In 1911 begon de arts en feministe Aletta Jacobs aan een wereldreis om vrouwenrechten op de kaart te zetten. In een nieuwe serie bij de NTR reist journaliste Step Vaessen haar achterna, op zoek naar de Aletta’s van nu.
12 mei: Indonesië – seksuele vrijheid.
19 mei: Israël – religie & huwelijk.
26 mei: Zuid-Afrika – politieke macht.
2 juni: China – onderwijs & onafhankelijkheid.
9 juni: Nederland – het vrouwenlichaam.
Indonesië
In de eerste aflevering, over seksuele vrijheid, reist Step door Indonesië. Ze ontdekt vrouwen die heel openlijk over seksualiteit praten. Er waait op dit moment een religieuze wind in Indonesië die de vrijheid van vrouwen onder druk zet en tegelijk is er nog altijd veel mogelijk.
In haar tijd vecht Aletta Jacobs ook voor seksuele zelfbeschikking. De houding ten opzichte van prostitutie is volgens haar het toppunt van hypocriete dubbele moraal – op vrouwen wordt neergekeken, mannen kunnen hun gang gaan.
In Indonesië gaat Step Vaessen op zoek naar een Aletta van nu met soortgelijke gedachten. Ze reist naar Surabaya en gaat op pad met de populaire burgemeester van de stad, Tri Rismaharini. Onder haar leiding ondergaat Surabaya een metamorfose. Ze gaat de strijd aan tegen verloedering, zorgt voor groen in de stad én ze sluit bordelen. Is burgemeester Risma een geestverwant van Aletta, nu meer dan een eeuw later?
OVER DE SERIE
Honderd jaar geleden, op 9 mei 1919, werd in Nederland het wetsvoorstel Vrouwenkiesrecht in de Tweede Kamer aangenomen. Het was de kroon op het werk van arts en feministe Aletta Jacobs (1854-1929). In een vijfdelige historische reisserie gaat journaliste Step Vaessen op zoek naar vrouwen die in de geest van Aletta Jacobs strijden voor vrouwenrechten. Uitgangspunt is de wereldreis die Aletta in 1911 en 1912 maakte.
Grenzen verleggen
Het leven van Aletta Jacobs is een aaneenschakeling van grensverleggende daden en opvattingen die dwars tegen de mores van haar tijd in gaan. Meisjes mogen niet naar het voortgezet onderwijs; Aletta gaat naar de HBS. Vrouwen zijn niet welkom op de universiteit; Aletta gaat medicijnen studeren en wordt de eerste vrouwelijke arts van Nederland. Getrouwde vrouwen verliezen hun zelfstandigheid; zij creëert met haar man, politicus Carel Victor Gerritsen, een vrij huwelijk. Vrouwen mogen niet stemmen; zij wordt decennialang de onvermoeibare strijdster voor een wetswijziging, die er in 1919 uiteindelijk komt. Aletta Jacobs is een vrouw die jarenlang hoon en haat over zich heen krijgt, maar die zich daardoor niet uit het veld laat slaan. Een vrouw met opvattingen die haar tijd ver vooruit zijn. Haar tijd? Of ook onze tijd?
Vrouwenrechten
In 1911 vertrekt Aletta Jacobs samen met de Amerikaanse feministe Carrie Chapman Catt voor een reis die anderhalf jaar zal duren. Hun doel: vrouwenkiesrecht en vrouwenrechten overal waar ze komen op de kaart zetten. De twee vrouwen zijn in de vijftig, ze reizen in lange fluwelen jurken met hoeden, per boot, in lokale koetsjes, draagstoelen of per ezel. Beiden schrijven reisbrieven. De verslagen van Aletta worden gepubliceerd in dagblad De Telegraaf. Aletta’s reis wordt uitgezonden temidden van een keur aan activiteiten ter herdenking van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Zie: Ik vier mijn stem.