Stiltevakantie op het Portugese platteland

Retraitereizen, yogavakanties en digital detox zijn anno 2018 bekende termen op vakantiegebied. In de Portugese Alentejo hoeven vakantiegangers niet specifiek op zoek naar hotels of tour operators die ‘rustpakketten’ aanbieden: de hele regio is geschikt als stiltevakantie-bestemming. Zowel de accommodaties als de witte stadjes, de natuurgebieden, wandelpaden en vele onontdekte plekken ademen rust en ruimte. 6 must-sees tijdens een stiltevakantie op het Portugese platteland:

Portugal

Alentejo ligt in het zuiden van Portugal, tussen Lissabon, de Algarve en de Taag. Het is een oase van rust, waar toeristen en locals samen genieten en het langzame levensritme overheerst. Het gebied is bijna net zo groot als Nederland (excl. ‘het water’) maar telt slechts 500.000 inwoners. Vakantiegangers en levensgenieters hebben er dus alle ruimte om tot rust te komen.

Zes ‘onontdekte’ plekken voor de ultieme stiltevakantie in de Alentejo:

1. Het Alqueva meer is het grootste aangelegde meer van Europa en is dé plek om te relaxen. Vakantiegangers kunnen er een boothuis huren en de omliggende plaatsjes ontdekken vanaf het water. Het gebied rondom het meer wordt het ‘Dark Sky Reserve’ genoemd en beslaat ongeveer 3.000km2. Er is hier nauwelijks sprake van lichtvervuiling waardoor de Melkweg zich gegarandeerd 250 nachten per jaar laat zien. De Alentejo is niet voor niets gekroond als ‘Starlight Tourism Destination’, ondersteund door UNESCO.

2. Castelo de Vide: deze plaats staat bekend om haar natuurlijke rijkdommen – met name de warmwaterbronnen, waarvan gezegd wordt dat ze helende krachten bezitten. De verschillende fonteinen die hier te vinden zijn, maken van de stad een ideaal ontspanningsoord. Overnachten kan in één van de mooie witgekalkte huisjes, bij de de locals ‘thuis’. Ga ’s avonds wandelen door de parken of verdwaal in de vele middeleeuwse straatjes om vervolgens de dag af te sluiten op één van de gezellige pleintjes.

3. Serra de São Mamede: een klein laaggebergte in de buurt van Portalegre tegen de Spaanse grens. Het was vroeger één van de armste gebieden van Portugal en de inwoners overleefden dankzij smokkelwaar. De smokkelroutes van weleer zijn de wandelpaden van nu geworden. In de Serra de São Mamede halen natuurliefhebbers en rustzoekers hun hart op.

4. Borba: een sfeervol stadje dat bekend staat om haar marmer. Je vindt er huizen, kerken, fonteinen en zelfs stoepen die gemaakt zijn van marmer, wat zorgt voor een serene sfeer. Neem zeker ook een kijkje op het kerkhof, waar prachtige graven uit marmer te bewonderen zijn. Wandelen kan tot vlakbij de indrukwekkende marmergroeven, die tot wel honderd meter diep kunnen zijn.

5. Viana do Alentejo: een stadje in het hart van Alentejo waar je ‘terug gaat’ naar de Moorse tijd. Viana is een goede uitvalsbasis voor excursies naar het stadje Alvito en naar de Romeinse site van Cucufate bijvoorbeeld. Bezoek de ruïnes en droom weg naar vroegere tijden, omgeven door een geur van marjolein en lavendel.

6. Igrejinha: een dorpje in de buurt van Arraiolos, zoals je er zoveel ontdekt op rondreis door Alentejo. Het is een plek waar vakantiegangers kennismaken met de gastvrijheid van de inwoners, met de stilte en vooral met het rustgevende levensritme. Een gejaagd leven lijkt hier ver weg, zeker als je de velden in trekt, tot bij menhirs en dolmen die hier al eeuwenlang in alle rust onderdeel uitmaken van het uitgestrekte landschap.

Voor deze retraite vakanties kan je terecht bij: Bijzonderportugal Barrio-Life maar je kunt ook een mooie Fly & Drive naar deze regio in Portugal boeken bij Kras Reizen.

Monique

Eigenaar van Singlessite en Single2Travel | Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Gratis Nieuwsbrief Aanvragen

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!