Stewardessen van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana willen in plaats van altijd maar de verplichte rok, ook wel eens een comfortabele broek aan. De vakbond voor het cabinepersoneel overweegt een klacht bij de Nationale Mensenrechtencommissie in te dienen ten aanzien van de verouderde bepalingen met betrekking tot het dragen van uniformen en de verplichte uiterlijkheden.
Het Koreaanse Asiana staat bekend vanwege de onberispelijke service door het cabinepersoneel. Sterker nog, het bedrijf won de World’s Best Cabin Staff Award in 2011. Maar de keerzijde van de medaille is dat een deel van het vrouwelijke cabinepersoneel bepaald niet tevreden is over hoe er met hen wordt omgesprongen en over het uniform.
Een aantal van de regels die Asiana hanteert voor de vrouwen zijn onder andere:
– Geen broek. Alleen rokken.
– Geen bril bij het dragen van een uniform.
– Niet meer dan twee spelden op het uniform.
– Te allen tijde gemanicuurde nagels.
Comfortabele broek
Kweon Soo-Jeong, vakbondleidster en zelf veteraan stewardess, zegt dat het niet alleen gaat om het verzoek ook een comfortabele broek te mogen dragen, maar dat het ook gaat over het recht van de vrouwen om zelf keuzevrijheid daarin te hebben.
“We begrijpen dat de maatschappij een bepaald beeld na wil streven, maar wij zijn van mening dat de belangrijkste functie van ons uniform is dat het ons in staat dient te stellen onze passagiers zo goed mogelijk te kunnen helpen, en dat kan toch ook in een broek,” zegt Kweon.
In 2005 introduceerde Korean Air, een andere grote luchtvaartmaatschappij in het land, een broek als kledingstuk voor haar stewardessen na een soortgelijk protest.
Traditioneel
Maar volgens een vertegenwoordiger van luchtvaartmaatschappij Asiana, zijn er geen concrete plannen om de verplichting voor de vrouwen om een rok te dragen overboord te zetten.
“Het uniform werd ontworpen op basis van de hanbok, een traditionele Koreaanse jurk. Traditioneel droegen vrouwen geen broek, maar dus een hanbok,” aldus Min Man-ki van Asiana.