Stijgende prijzen in Europese hotellerie

De Europese hotellerie meldt in september, voor het eerst sinds mei dit jaar, stijgende prijzen. In september kost een overnachting in een standaard tweepersoonskamer gemiddeld 114 euro, wat een prijsstijging van acht procent vergeleken met vorige maand  betekent. In Italiaanse steden als Rome (140 euro), Venetië (191 euro) en Milaan (125 euro) is een duidelijke verhoging van de overnachtingskosten te zien. Dit blijkt uit de trivago Hotelprijs Index (tHPI) die de hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

In de maand september wordt hotelgasten in Europese steden gemiddeld 114 euro voor een overnachting in een standaard tweepersoonskamer berekend, acht procent meer dan een maand geleden (106 euro). De prijzen liggen echter vijf procent onder het niveau van september 2009 (120 euro). Nadat de hotelprijzen sinds mei dit jaar continue gedaald zijn, stopt september deze trend. In vele landen loopt de zomervakantie ten einde en daarmee worden de grote steden weer aantrekkelijk voor korte city trips.

42 van de 50 in de tHPI voorkomende Europese steden tekenen stijgende prijzen op. Opvallend zijn de prijsstijgingen in Italie: de beursmaand september laat de overnachtingskosten in Bologna met 41 procent stijgen, in Milaan, waar de modeweek plaatsvindt, zijn ze 24 procent hoger en bezoekers aan Rome moeten zich ook op hogere hotelkosten instellen, een stijging van 27 procent ten opzichte van een maand geleden. Ook in de Nederlandse hotellerie is deze trend zichtbaar. In september kost een tweepersoonskamer in een Nederlandse stad gemiddeld 118 euro, zes procent meer dan augustus (111 euro) dit jaar.

Trend ook zichtbaar in Nederland

In Nederland kost een overnachting in een standaard tweepersoonskamer in de maand september gemiddeld 118 euro. Daarmee ligt de Index zes procent boven de waarde van de vorige maand (111 euro). De hotellerie in Utrecht berekent in september 119 euro, een prijsstijging van 34 procent ten opzichte van vorige maand. Ook reizigers in Valkenburg aan de Geul (113 euro, plus 28 procent) en Maastricht (124 euro, plus 21 procent) moeten rekening houden met hogere kosten. Ook in Rotterdam (95 euro, 11 procent meer) en in Den Haag (122 euro, plus 14 procent) kosten hotelkamers deze maand meer. Amsterdam verlaagt deze maand echter haar prijzen, daar betalen gasten met 136 euro twee procent minder dan vorige maand.

Evenementen en beurzen laten prijzen in Europese steden stijgen

In september vinden in vele Europese steden evenementen en beurzen plaats waardoor de overnachtingsprijzen flink omhoog gaan (tot 114 euro). Vooral in Italiaanse steden zien we een duidelijke prijsstijging. In Venetië laat de filmbiënnale de prijzen tot 191 euro per nacht in een standaard tweepersoonskamer met 34 procent stijgen, hoteliers in Bologna verlangen 41 procent (107 euro) meer in de beursmaand september, vergeleken met augustus. Ook in Milaan, waar de modewereld in september te gast is, kost een overnachting in september 24 procent meer (125 euro) dan de maand ervoor, de hotellerie in Rome vraagt met gemiddeld 140 euro 27 procent meer.

Ook reizigers in andere populaire Europese steden moeten rekening houden met hogere hotelprijzen. In Parijs kost een overnachting 162 euro (plus 27 procent), in Madrid wordt 94 euro (plus 19 procent) gevraagd en in Praag 94 euro (plus 13 procent).

Delen

Share on facebook
Share on twitter

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Zo geniet je meer van je vakantie

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!