnen (22 procent van alle gezinnen).

Verder lezen? Dat kan hier… 

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!